Μενού
Λεπτομέρεια από τη «Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ, Μουσείο Βατικανού
Λεπτομέρεια από τη «Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ, Μουσείο Βατικανού | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τα πιο γνωστά ονόματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας είναι αυτά του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Δημόκριτου, του Ερατοσθένη και πολλών άλλων. Μία σημαντική όμως μορφή που συνέβαλε στην επιστήμη της εποχής ήταν και ο Αυτόλυκος ο Πιττανεύς.

Ο Αυτόλυκος ήταν επιφανής αρχαίος Έλληνας αστρονόμος, μαθηματικός και γεωγράφος. Το όνομά του σημαίνει «αυτόφωτος», δηλαδή αυτός που έχει το δικό του φως. Γεννήθηκε στην Πιττάνη της Αιολίδας, στη Μικρά Ασία, αλλά πέραν αυτού, λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του.

Η συμβολή του στις επιστήμες

Τα έργα του φαίνεται ότι γράφτηκαν ή τουλάχιστον ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα, ανάμεσα στα έτη 335 π.Χ. και 300 π.Χ. Τα σωζόμενα έργα του Αυτολύκου περιλαμβάνουν ένα βιβλίο για τη γεωμετρία και κινησιολογία των σφαιρών, το «Περί της κινουμένης σφαίρας» που περιλαμβάνει δώδεκα ζητήματα περί αστρονομίας των σφαιρικών σωμάτων.

Αναφορές σε αυτόν έχουν κάνει ο Ευκλείδης και ο Διογένης ο Λαέρτιος σχετικά με τη δράση και τις περιηγήσεις του, ενώ ο Φραγκίσκος Μαυρόλυκος μετέφρασε τα σωζόμενα έργα του Αυτολύκου τον 16ο αιώνα.

Προς τιμήν του φέρει το όνομά του ο Αυτόλυκος, ένας από τους τρεις μεγάλους κρατήρες στο βόρειο ημισφαίριο της Σελήνης, ενώ ο ίδιος καθιέρωσε τους αστρονομικούς όρους «ακρονύκτιος» και «κοσμική ανατολή των αστέρων».

Δείτε επίσης:

Τι σημαίνουν τα γράμματα στις πινακίδες των αυτοκινήτων - Πώς διαβάζονται σωστά

Ο επενδυτής του Dragon's Den, Δημήτρης Μάλλιος, αποκαλύπτει: «Τα έχω πουλήσει όλα στην Αμερική»

Το θρίλερ με το «διαζύγιο» του Ανδρέα Μικρούτσικου με την Κατερίνα Καινούργιου

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.