Τον γνωρίσαμε στα μπασκετικά παρκέ με την φανέλα του Παναθηναϊκού, την εποχή του «Τάφου του Ινδού». Στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκε ως οικονομικός σύμβουλος σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο της υγείας, ενώ από το 2019 μέχρι σήμερα, βρίσκεται και στο δημοτικό συμβούλιο του ΟΑΚΑ ως μέλος.
Ο Νίκος Αδαμόπουλος, με αρκετή εμπειρία και στον πολιτικό στίβο ως προεδρεύων νομαρχιακής επιτροπής αλλά κα πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, «προθερμαίνεται» αυτή την εποχή για να διεκδικήσει μια θέση στο νομαρχιακό συμβούλιο, με το συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά, «Αττική Μπροστά» στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023. Τον συνάντησα και μιλήσαμε εφ'όλης της ύλης.
Η εμπειρία στο νομαρχιακό «στίβο»
«Η νομαρχιακή επιτροπή στην οποία εργάστηκα, μου έδωσε πλούσια εμπειρία στο να λειτουργώ ως σύνδεσμος μεταξύ του κόμματος και της κοινωνίας. Όταν βρίσκεσαι σε διαρκή επαφή με τα ανώτατα όργανα των δήμων, με τους ίδιους τους δημάρχους, αλλά και με τον απλό πολίτη, αποκτάς αμέσως μια ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει στην κοινωνία που ζεις, ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν και ποιες δράσεις πρέπει να ξεκινήσουν, στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό, και όχι μόνο. Τα προβλήματα αυτά αρχικά ιεραρχήθηκαν ως προς την κρισιμότητα τους, και πολλά από αυτά λύθηκαν, ακόμα και σε πρώτο χρόνο».
Επιστροφή στο ΟΑΚΑ
«Η εμπειρία μου με το στάδιο ΟΑΚΑ, είναι ένα δείγμα του πώς θέλω να δουλέψω στην περιφέρεια Αττικής. Μπήκα στο στάδιο το 2019, που έπρεπε τότε να είναι το κόσμημα των Αθηνών. Στο ΟΑΚΑ πετύχαμε αρχικά να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας, διότι είχαμε συναντήσει το φαινόμενο να υπάρχουν πόροι διαθέσιμοι αλλά να γίνονται σπατάλες σε μη απαραίτητα έργα. Εμείς λοιπόν δώσαμε ανάσα στο ΟΑΚΑ, το οποίο όταν το παραλάβαμε είχε μόλις δύο προπονητήρια, και μέσα στις συνθήκες ερήμωσης που βίωνε, η παραμικρή προοπτική διεξαγωγής διεθνών αγώνων φαινόταν απατηλή. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας, αλλά και της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ, υπογράψαμε μια προγραμματική σύμβαση για έργα ανάπλασης του ΟΑΚΑ, ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ, που είναι σε εξέλιξη».
Τα προβλήματα και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους
«Ο πολίτης δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το τι είναι δήμος, τι είναι περιφέρεια, κλπ. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί σαν μηχανή, που να δουλεύει στον βέλτιστο βαθμό, με βάση τις ανάγκες του πολίτη. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα, και είναι κάτι που μας απασχολεί αρκετά. Όμως, από την εμπειρία μου, μπορώ να σας πω ένα παράδειγμα έγκαιρης παρέμβασης για επίλυση προβλήματος.
Πριν λίγα χρόνια, ύστερα από ακραίο καιρικό φαινόμενο, είχαν πέσει δέντρα στη Βόρεια και την Ανατολική Αττική. Εμείς ως ΟΑΚΑ πήραμε την πρωτοβουλία για να μαζευτούν οι κορμοί, να αποθηκευτούν εντός του σταδίου και ύστερα να διατεθούν ως καύσιμη ύλη και ως κομπόστ για λίπασμα. Όλα αυτά τα κάναμε σε μια εβδομάδα. ομαδικά, συντεταγμένα και με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών».
«Πολλές φορές έχουμε δει να χρεώνεται ανευθυνότητα στον πολίτη. Δεν είναι ανεύθυνος όμως ο μέσος πολίτης, είναι οργισμένος, διότι βλέπει πως ο κόπος του, το ΦΠΑ που πληρώνει - αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας όπως εγώ, οι φόροι του, δεν αποδίδουν κάτι θετικό, δεν αλλάζει κάτι προς το καλύτερο στη ζωή του. Στο σκέλος της περιφέρειας, είναι σίγουρα καθήκον μας το να αποκτήσουμε περισσότερη ταχύτητα και να έχουμε γνώση για την επίλυση των προβλημάτων του πολίτη. Εγώ δεν ξεχωρίζω περιφέρεια, δήμο, κυβέρνηση, είναι όλα μια «μηχανή», όπως ανέφερα. Όσοι τα διαχωρίζουν, το κάνουν εκ του πονηρού, για να καλύψουν τη δική τους ανευθυνότητα».
Μια παθογένεια
«Όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα, ο πολίτης δεν ξέρει πού να χρεώσει την ευθύνη και έτσι δημιουργείται ο φαύλος κύκλος των επικαλύψεων. Αν για το χι ζήτημα ευθύνεται ο δήμαρχος και θέλει να αποποιηθεί την ευθύνη, ρίχνει το μπαλάκι στην περιφέρεια. Αντίστοιχα η περιφέρεια, χρεώνει την κεντρική διοίκηση. Αυτά, με την περιφερειακή διοίκηση Χαρδαλιά θα λυθούν, και ο πολίτης θα έχει στα χέρια του ένα σαφές εγχειρίδιο με την δικαιοδοσία του κάθε οργάνου».
Θα σας πω ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε από την περιφερειακή διοίκηση της κυρίας Δούρου. Παραλάβαμε έργα με προϋπολογισμό ύψους περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα έργα για να διεκπεραιωθούν, πρέπει να υπογράψουμε μια προγραμματική σύμβαση και να υπάρχουν χρήματα στα ταμεία μας, ώστε να δώσουμε το πράσινο φως. Όταν λοιπόν έχουν υπογραφεί συμβάσεις χωρίς να υπάρχουν χρήματα στα στο ταμείο, τότε τι γίνεται; Ο επόμενος περιφερειάρχης φορτώνεται με μια ευθύνη να βρει τα χρήματα με οποιονδήποτε τρόπο, για να ξεκινήσουν τα έργα. Το «πορτοφόλι» της περιφέρειας δεν γεμίζει με μαγικό τρόπο, αλλά με πρωτοβουλίες ανθρώπων που έχουν τη σχετική γνώση και εργάζονται σκληρά. Η περιφέρεια επί της κυρίας Δούρου είχε απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που άγγιξε το 27,2% μόλις, ενώ επί του κυρίου Πατούλη έφτασε στο 95,4%.
Τα «έργα βιτρίνας» κι ένα πρόβλημα που λιμνάζει χρόνια, κυριολεκτικά και μεταφορικά
«Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα της Θεσσαλίας με τις πλημμύρες, μας προβληματίζουν έντονα. Διανύουμε πια μια νέα πανδημία, αυτήν της κλιματικής αλλαγής και τα καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε είναι κατά γενική ομολογία εξωπραγματικά. Ως προς την σκληρή πραγματικότητα της Αττικής, τι έχουμε καταγράψει: Δεν έπαψε η λεκάνη της Νέας Ιωνίας να είναι μια προβληματική περιοχή που λιμνάζουν νερά, όπως και το Μοσχάτο και η Δυτική Αττική ενίοτε. Βλέπουμε λοιπόν, καταρχήν, οτι ο κύριος Σγουρός, που υπήρξε περιφερειάρχης και σήμερα είναι και πάλι υποψήφιος, δεν έλυσε το πρόβλημα. Έκανε έργα βιτρίνας!»
«Εγώ δεν είμαι αρνητικός στο να γίνουν πλατείες όμορφες ή άλλα έργα που συμβάλλουν στον πολιτισμό της καθημερινότητας μας. Δεν δόθηκε όμως έμφαση στο να λυθούν βασικά ζητήματα που ταλανίζουν χρόνια την Αττική, δεν λύθηκε η αντιπλημμυρική προστασία. Και μετά ήρθε και η κυρία Δούρου που δεν απορρόφησε τους πόρους όπως είπαμε παραπάνω. Και τα προβλήματα υπάρχουν και η ταμπακιέρα είναι ξεκάθαρη: χωρίς ένα καλό «πορτοφόλι», χωρίς πόρους, δεν μπορούν να γίνουν έργα».
Το πρόσωπο του Νίκου Χαρδαλιά
«Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι το πρόσωπο για τα δύσκολα. Κουβαλάει την αυτοδιοικητική εμπειρία, με εμπνέει και επιθυμώ να τον βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Είναι ένας άνθρωπος που μπήκε στην Πολιτική Προστασία, σε ένα χώρο με ανυπέρβλητα προβλήματα και δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος. Είναι αυτό που είχε πει και η κυρία Αρβελέρ κάποτε, ο μόνος Έλληνας που ξέρει τι σημαίνει η λέξη «υπουργός» δηλαδή «υπηρέτης του λαού». Μαζί του υπάρχει και μια ομάδα 214 υποψηφίων νομαρχιακών συμβούλων, όλοι τους ιδιαίτερα αξιόλογοι στον τομέα τους, οι οποίοι ως μια οικογένεια, θα είμαστε στο πλευρό του από την πρώτη μέρα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.