Μενού
mixaloliakos
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος. | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις σε κοινωνικό, πολιτικό, αλλά και νομικό επίπεδο μετά την είδηση της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις οικογένειες θυμάτων δολοφονιών της Χρυσής Αυγής, όπως του Παύλου Φύσσα, αλλά και στα social media.

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρίσκεται εκτός φυλακής από το 2022.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν αποκλείονται ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς, κατά τις ίδιες πηγές, ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας θα ασκήσει έφεση στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, σύμφωνα με το οποίο αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος έχει καταδικασθεί για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής σε 13 έτη κάθειρξης και 6 μήνες.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται με τους περιοριστικούς όρους:

  • Της απαγόρευσης εξόδου από την περιφέρεια της επικράτειας του νομού Αττικής.
  • Της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα τόπου διαμονής του (Πεύκη) μια φορά τον μήνα.
  • Της μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία φυλακίστηκε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εισαγγελέας Λαμίας, στην έφεση του θα αναφέρει ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για αποφυλάκιση, καθώς δεν έχει επίδειξη μεταμέλεια και ηθική βελτίωση για τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε.

Σε εκτεταμένη αρθρογραφία μέσω διαδικτύου εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας, αναμένεται να τονίσει στην έφεσή του ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας, κατά το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αντιδράσεις για τον Μιχαλολιάκο

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα, Θοδωρής Θεοδωρόπουλος και Χρύσα Παπαδοπούλου, η αποφυλάκιση του «νεοναζί» συνιστά «μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους καθώς και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Όπως τονίζουν, ο Νίκος Μιχαλολιάκος «δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας» και πως η «εγκληματική δραστηριότητα του νεοναζί εγκληματία ξεκίνησε το μακρινό 1978 και συνεχίστηκε για 35 έτη μέχρι να φτάσουμε στην δολοφονία του Παύλου, η οποία και οδήγησε στην σύλληψή του».

«Η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου αποτελεί τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους, το αντιφασιστικό κίνημα και τη δημοκρατική κοινή γνώμη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση δικηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών, που είχαν πέσει θύματα της Χρυσής Αυγής.

Μιχαλολιάκος: Ο δρόμος προς τη φυλακή

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, έλαβαν χώρα δικαστικές έρευνες και απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο Μιχαλολιάκο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο ίδιος είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα από το 2015, αρνούμενος κατηγορηματικά κάθε ποινική ευθύνη.

Ακολούθησε η πολύμηνη δίκη της Χρυσής Αυγής με αποτέλεσμα στις 7 Οκτωβρίου 2020 να κριθεί ένοχος σε πρώτο βαθμό για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και να καταδικαστεί σε 13 έτη και έξι μήνες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την δίωξη του πολιτική και ιδεολογική, ενώ εξέτισε μέρος της ποινής του στις φυλακές Δομοκού.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.