Μενού
rologia
Ρολόγια | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή 29 Οκτωβρίου θα κερδίσουμε μία ώρα ύπνου, καθώς θα γυρίσουμε τα ρολόγια πίσω από τις 4 στις 3. Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όταν θα επιστρέψουμε στη θερινή.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών αναφέρει:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.»

Γιατί αλλάζει η ώρα παρά την απόφαση της ΕΕ

Η θερινή ώρα άρχισε να εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες τη δεκαετία του ’70, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην οποία είχε βυθιστεί σχεδόν όλος ο πλανήτης. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το 1975, ενώ κεντρικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις αρχές του 21ου αιώνα. Η θερινή ώρα διαρκεί 7 μήνες το χρόνο (από τα τέλη του Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου) και η χειμερινή ώρα τους υπόλοιπους 5.

Το 2019, πριν ξεσπάσει δηλαδή η πανδημία της COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε δώσει διορία έως το 2021 στα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιλέξουν αν θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα. Είχε προηγηθεί δημοσκόπηση μεταξύ κατοίκων της Ευρώπης, στην οποία 8 στους 10 απάντησαν ότι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί το σύστημα με την εναλλαγή ώρας.

Οι κάτοικοι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα – είναι υπέρ της διατήρησης της θερινής ώρας και τους 12 μήνες του έτους, καθώς η μία επιπλέον ώρα ηλιοφάνειας το απόγευμα βοηθά τόσο στον ψυχολογικό τομέα, όσο και στις εμπορικές δραστηριότητές. Ιδίως στο κομμάτι του τουρισμού.

Για να γίνει νόμος η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα έπρεπε να συμφωνήσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 – όταν συζητήθηκε το θέμα για τελευταία φορά – το Συμβούλιο δεν είχε καταλήξει σε οριστική απόφαση.

Μπορεί η λήψη απόφασης στο δίλημμα «χειμερινή ή θερινή ώρα» να φαντάζει κάτι το απλό, όμως το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο. Η επίδραση στην καθημερινότητα, τις δραστηριότητες και την οικονομία είναι σημαντική, οπότε αρκετά κράτη-μέλη ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει εκτίμηση των επιπτώσεων.

Επίσης, θα έπρεπε να συντονιστούν γειτονικά κράτη, ώστε να καταλήξουν σε κοινή απόφαση και να μην υπάρχει διαφορετική ώρα σε χώρες που βρίσκονται τώρα στην ίδια ζώνη.

Έκτοτε προέκυψε η πανδημία, οι συνέπειες από το Brexit, η κρίση στην ενέργεια και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ζήτημα της διατήρησης της χειμερινής ή της θερινής ώρας βρίσκεται πλέον τελευταίο στη λίστα με τα θέματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η Ελλάδα πάντως φαίνεται να προτιμά τη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.