Μενού
Διαδήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο
Διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Guardian, σε δημοσίευμά του, αναλύει πως ένα από τα μικρότερα νησιά της Ελλάδας, η Γαύδος, έχει μπει το τελευταίο διάστημα στο «επίκεντρο» των διακινητών μεταναστών.

Η Helena Smith, ρεπόρτερ του Guardian στην Ελλάδα, επικοινώνησε με τη δήμαρχο, Λίλιαν Στεφανάκη, και τον μοναδικό αστυνομικό του νησιού, Ευσέβιο Δασκαλάκη, οι οποίοι της εξήγησαν τι έχει αλλάξει στη Γαύδο τους τελευταίους μήνες.

«Παρόλο που οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν συνηθίσει σε ήρεμους ρυθμούς, οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν έτσι» αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, με τη δήμαρχο της Γαύδου να προσθέτει: «Το προπερασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε 150 άτομα που έφτασαν από τη Λιβύη σε τρεις πολύ υπερπλήρεις βάρκες».

«Έχουμε φτάσει στα όριά μας γιατί, πρώτον, δεν υπάρχει υποδομή για να τους φιλοξενήσουμε στη Γαύδο» συμπληρώνει η κα. Στεφανάκη, με τον Guardian να κάνει λόγο πως το νησί έχει αναδειχθεί ως το «τελευταίο κομβικό σημείο των διακινητών μεταναστών που προσπαθούν να μεταφέρουν ανθρώπους στη Δύση».

Οι μετανάστες που φτάνουν στη Γαύδο

Ο Guardian, συνεχίζοντας, διευκρινίζει πως «από τους 9.502 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο, περίπου 1.186 άνθρωποι από το Πακιστάν, την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές έφτασαν με σκάφη που αποβιβάστηκαν "κοντά" στην Κρήτη και τη Γαύδο».

«Κατά το ίδιο τρίμηνο πέρυσι δεν υπήρξαν αφίξεις σε οποιοδήποτε από τα δύο νησιά, γεγονός που έχει προκαλέσει φόβους για την ανάδυση μιας νέας διαδρομής διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο» διευκρινίζει το δημοσίευμα.

«Ήταν απίστευτο. Περισσότερες από 800 ψυχές μέσα σε λίγους μήνες έχουν αποβιβαστεί στις ακτές μας στην Τρυπητή» λέει ο Δασκαλάκης, αναφερόμενος στο βραχώδες ακρωτήριο, στο νοτιότερο σημείο του νησιού.

«Είναι κυρίως νέοι άνδρες, οι οποίοι φτάνουν με βάρκες που μεταφέρουν τετραπλάσια χωρητικότητα μετά από πάνω από μιάμιση μέρα στη θάλασσα».

Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι μετανάστες στη Γαύδο και οι εκκλήσεις

«Το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να καλέσουν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, οπότε και ειδοποιούμαι από την κεντρική υπηρεσία. Δεν υπάρχει δρόμος, οπότε πρέπει να περπατήσω μέχρι εκεί αν η θάλασσα είναι πολύ ταραγμένη» συμπληρώνει ο αστυνομικός.

«Ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Συνήθως είναι τουρίστες που βλέπεις στην Τρυπητή επειδή είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και τους αρέσει να φωτογραφίζονται στην καρέκλα».

«Έρχονταν ένα ή δύο κάθε δύο ή τρεις ημέρες» λέει ο Δασκαλάκης. «Αλλά από τότε που ο Έλληνας πρωθυπουργός και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν στο Κάιρο για να υπογράψουν τη συμφωνία, υπήρξε μια αξιοσημείωτη ύφεση. Είναι μια ανακούφιση, αλλά, στη συνέχεια, κανείς δεν ξέρει πόσο ακριβώς θα διαρκέσει» συνεχίζει ο αστυνομικός.

«Καμία χώρα ή τοπική κοινότητα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαχείρισης των ροών» σημειώνει η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος του παραρτήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα.

«Οι αριθμοί που βλέπουμε είναι ακόμη διαχειρίσιμοι, αλλά απαιτείται γρήγορος συντονισμός, ετοιμότητα και υποστήριξη από τις ελληνικές κεντρικές αρχές και την ΕΕ» καταλήγει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.