Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες να αναζητούν ευκαιρίες για οικονομικά ταξίδια. Την ανάγκη αυτή όμως εκμεταλλεύονται επιτήδειοι που εξαπατούν τους πολίτες συχνά με παραπλανητικές αναρτήσεις για «φθηνές διακοπές» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως λένε ειδικοί κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου οι ηλεκτρονικές απάτες γνωρίζουν άνθηση.
Στη Ρόδο μια 32χρονη κατήγγειλε πως στις 21 Ιουνίου μετέφερε από τον τραπεζικό της λογαριασμό σε λογαριασμό ισπανικής τράπεζας το ποσό των 2.742 λιρών Αγγλίας το οποίο αντιστοιχεί σε 3.200 ευρώ περίπου με στόχο να κάνει κράτηση καταλύματος στο Λονδίνο. Η 32χρονη ανέφερε πως μέσω ηλεκτρονικής διεύθυνσης συνομιλούσε με άτομο που εμφανιζόταν ως διαχειριστής του καταλύματος ωστόσο ξαφνικά μετά την μεταφορά των χρημάτων δεν απάντησε ξανά στα μηνύματα της. Επίσης από το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού και ημεδαπής, για απάτη με υπολογιστή και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία «τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους καταγγέλθηκε από ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας ότι αφού δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο άτομο για κράτηση δωματίου, στη συνέχεια έλαβε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, φερόμενο ως αποστολέα από τράπεζα και ακολούθως εισήγαγε τους προσωπικούς του κωδικούς για την είσοδό του στο e-banking. Κατόπιν αυτών, διαπίστωσε ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό είχε πιστωθεί το συνολικό χρηματικό ποσό των 37.450 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια άμεσα μεταφέρθηκε τμηματικά σε λογαριασμούς των κατηγορούμενων, μαζί με το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ που υπήρχε στον λογαριασμό του παθόντα.»
Όπως λένε ειδικοί οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σκοπεύουν να κάνουν μια κράτηση για ταξίδι ειδικά μέσω ιστοσελίδας. Θα πρέπει να εξετάζουν εάν είναι ασφαλές το «περιβάλλον» συναλλαγών όταν θα καταχωρούν τα προσωπικά τους στοιχεία αλλά και τα στοιχεία των πιστωτικών ή χρεωστικών τους καρτών. Τα άτομα που ασχολούνται με τις διαδικτυακές απάτες συνήθως δημιουργούν πιστά αντίγραφα της πρώτης σελίδας από πλατφόρμες ταξιδιών και στη συνέχεια τους κατευθύνουν σε συστήματα που έχουν εκείνοι δημιουργήσει με σκοπό την υφαρπαγή των στοιχείων των καρτών. Μια από τις συμβουλές που δίνουν είναι να χρησιμοποιείται προπληρωμένη κάρτα με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ώστε οι επιτήδειοι να μην έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν και άλλα χρήματα. Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί πως έπεσε θύμα απάτης θα πρέπει άμεσα να ενημερώνει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και την τράπεζα που του έχει δώσει την πιστωτική κάρτα.
Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι καταγγελίες για απάτες σε περιπτώσεις που αφορούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες κράτησης αφορούν συνήθως περιπτώσεις που οι επιτήδειοι προσομοιάζουν μια σελίδα ενός καταλύματος και τα χρήματα πηγαίνουν σε απατεώνες. «Δεν έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες που αφορούν σε τουριστικά site αλλά υπάρχουν. Ωστόσο δεν καταγγέλλονται όλες σε εμάς αλλά και αλλού. Εμείς δεν διαχωρίζουμε τις απάτες. Τα εντάσσουμε γενικότερα στις απάτες με ψευδεπίγραφα site και αυτές είναι αρκετές», ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βασίλης Παπακώστας Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Εκείνο που ως Δίωξη λέμε στον κόσμο είναι να επιλέγει τις επίσημες σελίδες και όπου αυτό είναι εφικτό να το επιβεβαιώνει και με ένα τηλεφώνημα, να κάνει δηλαδή μια έρευνα αγοράς και να επαληθεύει και με άλλο τρόπο. Αν δεν μπορεί δηλαδή να καταλάβει, ένας καλός τρόπος είναι και η άμεση επικοινωνία», επισημαίνει ο κ.Παπακώστας. Όπως μάλιστα τονίζει, υπάρχουν περιπτώσεις που «είναι τόσο “ καλοφτιαγμένα” όλα αυτά και μπορεί να την πατήσει και ο γνώστης». Σημαντικό επίσης είναι, όπως εξηγεί ο ίδιος «να βλέπουμε πού είναι ο λογαριασμός που καταθέτουμε τα χρήματα, την προέλευση, και να επαληθεύουμε με τα ξενοδοχεία αν ο λογαριασμός είναι ο σωστός προτού προχωρήσουμε στην κατάθεση».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.