Ένας τόπος απαράμιλλου κάλλους, κάτι που ισχύει βέβαια για τα περισσότερα μέρη στην Ήπειρο, είναι και το χωριό που φέρει τον τίτλο του πιο ψηλού στην Ελλάδα.
Θρονιασμένο στις ανατολικές πλαγιές του όρους Σμόλικα, είναι ένα από τα πιο ακριτικά, ορεινά χωριά μας, το οποίο κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις σε όσους το πάρουν απόφαση και το προτιμήσουν για τις ορεινές τους εξορμήσεις.
Πρόκειται για τη Σαμαρίνα, που βρίσκεται κοντά στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας με την Ήπειρο, και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.450 μέτρων. Γι’ αυτό, μάλιστα, θεωρείται και το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλων των Βαλκανίων.
Προορισμός παντός καιρού
Περιτριγυρίζεται από πυκνά δάση οξιάς, πεύκων, πυξαριού και ρόμπολου, ενώ λόγω του υψομέτρου κάθε χειμώνα γίνεται κάτασπρη κατά κανόνα, με το χιόνι να παραμένει μέχρι και τον Μάιο, ενώ το καλοκαίρι το χωριό «ζωντανεύει» αφού ο πληθυσμός του σχεδόν δεκαπλασιάζεται.
Η φυσική του ομορφιά, οι άφθονες πηγές φρέσκου νερού και το καλό κλίμα της έχουν δώσει το προσωνύμιο «Ωραία Σαμαρίνα». Διαθέτει συνολικά οκτώ εκκλησίες, με το ναό της Μεγάλης Παναγιάς που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα, με το μεγάλο πεύκο που γέρνει πάνω στη σκεπή της.
Το χωριό είναι χωρισμένο σε τέσσερις μαχαλάδες, ενώ χαρακτηριστικό του τοπίου του είναι τα τρεχούμενα νερά στον περιβάλλοντα χώρο.
Νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται το ρέμα της Βάλια Κίρνα, το οποίο διασχίζει την περιοχή και κυλάει για περίπου 6 χιλιόμετρα και συντίθεται από καταρράκτες και πολλές «πισίνες».
Προς τα νοτιοανατολικά στους πρόποδες της κορυφής, θα σας εντυπωσιάσει σίγουρα η αλπική Δρακόλιμνη, αλλά και ο καταρράκτης Άπα Σπιντζουράτα.
Δείτε επίσης:
Βασίλης Καρράς: Οι ατάκες για τη ζωή του, τα μεγάλα τραγούδια και το «καλησπέρα και καλή βραδιά»
Βασίλης Καρράς: Οι γυναίκες της ζωής του – Στο πλευρό του μέχρι το τέλος η σύζυγος και η κόρη του
Το άγνωστο κόλπο με την πετσέτα για στέγνωμα των ρούχων στον μισό χρόνο
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.