Μενού
pastouroma
YouTube
  • Α-
  • Α+

«Ελλάδα 2.0» είναι ένα από τα τσιτάτα της προεκλογικής περιόδου, κάτι που μαρτυρά πως ή ζωή μας στον πλανήτη Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο εξέλιξης. Ή μήπως όχι;

Θα τροφοδοτήσουμε αυτόν τον ενδοιασμό με μια εικόνα, από το μέρος που συμβαίνει το «θαύμα» του ελληνικού τουρισμού:

Στο μέρος που έχουν κάνει τις διακοπές τους η Gigi Hadid, o Leonardo DiCaprio, η Beyonce, ο JayZ και δεκάδες ακόμα σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς, τα ζωάκια κυκλοφορούν αλυσοδεμένα στους δρόμους, περίπου ως σκλάβοι. Κάποιοι δεν ζουν τον μύθο τους στην Ελλάδα. 

Τι είναι τελικά το παστούρωμα και γιατί συμβαίνει μέχρι σήμερα στα νησιά των Κυκλάδων; 

Όλα ξεκινούν από την εμμονική ιδέα του «να μη μας φύγει το ζώο και να μην πάει στο οικόπεδο του γείτονα». Κάπως έτσι προκύπτει το δέσιμο σκύλων σε βαρέλια (τα λεγόμενα βαρελόσκυλα), η παραμονή των ζώων κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς νερό, τροφή ή κάποιο σκίαστρο. Την ίδια στιγμή, ακολουθείται ευλαβικά και η απαρχαιωμένη μέθοδος του «παστουρώματος» των ζώων.

Πρόκειται για μια πρακτική ακινητοποίησης των ζώων (εργασίας και παραγωγικών), η οποία αποτελεί παραβίαση των κανόνων ευζωίας τους και μπορεί υπό προϋποθέσεις να θεωρηθεί και ως κακοποίηση, με βαρύτατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Ζώα δεμένα χειροπόδαρα

Ουσιαστικά το παστούρωμα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται σε όλη την Ελλάδα εδώ και χρόνια και αφορά το δέσιμο των ποδιών των ζώων μεταξύ τους ή του κεφαλιού με τα πόδια, προκειμένου να μην αποδράσουν από τον χώρο που φυλάσσονται.

Πρόκειται για μια τεχνική επώδυνη που προκαλεί μυοσκελετικά -και όχι μόνο- προβλήματα στο ζώο. Οι ιδιοκτήτες που ακολουθούν ακόμη αυτή την απαρχαιωμένη και απαράδεκτη για εμάς- τεχνική το κάνουν επειδή θεωρούν πως είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσουν τα ζώα τους, ώστε να μην πηδάνε τους πέτρινους φράχτες, να μην προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες και γενικά να μην μπορούν να «το σκάσουν».  Ο νόμος 4830/2021 είναι ξεκάθαρος (Άρθρο 24 παρ. 1 περ. α') και ορίζει τη συγκεκριμένη πρακτική ως κακοποίηση με πρόστιμο 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που το βαφτίζουν «παράδοση», μια λέξη που υπάρχει για να χαρακτηρίζει περήφανα την καταγωγή μας, αλλά καταλήγει να γίνεται κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις πιο σκοτεινές πλευρές της ζωής πέρα από την Αθήνα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.