Ως «ανεξήγητο» χαρακτήρισε τον θάνατο της Τζωρτζίνας ο καρδιολόγος του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», Στυλιανός Στειρόπουλος, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της κόρης της.
Ο μάρτυρας που εξέτασε τη μικρή δύο ημέρες πριν πεθάνει, στις 27 Ιανουαρίου 2022, σημείωσε πως «έγινε η καρδιολογική εξέταση στη Τζωρτζίνα και σε γενικές γραμμές ήταν όλα φυσιολογικά. Ακούσαμε ένα αθώο φύσημα. Έγινε καρδιογράφημα, είχε φυσιολογικό ρυθμό, έγινε υπερηχογράφημα καρδιάς ήταν φυσιολογικό».
Ο μάρτυρας ζήτησε τότε από την μητέρα, εάν μπορούσε, να του δείξει τα επεισόδια βραδυκαρδίας που έκανε η Τζωρτζίνα. «Μου είπε ότι έχει βίντεο και το έδειξε. Εγώ ουσιαστικά το μόνιτορ είδα στο βίντεο. Από αυτό συμπέρανα ότι η συσκευή (βηματοδότης) λειτουργούσε κανονικά», τόνισε ο μάρτυρας.
- Πρόεδρος: Αυτά τα επεισόδια βραδυκαρδίας εξηγούνται;
- Μάρτυρας: Καρδιολογικά όχι. Εγώ όφειλα να ψάξω εάν είχε κάτι η καρδιά. Δεν υπήρχε κάποια καρδιολογική αιτία, νόσημα από το οποίο να υπάρχει κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου. Η καρδιά ήταν οχυρωμένη με απιδινωτή, έπαιρνε κατάλληλη αγωγή, ήταν έκπληξη για εμάς ότι πέθανε το Σάββατο… Μπορώ να πω με σιγουριά δεν ήταν καρδιολογικής αιτίας η ανακοπή που υπέστη η Τζωρτζίνα».
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από το μάρτυρα να δει τα καρδιολογικά δεδομένα από την ημέρα του θανάτου της μικρής ζητώντας του να απαντήσει στο τι μπορεί να συνέβη.
- Πρόεδρος: Μπορείτε να εξηγήσετε με κάποιο τρόπο τι συνέβη μέχρι τις 2:30;
- Μάρτυρας: Όχι δεν μπορώ.
- Πρόεδρος: Αυτά που συνέβησαν παραπέμπουν ένα γιατρό κάπου; Είναι εμφάνιση κάποιου σπάνιου για παράδειγμα καρδιολογικού νοσήματος;
- Μάρτυρας: Όχι, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Καρδιολογικά είναι ανεξήγητος ο θάνατος.
«Πολύ ψύχραιμη η μητέρα, δεν είχε αγωνία, δε φώναζε»
Παράλληλα, η Δέσποινα Ταταριώτη, ειδικευόμενη παιδίατρος στο νοσοκομείο, περιέγραψε στο δικαστήριο τα επεισόδια που υπέστη η μικρή Τζωρτζίνα στο «Παίδων- Αγλαία Κυριακού» λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή. Η μάρτυρας έκανε λόγο για μία «ψύχραιμη» μητέρα ακόμη κι όταν την ενημέρωσαν πως το παιδί της πέθανε.
«Άκουσα για το παιδί στις 27 Ιανουαρίου 2022, στην πρωινή παράδοση. Έμαθα πως είχε ιστορικό με ανακοπή, είχε υποστεί εφκεφαλοπάθεια και πως ήρθε για περαιτέρω έλεγχο σε εμάς από το νοσοκομείο της Πάτρας. Είχε παρουσιάσει επεισόδια αποκορεσμού και βραδυκαρδίας. Μας είπαν πως ήταν σε σταθερή κατάσταση με καλές εξετάσεις», είπε η ειδικευόμενη παιδίατρος.
«Μας είπαν πως οικογένεια είχε χάσει δύο παιδιά, το ένα από ηπατική ανεπάρκεια και το άλλο στο σπίτι με αιφνίδιο τρόπο. Στη συνέχει επισκέφθηκα το θάλαμο όπου ήταν Τζωρτζίνα με δύο γονείς. Πήρα αναλυτικά το ιστορικό. Μου είπαν για τους αιφνίδιους θανάτους των δύο άλλων παιδιών. Το ένα με ηπατική ανεπάρκεια, που μου φάνηκε περίεγρο και το άλλο που έφυγε στο σπίτι, χωρίς να υπάρχει ιστορικό αιφνίδιων θανάτων στην οικογένεια», είπε ακόμα.
Παράλληλα, η κ. Ταταριώτη ανέφερε: «Εξέτασα το παιδί ήταν σε σταθερή κατάσταση, ήταν βέβαια ένα παιδί με εγκεφαλοπάθεια, με καλά ζωτικά σημεία και καλές εξετάσεις. Το εξέτασε και η διευθύντρια, κυρία Μαυρίκου. Στη συνέχεια το συνόδευσα στο καρδιολογικό τμήμα, δε διαπιστώθηκε καρδιολογικό πρόβλημα, συζητήσαμε για αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής».
«Αρχικά αντέδρασε μητέρα διότι μου είπε πως το παρακολουθεί ο κ. Ηλιάδης και ρυθμίζει την αγωγή. Έγινε επικοινωνία κ. Ηλιάδη και αλλάξαμε το φάρμακο. Στη συνέχεια, όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου 2022 όταν η μητέρα ενημέρωσε τους γιατρούς για το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε η Τζωρτζίνα», είπε η γιατρός.
Όπως διαπίστωσε, «…το παιδί είχε ταχυκαρδία, ταχύπνοια και πτώση κορεσμού και ήταν με το κεφάλι σε στροφή προς αριστερά και προσήλωση βλέμματος. Είχε και μία είδους γκρίνια και ανησυχία, το ακούσαμε ρυθμικό, βάλαμε οξυγόνο και επανήλθε.Το παρακολουθούσαμε και είδαμε πως ήταν σταθερό. Γύρω στις 11:30 βγαίνει ξανά η μητέρα και μας λέει ότι «κάτι κάνει το παιδί». Βλέπουμε παρόμοιο επεισόδιο, ταχυκαρδία, ταχύπνοια και πτώση κορεσμού. Περίπου στα 3 λεπτά λύθηκε επεισόδιο. Μας είπε μητέρα μία φράση που μου έκανε εντύπωση και μου έμεινε, πως “το μεγάλο επεισόδιο με την βραδυκαρδία δε το έχει κάνει ακόμα θα δείτε”…Γύρω στις 2 και κάτι μεσημέρι βγήκε και πάλι η μητέρα μας είπε “κάτι κάνει το παιδί”. Ήταν το παιδί στην ίδια την κατάσταση. Έκανε ένα πυρετικό κύμα αργότερα μέσα στην ημέρα 38 και κάτι».
Την επόμενη ημέρα, ενημερώθηκε η μάρτυρας πως η μητέρα γύρω στα μεσάνυχτα ειδοποίησε τους γιατρούς πως η Τζωρτζίνα έκανε ένα ακόμη επεισόδιο. Εξέτασε τη Τζωρτζινα κι άλλες φορές μέσα στην ημέρα και ήταν σταθερή. «Τελευταία φορά που μπήκα ήταν μία και μισή. Ήταν όλα σταθερά και όλα εντάξει.» Ενώ επισκεπτόταν άλλα παιδιά στις 2:30 το κοριτσάκι έπαυε κι άλλο επεισόδιο.
«Ανέβηκα αμέσως στο 4ο, μπήκα μέσα στο θάλαμο της Τζωρτζίνας και είδα την επιμελήτρια μου και άλλους γιατρούς να κάνουν ΚΑΡΠΑ στο παιδί. Μπήκα και εγώ και βοήθησα. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για πάνω από μία ώρα. Στις 15:50 σταματήσαμε και έχει καταγραφεί ως ώρα θανάτου. Στη συνέχεια, συλλυπήθηκα τη μητέρα και με ευχαρίστησε σε μία κάπως τυπική διαδικασία».
- Πρόεδρος: Θυμάστε εάν σας είπε ή εάν ρωτήσατε την κατηγορουμένη για την
- αιτία εισαγωγής της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο;
- Μάρτυρας: Μου περιέγραψε πως έκανε ένα επεισόδιο σαν να τρέμει, σαν να ήταν σε πανικό.
- Πρόεδρος: Πως σας ενημέρωσε ότι το παιδί «κάνει κάτι»; Φώναξε βοήθεια;
- Μάρτυρας: Όχι ποτέ δε φώναξε βοήθεια.
- Πρόεδρος: Το πως σας ενημέρωσε ήταν κάτι οξύ; Έντονο;
- Μάρτυρας: Άνοιξε την πόρτα του θαλάμου, βγήκε και μας είπε ήρεμα, «ελάτε, κάτι κάνει το παιδί».
- Πρόεδρος: Μήπως διαπιστώσατε εσείς κάποια ανησυχία της κατηγορουμένης;
- Μάρτυρας: Όχι δεν μπορώ να πω ότι διαπίστωσα κάτι κάτι τέτοιο.
- Πρόεδρος: Την ώρα της ανακοπής, θυμάστε την κατηγορούμενη;
- Μάρτυρας: Θυμάμαι να της λένε να περάσει έξω και πέρασε.
- Πρόεδρος: Θυμάστε εκεί την εικόνα της;
- Μάρτυρας: Πολύ ψύχραιμη, δεν είχε αγωνία, δε φώναζε.
- Πρόεδρος: Μήπως σας είπε κάτι; Για παράδειγμα «κάντε ότι μπορείτε για παιδί μου»
- Μάρτυρας: Δεν άκουσα κάτι.
Όπως είπε η μάρτυρας «επειδή ήταν ένας αιφνίδιος θάνατος που δεν περιμέναμε να συμβεί καθώς το είχαμε εξετάσει πολλές φορές εκείνη την ημέρα και η κατάσταση του ήταν σταθερή, αποφασίσαμε να γίνει ιατροδικαστική και τοξικολογική όπως είθισται σε αυτές περιπτώσεις και να πάρουμε τα αίματα και να τα κρατήσουμε μήπως τα ζητήσει κάποιος».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.