Ο Ανδρέας Λοβέρδος ρίχνεται στην μάχη των ευρωεκλογών με τους Δημοκράτες και όπως τονίζει στο Reader ο νέος αυτός πολιτικός φορέας στοχεύει στο κέντρο με μετριοπάθεια και λογική, αλλά κυρίως με ξεκάθαρες ιδέες απέναντι σε οτιδήποτε λαϊκίστικο.
Ο ηγέτης των Δημοκρατών ξεκαθάρισε πως οι Δημοκράτες αποτελούν τη διέξοδο στις τωρινές πολιτικές, στάθηκε στις προτάσεις για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια και την παρουσία του κόμματος στις εθνικές εκλογές, καθώς και στις κόκκινες γραμμές.
Τι είναι οι Δημοκράτες και που απευθύνονται;
«Οι Δημοκράτες δεν είναι ένα ακόμη κόμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αντιθέτως είναι εκείνο το κόμμα που σήμερα λείπει και κυρίως χρειάζεται. Δυστυχώς όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης πολιτεύονται με καθολική άρνηση. Η αντιπολίτευση όμως δεν είναι προορισμένη για να αρνείται άκριτα.
Η αντιπολίτευση σκοπό έχει να προστατεύει τα συμφέροντα της πατρίδας και των πολιτών συμφωνώντας στο σωστό και δημιουργώντας έτσι κοινωνικές συναινέσεις και διαφωνώντας στο λάθος με επιχειρήματα και αντιπρόταση.
Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Εμείς οι Δημοκράτες με προμετωπίδα την κοινή λογική και τη μετριοπάθεια αυτό ακριβώς υπηρετούμε. Δεν εξετάζουμε ποιος λέει κάτι για να πάμε απέναντι. Εμείς ούτε είμαστε ούτε θα γίνουμε επαγγελματίες αρνητές της αντιπολίτευσης.
Εστιάζουμε στο τι λέγεται και τοποθετούμαστε. Γι΄ αυτό και πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα μας εμπιστευθούν και στις 9 Ιουνίου και θα στείλουν τους Δημοκράτες όσο πιο δυνατούς γίνεται στην Ευρωβουλή».
Γιατί Δημοκράτες και όχι ΠΑΣΟΚ;
«Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου οι Έλληνες ψηφίζουμε για να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο. Είμαι Πρόεδρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος των Δημοκρατών και δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε.
Ζητώ τον σταυρό προτίμησης των συμπολιτών μου γιατί πιστεύω ότι μπορώ να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα της πατρίδας μας στις Βρυξέλλες με τόλμη, με γνώση, με αποτελεσματικότητα.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν τον τρόπο που πολιτεύτηκα διαχρονικά. Θέλω να είναι βέβαιοι ότι και στην ευρωβουλή θα κάνω ό,τι κάνω πάντοτε, το καλύτερο για την Ελλάδα μας. Θα δώσουμε όλες τις μάχες για όλες τις αποφάσεις που μας αφορούν από την πρώτη γραμμή. Αυτό είναι δέσμευση».
Ακούμε από στελέχη σας και σας τον ίδιο πως το κόμμα απευθύνεται στο κέντρο. Αυτή θα είναι η δεξαμενή ψηφοφόρων σας;
«Τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας παρατηρείται το μοναδικό φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία της να έχουμε ένα μεγάλο κόμμα κυβερνητικό και επτά μικρά μη κυβερνητικά, σε ρόλο παθητικό, παρωχημένο, λαϊκίστικο, χωρίς να μπορούν να εκφράσουν και να παρουσιάσουν προτάσεις για τα μεγάλα θέματα της χώρας και του πολίτη.
Αντί να προτάξουν την κοινή λογική και να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση εκεί που έχει πρόβλημα, βλέπουν και διεκδικούν μία άλλη πραγματικότητα. Η κυβέρνηση αισθάνεται κυρίαρχη και ενισχύει ακόμη περισσότερο την εξουσία της.
Ο κ. Μητσοτάκης εκπορθεί ένα ανοχύρωτο κάστρο, το κέντρο. Αυτόν τον χώρο έρχονται να εκφράσουν οι Δημοκράτες, ένα κόμμα πολιτικά φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό, πατριωτικό. Οι Δημοκράτες τοποθετούνται στον χώρο του πολιτικού κέντρου, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν πολίτες του κέντρου που είναι δυσαρεστημένοι από τις πολιτικές της κυβέρνησης και άλλοι που διαφωνούν με την στροφή στα αριστερά που κάνει εμφανέστατα το ΠΑΣΟΚ.
Είμαι με την κοινή λογική, την αλήθεια και την μετριοπάθεια και θα λέω αυτά που η κοινωνία πρέπει να ακούσει αλλά και εκείνα που οι συμπολίτες μας θέλουν να ακουστούν. Και επειδή ο λαϊκισμός είναι πάντοτε παρών, δεν πρέπει τα αιτήματα της κοινωνίας να τα καρπώνονται οι ακραίοι».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Δημοκράτες να φλερτάρουν με ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό για ένα νέο κόμμα. Πόσο σας ικανοποιεί αυτό; Δείχνει πως ο κόσμος ψάχνει κάτι το καινούργιο που δεν μπορούν να το εκφράσουν τα υπάρχοντα κόμματα;
«Ιδιοκτησία στους ψηφοφόρους δεν υπάρχει. Οι Δημοκράτες ενωθήκαμε στο χώρο του κέντρου και θα είμαστε για άλλους καταλύτης και για άλλους θρυαλλίδα. Είμαστε ασφαλής ψήφος για όσους στο παρελθόν είχαν επιλέξει είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ είτε άλλα κόμματα.
Τα αδιέξοδα του πολίτη από τις πολιτικές που ασκούνται, η ακρίβεια, η εγκληματικότητα, τα θέματα ασφάλειας, ο σεβασμός των θεσμών, το κράτος δικαίου, δημιουργούν αθροιστικά αδιέξοδα. Σε αυτά τα αδιέξοδα οι πολίτες αναζητούν διέξοδο. Εμείς είμαστε αυτή η σίγουρη διέξοδος, με συνέπεια, ψυχραιμία, χωρίς κορώνες και αρνήσεις».
Γιατί ένας δεξιός ή ένας αριστερός να ψηφίσει Δημοκράτες;
«Ενωθήκαμε στον χώρο του κέντρου και θα δώσουμε τη μάχη με όρους αξιοπρέπειας και κοινής λογικής. Είμαστε για κάποιους ψηφοφόρους μια λύση, δίνουμε την ευκαιρία να πάνε να ψηφίσουν και να στείλουν ένα μήνυμα στα κόμματα που είχαν ψηφίσει. Ο στόχος είναι να είμαστε πάνω από το 3% και να είμαστε το μεγαλύτερο από τα μικρά κόμματα. Ψηφίζοντας ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του με σιγουριά και ασφάλεια για το αύριο».
Το κόμμα θα έχει παρουσία και στις εθνικές εκλογές και αν ναι θα είναι ανοικτό σε οποιαδήποτε συνεργασία;
«Οι πολίτες με γνωρίζουν και αυτό βοήθησε και βοηθάει παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές. Οι απόψεις μου και η πολιτική μου δράση ήταν πάντα ξεκάθαρες. Σε θολά νερά και με λαϊκισμό δεν κινήθηκα ποτέ. Με την ίδια σαφήνεια στις θέσεις και τις προθέσεις ζητώ ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής τον σταυρό των ψηφοφόρων και την προτίμηση στο κόμμα μας τους Δημοκράτες.
Εάν λοιπόν εκλεγώ ευρωβουλευτής θα παραμείνω για ένα ικανό χρονικό διάστημα τόσο και τέτοιο, ώστε αυτός που θα με αντικαταστήσει να συνεχίσει σε ένα πεδίο που έχει προεργασία. Γιατί, όπως έχω πει, θα επιστρέψω στην Ελλάδα για την οργάνωση του κόμματος και την προετοιμασία των επόμενων εθνικών εκλογών. Με δηλωμένο το πολιτικό μας στίγμα, η όποια συνεργασία είναι μακριά του πολιτικού κέντρου δεν μας αφορά».
Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του κόμματος;
«Τα αδιαπραγμάτευτα της εξωτερικής μας πολιτικής. Εκεί ούτε βήμα πίσω. Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, πρέπει, όμως, και η Δύση να ξαναβρεί τις αξίες της. Γιατί, σήμερα, χάνεται μέσα στη σχετικότητα. Γι’ αυτά θα παλέψουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς όμως στιγμή να ξεχνάμε τα μεγάλα θέματα της Ελλάδας. Τα αδιαπραγμάτευτα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Αδιανόητο να ισχύει ακόμη το casus belli της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Είναι αδιανόητο να έχουμε αφήσει την Αγία Σοφία, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, σύμφωνα με την UNESCO, στα χέρια του Ερντογάν που σήμερα απειλεί και τη Μονή της Χώρας. Είναι αδιανόητο να μην πηγαίνουμε χέρι χέρι με την Κύπρο. Είναι αδιανόητο να μην ξέρουμε, σε ορισμένες κρίσιμες περιοχές του Αιγαίου, ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες γης και ακινήτων.
Ένας καπιταλισμός φάντασμα που είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα. Τα αδιαπραγμάτευτα της πατρίδας μας θα τα υπερασπιζόμαστε διαρκώς. Είμαστε Δημοκράτες, είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη».
Πείτε μας λίγο για το ευρωψηφοδέλτιο των Δημοκρατών...
«Παρουσιάσαμε τους υποψήφιους των Δημοκρατών για τις Ευρωεκλογές και είναι πρόσωπα τα οποία προέρχονται από διαφορετικές περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για πολίτες που προέρχονται από την κοινωνία και έρχονται στην πολιτική για να την υπηρετήσουν με κοινή λογική και μετριοπάθεια.
Οι υποψήφιοί μας κατά κύριο λόγο, προέρχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επιλέγοντας τους Δημοκράτες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπείται στην τρίτη σε δύναμη ομάδα των ευρωπαϊκών κομμάτων, στο Renew Europe, που ίδρυσε ο πρόεδρος Μακρόν».
Ποια είναι η πρόταση σας για την Ευρώπη;
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, δηλαδή όλων αυτών των προκλήσεων που έχει σε επίπεδο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές περιβάλλον. Το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές, οι ισορροπίες αλλάζουν και η Ευρώπη πρέπει να συσπειρωθεί και να αρθρώσει τη δική της ενιαία πολιτική.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που και γεωπολιτικά έχει σημαντικό ρόλο, ή όπως στην περίπτωση του πολέμου της Μ. Ανατολής είναι ευθέως εμπλεκόμενη. Κατά συνέπεια είναι κρίσιμο ποιοι θα εκπροσωπήσουν τους Έλληνες πολίτες. Οι 21 ευρωβουλευτές που θα στείλει η Ελλάδα πρέπει να είναι εκεί, να δουλεύουν, να γνωρίζουν, να πιέζουν μέσω των πολιτικών ομάδων, να αποκτήσει η Ευρώπη».
Για την Τουρκία και το casus belli τι θα κάνουν οι Δημοκράτες; Θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική εναντίον μιας χώρας που απειλεί με πόλεμο ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
«Ο αγώνας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι για μια Ένωση προσιτή, δίκαιη, αποτελεσματική. Το ανέφερα και παραπάνω όταν μίλησα για τα αδιαπραγμάτευτα, όπως τα αποκαλώ, της πατρίδας μας. Θα επικεντρωθώ σε αυτά επειδή έχω και τις δυνατότητες αλλά και την εμπειρία. Το casus belli, το Κυπριακό, η Αγιά Σοφιά και η Μονή της Χώρας είναι τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθώ και θα υπερασπιστώ. Όσο η Τουρκία θα επικαλείται casus belli για την Ελλάδα, την οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή της προοπτική οφείλουμε να την αρνούμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Για μένα αυτό το θέμα είναι ζήτημα ταυτοτικό. Κινήσεις του Ερντογάν, όπως αυτή που μετέτρεψε τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, παραμονές της συνάντησης του με τον κ.Μητσοτάκη έφεραν την Ελλάδα σε δύσκολη θέση. Μάλιστα επί του θέματος θα πω ότι υπάρχουν πράγματα που δεν έγιναν.
Από τον Αύγουστο του 2020 είχα πει ότι ο Ερντογάν αυτό που έκανε στην Αγιά Σοφιά θα το κάνει και στη Μονή της Χώρας. Για ερντογανική βαρβαρότητα μιλούσα τότε. Η Ελλάδα δεν έκανε τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει τότε στην UNESCO ούτε απευθύνθηκε στην Ευρώπη, στους υπουργούς πολιτισμού των κρατών μελών, για να τους ενημερώσει.
Ο χαρακτηρισμός "αχρείαστη κίνηση" του κ. Μητσοτάκη για την σχετική απόφαση Ερντογάν, ήταν λάθος. Όπως λάθος ήταν ο ίδιος ακριβώς χαρακτηρισμός για την επίσκεψη Ράμα».
Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την ακροδεξιά και τον λαϊκισμό. Σας ανησυχεί αυτό το γεγονός;
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει το στοίχημα της νομιμοποίησής της στα μάτια των πολιτών της, μόνον εάν οι μελλοντικές γενιές αισθανθούν ασφαλείς στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Ειδικά μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, συνδυαστικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων πχ η μείωση της ενωσιακής αλληλεγγύης, η κοινωνική συνοχή, η ενιαία άμυνα και ασφάλεια, οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν θέματα που έχουν εντείνει τον ευρωσκεπτικισμό.
Ειδικά το θέμα της ασφάλειας είναι περισσότερο έντονο από ποτέ τώρα που οι διεθνοπολιτικές ισορροπίες και συσχετισμοί τίθενται εν αμφιβόλω και οι προκλήσεις είναι πολλές.
Ο ευρωσκεπτικισμός σε συνδυασμός με την άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων, με ανησυχούν, όπως ανησυχητική είναι η προβληματική πλέον Γερμανία, η απουσία ισχυρών πολιτικών ηγετών, με εξαίρεση τον πρόεδρο Μακρόν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ρόλο ισχυρό, υπαρκτό, ειδικά τώρα που δύο μέτωπα πολέμου είναι ανοιχτά, ένα στην Ευρώπη, στην Ουκρανία και ένα άλλο στην ευρύτερη γειτονιά της, στο Ισραήλ και να παίξει ρόλο αποκλιμάκωσης στο διεθνές περιβάλλον».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.