Μενού
ilektriko-aytokinito
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους με τα στελέχη της Πυροσβεστικής να μελετούν τρόπους αντιμετώπισης περιστατικού πυρκαγιάς σε τέτοιου είδους οχήματα. 

Σε σχετική μελέτη που έχει κάνει ο αντιστράτηγος ΠΣ ε.α. Γιάννης Σταμούλης σημειώνεται ότι «όπως προκύπτει από στοιχεία του ΥΠΕΝ που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το σύνολο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έως τέλος Νοεμβρίου του 2022, ανέρχεται σε 17.801 μονάδες. Την ίδια χρονιά, στην ΕΕ πωλήθηκαν συνολικά 1.123.778 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).»

Ο κ. Σταμούλης επισημαίνει επιπλέον ότι: «Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σαν ένα νέο και μάλιστα μαζικό τεχνολογικό επίτευγμα, πέρα από τα θετικά του πλεονεκτήματα και τον "πράσινο" προσανατολισμό του, θα πρέπει να εξετασθεί και από την άποψη της διαχείρισης του, στην περίπτωση "που τα πράγματα δεν πάνε καλά". Και ένας από αυτούς τους κινδύνους είναι η φωτιά. Οι ιδιαιτερότητες μιας πυρκαγιάς, όπου εμπλέκεται η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ότι τα στοιχεία της, περιέχουν ηλεκτρολύτες που μπορούν να εξαερωθούν και να αναφλεγούν όταν βρεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Κατά συνέπεια μπορεί να απελευθερωθούν επικίνδυνα δηλητηριώδη αέρια όπως υδροφθόριο, μονοξείδιο του άνθρακα και αέρια διοξειδίου του άνθρακα.»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά με βάση τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα «όσο και από τα στοιχεία των πρώτων πυρκαγιών που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως ανακύπτει προβληματισμός σχετικά με τη δυσκολία κατάσβεσης της φωτιάς στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθότι φαίνεται να χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι παραμένει θερμότητα στα στοιχεία των μπαταριών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστική η δήλωση στελέχους της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο Houston, στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC, πως ενώ η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο χρειάζεται γύρω στα 1.100 λίτρα νερού, σε πυρκαγιά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάστηκε για την κατάσβεσή του περίπου 106.000 λίτρα νερού».

Αναφερόμενος ενδεικτικά στη Δανία υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία κυκλοφορούν περί τα 166.000 αυτοκίνητα με συνεχή αυξητική τάση. Οι προβληματισμοί και εκεί οι ίδιοι. Η ανησυχία εντοπίζεται τόσο στην απλή περίπτωση της πυρκαγιάς ενός ηλεκτρικού οχήματος στο δρόμο, όσο και στις πιο περίπλοκες περιπτώσεις, όπως αν πιάσει φωτιά σε έναν πολυώροφο χώρο στάθμευσης που περιβάλλεται από άλλα αυτοκίνητα, ή της ακόμα πιο δύσκολης, εάν πιάσει φωτιά σε κατάστρωμα οχημάτων σε πορθμείο κατά τη διάρκεια διέλευσης, όπου περιβάλλεται στενά από άλλα αυτοκίνητα, όπου υπάρχουν επιβάτες. Το τελευταίο σενάριο γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, όταν το πλοίο  μπορεί να απέχει πολλά ναυτικά μίλια από τη στεριά και η πυρκαγιά στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο από το πλήρωμα του».

Ο κ. Σταμούλης πρόσθεσε πως στη χώρα μας πάντως μέχρι τώρα, σύμφωνα με το Τμήμα Επιχειρήσεων, Πυροπροστασίας Ειδικών Εγκαταστάσεων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό στο οποίο να εμπλέκεται αμιγώς ηλεκτρικό όχημα. 

Έδωσε ωστόσο σύντομες οδηγίες πρόληψης μιας πυρκαγιάς σε τέτοιο αυτοκίνητο όπως: «Διατηρούμε ενημέρωση  για την κατάσταση της μπαταρίας, αν το όχημα παρέχει τέτοια πληροφόρηση. Μια μπαταρία που έχει ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου τείνει σε επικίνδυνη κατάσταση. Αν οι δικλείδες ασφαλείας του οχήματος δεν λειτουργήσουν για τον οποιονδήποτε λόγο, η παρατεταμένη «βαριά» χρήση του οχήματος ή η ταχεία φόρτιση σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να οδηγήσουν σε ανάφλεξη. Χρειάζεται προσοχή στις φυσικές φθορές που μπορεί να υποστεί μια μπαταρία, από κακή χρήση/χειρισμό (κυρίως για αναιρούμενες μπαταρίες και τα δίκυκλα). Πιθανή ρήξη του κελύφους της μπαταρίας μπορεί να οδηγήσει βλάβη ή σε φωτιά. Η φωτιά σε μπαταρία λιθίου είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πρώτο πολύ πρώιμο στάδιο, μετά την ανάφλεξη, με φορητά πυροσβεστικά μέσα, και μόνο αν υπάρχει άμεση πρόσβαση στο σημείο της «εστίας».  Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η μόνη συνεισφορά του οδηγού, είναι, αν αυτό είναι εφικτό, να εγκαταλειφθεί το όχημα μακριά από άλλα οχήματα, βλάστηση και λοιπές τοποθεσίες που πιθανώς θα οδηγήσουν σε επέκταση της φωτιάς και άμεσα να κληθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199 ή 112».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.