Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού σώματος Νίκος Αλεξίου σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ μίλησε για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο και για το πώς έγινε Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιμενικού κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν έρευνες για νεκρούς αλλά και διασωθέντες.
Σε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου πραγματοποιείται η έρευνα με τη συμμετοχή από παραπλέοντα σκάφη και πλωτά του λιμενικού σώματος, ενώ παράλληλα ένα C-130 φώτιζε την περιοχή με φωτοβολίδες για τη διευκόλυνση της έρευνας.
Είπε πως σήμερα (15/6) από τις 6:30 το πρωί πετάει και ένα εναέριο μέσο παράλληλα με την επιχείρηση 6 παραπλέοντων και πλωτών του λιμενικού.
Δυστυχώς, δεν έχουν βρεθεί άλλοι πέρα από τους 104 διασωθέντες και οι σοροί παραμένουν στους 78. Πρόκειται μόνο για άντρες, ενώ λέγεται πως στους νεκρούς βρίσκεται και μια γυναίκα αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα ταυτοποίηση τους.
Η ενημέρωση για το πλοίο του θανάτου από την Ιταλία
Σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Αλεξίου, η αρχική ενημέρωση από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ήταν πως στην ευρύτερη παραθαλάσσια περιοχή υπάρχει ένα σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων. Τότε δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία με σκοπό την εύρεση του αλιευτικού που βρισκόντουσαν τα άτομα της τραγωδίας. Πρόσθεσε πως στην έρευνα αυτή συμμετείχε και εναέριο σκάφος το οποίο περιπολούσε.
«Και είναι όπως είπατε και εσείς, είναι πέρα από τα χωρικά μας ύδατα σε διεθνή ύδατα, αλλά είναι στη δικιά μας περιοχή έρευνας και διάσωσης, άρα που λέμε εμείς. 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου επιχειρούμε Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε τη συνδρομή.
Είχαμε τη συνδρομή την πρώτη μέρα από εναέριο μέσο της Frontex για τον εντοπισμό του αλιευτικού. Αυτή τη στιγμή δεν έχει χρειαστεί να συνεπικουρείται από έτερο Λιμενικό Σώμα. Εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες.
Εμείς ενημερωθήκαμε από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ότι κάποιο αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων βρίσκεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα ενεργοποίησε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τα σχέδιά του. Δέσμευσε παραπλέοντα πλοία προκειμένου να εντοπιστεί αυτό το αλιευτικό και ταυτοχρόνως συμμετείχε στην έρευνα εναέριο μέσο το οποίο περιπολούσε».
Όταν έγινε ο εντοπισμός του αλιευτικού προσεγγίστηκε από φορτηγά πλοία και αφού παρείχαν τροφοεφόδια τα άτομα που βρισκόντουσαν στο πλοίο αρνήθηκαν την οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια λέγοντας πως θέλουν να συνεχίσουν για την Ιταλία. Ο εκπρόσωπος του λιμενικού υποστηρίζει πως η επικοινωνία έγινε μέσω ασυρμάτου, τηλεφωνικά αλλά και με τα άτομα που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο.
Πώς το σαπιοκάραβο έγινε υγρός τάφος για δεκάδες ψυχές
Στη συνέχεια επιβεβαίωσε πως υπήρξε μια ενημέρωση ότι το καράβι έχασε τη μηχανή του και μετά οι άνθρωποι μετακινήθηκαν με αποτέλεσμα να χαθεί το κέντρο βάρους και να βυθιστεί.
Μάλιστα, ο Νίκος Αλεξίου είπε πως οι επιβαίνοντες δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα αλλά να συνεχίσουν για Ιταλία. Έτσι, τη δεύτερη φορά που προσπάθησαν να τους εφοδιάσουν δεν δέχτηκαν καν τα εφόδια γιατί πίστευαν ότι ίσως τους αφήσουν στην Ελλάδα.
«Θα σας πω ένα από τα νομικά ζητήματα και την βία και τον διαχωρισμό που έχει κάθε ζώνη, την κυριαρχία που έχει το κάθε κράτος στην κάθε ζώνη του. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου με ένα 25 μέτρων κατάμαυρο αλιευτικό σκάφος γεμάτο με κόσμο στο εξωτερικό κατάστρωμα, το οποίο αρνείται τη βοήθεια αν πας να του εκτρέψει την πορεία του βιαίως. Η μετατόπιση αυτή του κόσμου, η οποία έγινε για πρώτες πρωινές ώρες, θα είχε συμβεί νωρίτερα και θα ήμασταν και υπαίτιοι εμείς για το ναυτικό ατύχημα. Και μάλιστα δεν θα είχαμε και τη δυνατότητα να σώσουμε 104 ανθρώπους, όπως εν τέλει έγινε.
Και επειδή όταν σας έλεγα το ιστορικό το διακόψαμε. Όταν λοιπόν χθες το βράδυ κατάφερε και έφτασε το παρακάτω περιπολικό σκάφος το δικό μας και του αρνήθηκαν τη συνδρομή, εμείς παραμείναμε στο σημείο που λέγαμε μαζί του, ούτως ώστε εάν τυχόν γίνει το οτιδήποτε να είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να επέμβουμε. Και αν μου επιτρέπετε καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους επειδή παρ’ όλη την αντίδραση τους παραμείναμε εκεί για τη δικιά τους προστασία»
Όπως τόνισε το λιμενικό δεν παρενέβη, ωστόσο, παρέμεινε κοντά στην περιοχή σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι και έτσι διέσωσε τα 104 άτομα. Οι άνθρωπο ήταν ταλαιπωρημένοι ενώ οι υπηκοότητες τους είναι κυρίως από το Πακιστάν, την Αίγυπτο και τη Συρία.
Οι έρευνες συνεχίζονται και αναμένεται η ταυτοποίηση των νεκρών αλλά και το διασωθέντων για περισσότερες πληροφορίες ως προς την καταγωγή τους και τη βύθιση του πλοίου.
Δείτε επίσης:
Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας για πίνακα 350 ετών που «δείχνει» ένα iPhone
Πύλος: Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Liberation
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.