Αλλαγές σε ημερομηνίες πρόσληψης στο ΕΡΓΑΝΗ, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ξυλοδαρμοί και εκφοβισμοί περιγράφουν την καθημερινότητα εργαζομένων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εργασιακό «μεσαίωνα» που επιβάλλουν επιχειρηματίες, συχνότερα στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Η περίπτωση του νεαρού μάγειρα που υπέστη εγκαύματα από καυτό λάδι ενώ εργαζόταν σε ξενοδοχείο της Κρήτης και η αλλαγή των ημερομηνιών στο ΕΡΓΑΝΗ φαίνεται πως είναι η κορυφή ενός «μαύρου» παγόβουνου...
Για εργασία σε 50 βαθμούς Κελσίου και για λιποθυμίες από την εξάντληση κάνουν λόγο εκπρόσωποι εργαζομένων μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.
Πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού, βιώνουν έναν εργασιακό «μεσαίωνα» και ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις όπου ακολουθούν, στις οποίες τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν καταπατηθεί και η αντιμετώπιση τους παραπέμπει σε δουλεία.
Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ξυλοδαρμοί, εκφοβισμοί
Στο «μικροσκόπιο» της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν μπει δεκάδες καταγγελίες και το MEGA παρουσίασε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν σαν δούλοι:
Ρόδος-Επιχείρηση εστίασης: Εργοδότης χτύπησε εργαζόμενη όταν του είπε πως θέλει να αποχωρήσει, την κλείδωσε σε δωμάτιο και της έστελνε απειλητικά μηνύματα στα social media.
Αθήνα-Αρτοποιείο: Εργοδότης παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες. Δούλευαν με εξαντλητικά ωράρια και μπράβοι κυκλοφορούσαν μέσα στο μαγαζί. Όταν εργαζόμενη ζήτησε υπερωρίες της είπε να πάει στο νυχτερινό μαγαζί που διατηρεί για να κάνει συντροφιά σε άνδρες.
Αθήνα-Εταιρεία security: Υπάλληλος απολύθηκε και τον κάλεσαν για να υπογράψει και να πάρει αποζημίωση. Τον έκλεισαν σε όχημα χρηματαποστολής για να υπογράψει παραίτηση.
Ρόδος-Αεροδρόμιο: Εργαζόμενοι στον έλεγχο επιβατών και αποσκευών δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, δεν παίρνουν ρεπό και ελλοχεύει κίνδυνος για την ασφάλεια με αποτέλεσμα να είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.
Κάηκε, πλήρωσε, προσλήφθηκε και απολύθηκε σε 24 ώρες για να βρει δουλειά σε 6 μήνες
Για πολλούς εργαζομένους στον τουρισμό, ο «μεσαίωνας» είναι καθημερινότητα. Μια τέτοια καθημερινότητα βίωνε ο 22χρονος Βαγγέλης, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού στην κουζίνα τουριστικής μονάδας στα Μάλια της Κρήτης.
Ο Βαγγέλης εργαζόταν ανασφάλιστος και σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος δεν τον γνώριζε. Μάλιστα, όταν κάηκε τον έβαλαν στο ψυγείο με τα κρέατα και κάλεσαν γιατρό για να τον δει, χωρίς να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο αφού ήταν ανασφάλιστος.
«Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο με έβαλαν στο ψυγείο εκεί πέρα. Δεν μπορώ να καταλάβω και εγώ ο ίδιος. Σ’ έναν χώρο με πάρα πολλά μικρόβια και μάλιστα πολύ επικίνδυνα. Πολύ επικίνδυνες αρρώστιες. Παρόλο, ο συγκεκριμένος όροφος που με έβαλαν είχε και κρύα κουζίνα και ήταν πιο καθαρή κατά την γνώμη μου», είπε.
Ο Βαγγέλης κάλεσε τη μητέρα του και πήγε στο νοσοκομείο της Σητείας. Έκτοτε, ξεκίνησε ο Γολγοθάς για να γίνει καλά και να αποζημιωθεί: «Δεν με έχει αποζημιώσει, ούτε μου έχει αναλάβει τα ιατρικά έξοδα, ό,τι έξοδο υπάρχει το έχω πληρώσει από την τσέπη μου κυριολεκτικά. Ήμουν ανασφάλιστος, δεν μου είχαν κάνει καθόλου πρόσληψη και γενικώς ήμουν παράνομα στην κουζίνα».
Δέκα ημέρες μετά το περιστατικό, το ξενοδοχείο αποφάσισε να προσλάβει τον εργαζόμενο, την ίδια ημέρα όμως τον απέλυσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ στις 30 Ιουνίου στις 13:19 καταχωρήθηκε η πρόσληψη με ημερομηνία 18 Ιουνίου. Την ίδια μέρα, στις 13:57, έγινε λήξη σύμβασης...
«Η επιχείρηση οφείλει να πληρώσει στον εργαζόμενο τα δεδουλευμένα και να πληρώσει όλα τα έξοδα νοσηλείας που υπέστει ο συγκεκριμένος εργαζόμενος. Εάν δεν τα έχει τηρήσει η επιχείρηση αυτά που έχει υποσχεθεί, θα μπούνε νέα πρόστιμα», είπε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο 22χρονος ακόμα και σήμερα προσπαθεί να αναρρώσει, μία επίπονη διαδικασία που προχωρά με αργούς ρυθμούς. Οι γιατροί τού δίνουν τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι να καταφέρει να εργαστεί ξανά.
Ερπετά, μούχλα και ρήτρα αποχώρησης
Η ευχάριστη διαμονή που υπόσχονται πολλοί επιχειρηματίες στους εργαζομένους για να πάνε να δουλέψουν στα νησιά, τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τουαλέτες που μετατρέπονται σε μικρές λίμνες μετά από κάθε μπάνιο, δωμάτια χωρίς παράθυρα, με ερπετά κατοικίδια, μουχλιασμένες ντουλάπες.
Σε όποιον δεν αρέσει ο εργασιακός «παράδεισος» που προσφέρουν ορισμένοι επιχειρηματίες, αν θελήσει να φύγει καλείται να πληρώσει ρήτρα αποχώρησης. Στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, οι συνθήκες εργασίας σε πολλές επιχειρήσεις, δυστυχώς έχουν μείνει ακόμα στον μεσαίωνα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.