Μενού
paros - ydrodiotopos
Υδροβιότοπος στην Πάρο | STAR
  • Α-
  • Α+

Η Μύκονος φαίνεται πως δεν είναι το μόνο νησί στις Κυκλάδες όπου και καταγράφονται «όργια» αυθαιρεσιών από γνωστά κέντρα διασκέδασης αλλά και μεμονωμένους εργολάβους, καθώς στην Πάρο ένας ιδιοκτήτης αδειάζει ολόκληρο υδροβιότοπο, για να χτίσει μία πολυτελή βίλα.

Ο λόγος για έναν ιδιοκτήτη πολυτελούς οικοδομής, ο οποίος και χτίζει δίπλα στον υδροβιότοπο. Ωστόσο, για να μπορεί να ρίξει τα θεμέλια, αντλεί το νερό από την προστατευόμενη περιοχή και το αδειάζει στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το Star, το πρωτοφανές περιστατικό καταγράφηκε στην περιοχή του Μώλου στην Πάρο, όπου και βρίσκεται η προστατευόμενη περιοχή. Παρόλα αυτά, έχουν δοθεί και οι σχετικές άδειες για να συνεχιστούν οι οικοδομικές εργασίες και να χτίζουν σπίτια. Στη σχετική καταγγελία που έγινε από κατοίκους της περιοχής, όπως αναφέρεται, κάνουν άντληση των υδάτων από την περιοχή με αποτέλεσμα και να καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας του σημείου.

Μετά από τη σχετική καταγγελία, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου Πάρου προχώρησε σε αυτοψία στο σημείο, όπου και διαπίστωσε πως εκτελούνται πολύωρες εργασίες άντλησης υδροφόρου ορίζοντα που μεταβάλλουν το υδρολογικό καθεστώς της προστατευόμενης περιοχής.

Οι ευθύνες

«Εμείς ξέρουμε ότι σε έναν υδροβιότοπο δεν μπορείς να αλλάξει στην στάθμη του υδροβιότοπου. Κάναμε ότι πρέπει το κάναμε. Οι μηχανικοί μας πήγαν είδαν ότι είδαν και μετέφεραν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας», δήλωσε ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος.

Όσον αφορά στις ευθύνες, κυριολεκτικά εξελίσσεται ένα πινγκ-πονγκ ανάμεσα στις υπηρεσίες, καθώς η πολεοδομία του δήμου Πάρου είναι αναρμόδια για να επιβάλει πρόστιμο ή να σταματήσει  τις παράνομες εργασίες. Αρμοδιότητα έχει το τμήμα Περιβάλλοντος της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Νάξο.

Ωστόσο, επειδή αφορά υδροβιότοπο, δεν έχει αρμοδιότητα. Το «μπαλάκι» πηγαίνει, συνεπώς, στο τμήμα Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης διοίκησης στη Σύρο, αλλά δεν τελειώνει, όμως, ούτε εδώ η γραφειοκρατία.

Οι δυο υπηρεσίες σε Νάξο και Σύρο, αφού συνεδριάσουν, θα συναποφασίσουν ποια από τις δυο θα κάνει τελικά νέα αυτοψία στο χώρο. Όλο αυτό μπορεί να διαρκέσει μήνες. Μέχρι τότε, είναι πολύ πιθανό η οικοδομή να έχει προχωρήσει αρκετά και οι ελεγκτές Περιβάλλοντος να μην βρουν τίποτα το επιλήψιμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.