Στα «βήματα» του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος χθες (19/6) κατηγόρησε την Ελλάδα για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο κινείται σήμερα ο τουρκικός Τύπος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τσελίκ εξαπέλυσε χθες άγρια επίθεση στη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού υπογραμμίζοντας ότι «οι Έλληνες σκοτώνουν τους μετανάστες και μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο». Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ο τουρκικός Τύπος έχει ολοσέλιδα κατά της Ελλάδας σχετικά με το ναυάγιο, από το οποίο έχουν ανασυρθεί 81 σοροί.
Τι ανέφερε ο Τουρκικός Τύπος
Την «αρχή» έκανε η φιλοκυβερνητική «Hurriyet», που σε δημοσίευμά της σημειώνει ότι «επ' αυτοφώρο η Αθήνα στην τραγωδία με το πλοίο». Λέει ότι το πλοίο είχε σταματήσει για 7 ώρες και ευθύνεται η Αθήνα για την ανατροπή του σκάφους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Sabah», η οποία υπογραμμίζει ότι ο «Έλληνας είναι γυμνός» κατηγορώντας ξεκάθαρα την Ελλάδα ότι βύθισε το πλοίο που μετέφερε πάνω από 500 ψυχές.
Τα δημοσιεύματα, όπως αναφέρθηκε, ήρθαν μετά τη συνεδρίαση των εκτελεστικών οργάνων του κόμματος Ερντογάν όπου ο Τσελίκ εξαπέλυσε δύο φορές επίθεση στη χώρα μας για ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στην ιστορία της Ευρώπης.
Τι λέει το Λιμενικό
Για το ρεπορτάζ του BBC, μίλησε στην ΕΡΤ ο Εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου.
Ο κ. Αλεξίου, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε για τον λόγο που το σκάφος του Λιμενικού δεν κατέγραφε εκείνη τη στιγμή της τραγωδίας. «Όταν μπαίνει το πλοίο σε κατάσταση στρες και όλοι μπαίνουμε σε έναν επιχειρησιακό συναγερμό, δεν μπορείς να ακυρώσεις κάποιον από τη διαδικασία διάσωσης για να τραβήξει οπτικοακουστικό υλικό. Τη στιγμή λοιπόν που αναφέρθηκε ότι χάνει τις μηχανές του, άμεσα στο πλωτό του Λιμενικού μπήκε σε επιχειρησιακό συναγερμό και άρχισε να σπεύδει κοντά στο αλιευτικό για να διασώσει».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το Λιμενικό Σώμα δεν μπορούσε να επέμβει βιαίως. «Αν κάνεις οποιαδήποτε βίαιη επέμβαση, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό» ανέφερε συγκεκριμένα.
Επίσης, στάθηκε και στα όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος τονίζοντας ότι από τη στιγμή του εντοπισμού του σκάφους, το αλιευτικό διένυσε συνολικά 24 ναυτικά μίλια. Εν συνεχεία, απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας έγιναν προσπάθειες παροχής τροφοεφοδίων στο σκάφος.
Παράλληλα, ένα παραπλέον πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό προς παροχή συνδρομής, το οποίο μάλιστα ανέφερε ότι κάθε φορά που προσπαθούσε να το προσεγγίσει, απομακρυνόταν. Μετά ξεκίνησε και δεύτερο παραπλέον αναφέροντας και αυτό με τη σειρά του άρνηση. «Όλο αυτό κράτησε 4,5 ώρες άρα αποδομείται ότι έμεινε ακίνητο για ώρες προτού βυθιστεί» δήλωσε ο κ. Αλεξίου.
Το ρεπορτάζ του BBC είχε βασιστεί σε δεδομένα από το Marin Traffic, την πλατφόρμα που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων που έχουν συστήματα εντοπισμού και όπως αποκάλυπτε το σκάφος ήταν σχεδόν ακίνητο για τουλάχιστον επτά ώρες στο σημείο όπου τελικά βυθίστηκε. Από την άλλη η ελληνική ακτοφυλακή ανέφερε ότι βρισκόταν σε πορεία προς την Ιταλία και ότι δεν είχε ανάγκη επέμβασης.
Μάλιστα, οι Αρχές αρχικά υποστήριζαν ότι δεν έριξαν σχοινί, παρά τις μαρτυρίες δεκάδων μεταναστών. Ωστόσο, λίγο αργότερα επανήλθαν με νέα εκδοχή και ανέφεραν ότι τελικά έριξαν σχοινί αλλά το μάζεψαν.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.