Μενού

Φάκελος τρομοκρατία: Η Ελλάδα στο «μάτι του κυκλώνα»

antitromokratiki
Αντιτρομοκρατική | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η εξάρθρωση του «πυρήνα» τρομοκρατών από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ την περασμένη Τρίτη (28/3) άνοιξε μία συζήτηση που είχε κλείσει στον δημόσιο λόγο ήδη από το 1991 με τη βομβιστική επίθεση στην Πάτρα. Αυτόν της τρομοκρατίας, η οποία «ξεφεύγει» από τα πολιτικά της χαρακτηριστικά και σχετίζεται περισσότερο με τις εξελίξεις, που μαίνονται στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Παρά τα οικονομικά κίνητρα που φέρεται να είχαν οι αλλοδαποί, Πακιστανικής καταγωγής, από την επίθεση που σχεδίαζε ο «εγκέφαλος» και ομοεθνής τους στο Ιράν, αφορμή για την επίθεση αποτέλεσε, σύμφωνα με το Mega, και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η στάση υπέρ της Ουκρανίας, που έχει τηρήσει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου, δε θα μπορούσε σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό να μην περάσει απαρατήρητη από τον ρωσοιρανικό άξονα, ο οποίος συσπειρώθηκε περισσότερο στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η πρεσβεία του Ιράν, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διέψευσε από την πρώτη στγιμή την ανάμειξή της σε ένα επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» της Αθήνας και ειδικότερα σε εβραϊκό εστιατόριο, το οποίο λειτουργεί και ως συναγωγή στου Ψυρρή ή στο εβραϊκό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος ως «plan b».

Οι προφυλακισμένοι, κατηγορούμενοι για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, προφυλακίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (31/3) και σύμφωνα με τον δικηγόρο τους αρνήθηκαν την όποια εμπλοκή τους με μία επικείμενη τρομοκρατική επίθεση. Μάλιστα, ένας εξ αυτών αποδέχθηκε μόνο ένα μερίδιο της ευθύνης αναφέροντας ότι απλά φωτογράφησε το εβραϊκό εστιατόριο. Ωστόσο, ακόμα και αυτή την ενέργεια την έκανε κάτω από καθεστώς απειλής από τον «Σάνι», ο οποίος και φαίνεται πως είναι αυτός που κινούσε τα νήματα στην υπόθεση. Μάλιστα, ανέφερε πως ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης γνώριζε την οικογένειά του 27χρονου Χαϊμπέρ στο ανατολικό Πακιστάν και τον απείλησε ότι αν δεν προχωρούσε στην ενέργεια, θα της έκανε κακό.

Η βομβιστική επίθεση στην Πάτρα το 1991

Η Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, μετά και την εξάρθρωση του συγκεκριμένου πυρήνα δε βρίσκεται για πρώτη φορά στο «μάτι του κυκλώνα» της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία σχετίζεται με εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη «γειτονιά» της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα όσα έγιναν στις 19 Απριλίου του 1991 στην Πάτρα. Ηταν η τελευταία φορά που μία «τυφλή» τρομοκρατική επίθεση «έσπειρε» τον θάνατο στην Ελλάδα. Ο δραματικός απολογισμός των θυμάτων ανήλθε στους και επρόκειτο για δημότες Πάτρας, αλλά και για τον δράστη της επίθεσης. Πιο συγκεκριμένα, σκοτώθηκαν ο Γιώργος Παπασωτηρόπουλος, 58 χρονών, ο Βασίλης Κυριακόπουλος, 53 ετών, ο Γιάννης Καύκας, 25 ετών, η Όλγα Στραγγαλινού, 25 ετών, ο Δημήτρης Σεϊτανίδης, 23 ετών και η Γεωργία Βέρρα, 24 ετών.

Οπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα της αχαϊκής πρωτεύουσας, το tempo24, η φονική έκρηξη που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας σημειώθηκε το πρωί της 19ης Απριλίου του 1991, σχεδόν 32 χρόνια σαν σήμερα. Η έκρηξη από τη βόμβα, που κουβαλούσε ο Ιμπραχήμ Χασικέχ, ένας 26χρονος από την Παλαιστίνη και φερόμενο μέλος στο δίκτυο «Αμπού Νιντάλ» ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε από τη μία πλευρά της πόλης μέχρι και την άλλη. Το περιστατικό σημειώθηκε στο ισόγειο της οδού Βότση 14, στο ασανσέρ, με τον αρχικό στόχο του 26χρονου τρομοκράτη να βρισκέται δύο στενά παρακάτω, στη συμβολή των οδών Βότση και Όθωνος Αμαλίας, όπου και σταγαζόταν το Βρετανικό Υποπροξενείο της πόλης.

Παρόλο που ο στόχος του απείχε λίγα, μόλις, μέτρα, ο Χασικέχ σταμάτησε προκειμένου να κάνει έναν τελευταίο «έλεγχο» του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος και στάθηκε μοιραίος για τη ζωή έξι αθώων θυμάτων. Ο 26χρονος μπήκε στην πολυκατοικία, κατευθύνθηκε στο ασανσέρ, άνοιξε το χαρτοκιβώτιο που είχε τοποθετήσει τη βόμβα και μετά από αδέξιο χειρισμό, εξερράγη. Αρκετοί ήταν και οι τραυματίες που βρίσκονταν είτε κοντά, είτε μακριά από το σημείο, ενώ οι έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές Αρχές «έδειξαν», σύμφωνα με το tempo24, ότι για την επίθεση ευθυνόταν μία αυτόνομη ομάδα της ισλαμικής Τζιχάντ.

Oι έρευνες των Αρχών στο σημείο, το οποίο θύμιζε σκηνικό πολέμου, απέδωσαν καθώς κατάφεραν να εντοπίσουν ένα μικρό κομμάτι από τη φοιτητική  ταυτότητα του 26χρονου, στο οποίο και αναγράφονταν τα δύο τελευταία ψηφία. Η ΕΛ.ΑΣ. εξαπέλυσε ένα άτυπο ανθρωποκυνηγητό για τον «εγκέφαλο» της οργάνωσης και με τη βοήθεια του Συλλόγου Παλαιστινίων φοιτητών Ελλάδας κατάφεραν να βρουν τόσο τον «εγκέφαλο» της οργάνωσης και συνεπώς της επίθεσης, τον Νουμπάνι όσο και τους συνεργούς του στον «πυρήνα».

Εικάζεται, μάλιστα, ότι ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης βρισκόταν πολύ κοντά στον Ιμπραχήμ Χασικέχ τη στιγμή που έμπαινε στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου άξιο αναφοράς λειτουργούσε και εταιρεία κούριερ, και μετά την έκρηξη εξαφανίστηκε προς άγνωστο σημείο. Μετά από τέσσερα χρόνια και έξι μήνες, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο συνεδρίασε στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ύστερα από πολυήμερη διαδικασία, καθώς σύμφωνα με το tempo24 συνεδρίαζε από τις 6 έως τις 22 Δεκεμβρίου 1995, με ψήφους 5 κατά 2 κήρυξε ενόχους και τους τρεις αλλοδαπούς κατηγορούμενους χωρίς όμως τις επιβαρυντικές περιστάσεις του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος είχε καταργηθεί.

Ετσι, επέβαλε ανά 25 ετών κάθειρξη στους Νουμπάνι και Μπκαϊράτ και τριών ετών φυλάκιση στον Αουάντ Καλίλ. Τους δύο κήρυξε ένοχους για κατοχή, προμήθεια, κατασκευή και μεταφορά εκρηκτικών υλών καθώς επίσης για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή και για σύσταση και συμμορία και για διακεκριμένες φθορές. Οπως αναφέρουν στην εκπομπή «Κουτί της Πανδώρας» με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ο Σίμων Παπαδογιώργος, πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, σκοπός της συγκεκριμένης ομάδας αποτέλεσε η δράση στο έδαφος του Ισραήλ, αλλά το 1991 με τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο άλλαξαν οι προτεραιότητες της ομάδας και αποφάσισαν να χτυπήσουν -στην Ελλάδα- Ευρωπαϊκούς και Αμερικάνικους στόχους και ανάμεσα σε αυτούς ήταν και το υποπροξενείο της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Νίκος Μαυρομάτης, δικηγόρος στο επάγγελμα μίλησε για τα όσα υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι τρομοκράτες στη δίκη που έγινε. Οπως είπε, μάλιστα, οι Παλαιστίνιοι είχαν σκοπό να συγκεντρώσουν τον οπλισμό και την εκρηκτική ύλη και να τη στείλουν, μέσω άλλων δικτύων, στη χώρα τους και όχι να πλήξουν αμερικάνικους ή βρετανικούς στόχους στην Ελλάδα, καθώς γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ένα «χοντρό» διπλωματικό επεισόδιο και στη διπλωματική απομόνωση της Ελλάδας, όπως και έγινε. Η υπόθεση έκλεισε με τη φυλάκισή τους.

Η επίθεση στο «City of Poros» και η έκρηξη στο Τροκαντερό

Τρία χρόνια νωρίτερα από την έκρηξη της βόμβας στην Πάτρα και πιο συγκεκριμένα το απόγευμα της Δευτέρας 11 Ιουλίου του 1988 (σ.σ. 18:45 το απόγευμα) μία επίθεση στο ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» ανοιχτά της Αίγινας σήμανε συναγερμό στις Αρχές. Το κρουαζιερόπλοιο εκτελούσε την καθιερωμένη ημερήσια κρουαζιέρα, Τροκαντερό - Αίγινα - Πόρος, το οποίο Τροκαντερό βρίσκεται στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου. Τρία λεπτά αργότερα και ενώ η ώρα έδειχνε 18:48 το απόγευμα το πλοίο βρισκόταν τρία μίλια ανοιχτά της Αίγινας με κατεύθυνση προς Αθήνα ενώ επέβαιναν 471 τουρίστες και 25 άτομα πλήρωμα.

Ολα άλλαξαν όταν στο πλοίο, το οποίο εκείνη την ώρα έπλεε ανάμεσα στις Λάγουσες, ένας ένοπλος κρατώντας ένα ημιαυτόματο όπλο άνοιξε πυρ κατά όλων όσων επέβαιναν. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είχε φτάσει και στην καμπίνα του υποπλοιάρχου, Αντώνη Δεϊμέζη, όπου και άρχισε να πυροβολεί και σε βάρος του πληρώματος. Ο δράστης, χωρίς κανένα δισταγμό, σημάδεψε με όπλο και τον υποπλοίαρχο τον οποίο και σκότωσε. Ο δράστης, που προκάλεσετον θάνατο τόσων ανθρώπων, ανατίναξε στη συνέχεια τη γέφυρας χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες. Το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ ο φόβος είχε κυριεύσει όλους όσοι γλίτωσαν από το «αμόκ» και άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα προκειμένου να επιβιώσουν. Από την επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι.

Ωστόσο, η «μαύρη Δευτέρα» της καλοκαιρινής, απογευματινής κρουαζιέρας δεν προμηνυόταν ιδιαίτερα αισιόδοξη για την ευρύτερη περιοχή του Φαλήρου. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας και πιο συγκεκριμένα ένα τέταρτο πριν οι δείκτες των ρολογιών δείξουν 15:00 ακριβώς μία έκρηξη σε ένα αυτοκίνητο, τύπου Datsun Sunny, έρχεται να θορυβήσει τον Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας. Οπως αναφέρει σε εκτενές της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Το Βήμα» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος στο αυτοκίνητο υπήρξε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος και εξερράγη κάτω από αδιευκρίνιστες -μέχρι εκείνη τη στιγμή- συνθήκες.

Η οργάνωση και η Γαλλία

Η ισχύς της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη, που οδήγησε στην εξαϋλωση του οχήματος αλλά και στη δημιουργία ενός κρατήρα βάθους ενός μέτρου. Οι δύο επιθέσεις, που σημειώθηκαν την ίδια μέρα και σε διάστημα -περίπου- τεσσάρων ωρών προκάλεσαν την κινητοποίηση των Αρχών οι οποίες διαχώρισαν τις έρευνες του σε δύο σημεία. Η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε την έκρηξη του αυτοκινήτου, όπου σκοτώθηκαν οι 4 επιβάτες του και το Λιμενικό  το αιματοκύλισμα, που σημειώθηκε στο κρουαζιερόπλοιο. Μέσα σε έξι μέρες κατάφερε, όπως αναφέρει και το «Βήμα», η Ασφάλεια Αττικής να σχηματίσει το «προφίλ» των δραστών του διπλού περιστατικού.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στον άνθρωπο που ήταν «πρωταγωνιστής» των περιστατικών, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για τον 38χρονο Χατζάμπ Τζαμπαλά, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Λιβύη (σ.σ. Βεγγάζη) και μπήκε στην Ελλάδα από τη Δανία με τη χρήση του λιβυκού του διαβατηρίου την 1η Ιουνίου του 1988. Παρόλο που οργάνωσε την επίθεση, από τις έρευνες που διεξήχθησαν από τις Αρχές δε φαινόταν πως ήταν ο «εγκέφαλος» ολόκληρου του σχεδίου. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του στη Γλυφάδα διαπιστώθηκε ότι ήταν αυτός που κατασκεύασε τον εκρηκτικό μηχανισμό, που χρησιμοποιήθηκε στο Τροκαντερό, αλλά και στοιχεία με τις κινήσεις των υπόλοιπων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Μεταξύ των ατόμων που συναποτελούσαν την οργάνωση ήταν ο Αμούντ Αμπούλ Χαμίντ, ο Μεχρί Μεγεντίν, οι οποίοι είχαν έλθει στην Ελλάδα δύο μήνες νωρίτερα, από τη Σόφια και το Βελιγράδι αντιστοίχως και συνεργάζονταν με τον Τζαμπάλα, ένα άλλο άτομο και ο 21χρονος Μοχάμεντ Σοζάντ Αντναν, ο οποίος και «ανέλαβε» το αιματοκύλισμα στο κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο και είχε επιβιβαστεί κόβοντας εισιτήριο στο όνομά του. Ωστόσο, αναφορές που έγιναν από αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού και από τις έρευνες του Λιμενικού έκαναν λόγο και για την παρουσία ενός άλλου ενόπλου, του 21χρονου φοιτητή Ρολάν Βινιερόν. Οι αντικρουόμενες πληροφορίες, που άλλες έκαναν λόγο για αλληλοπυροβολισμούς του Άντναν με τον Βιλιερόν και άλλες για συμμετοχή του Βινιερόν στην αιματηρή επίθεση, προκάλσαν την αντίδραση της Γαλλίας, η οποία έστειλε κλιμάκιο της γαλλικής δικαστικής αστυνομίας, με προϊστάμενο τον Ζαν-Ζακ Μπρίγκερ για να ερευνήσει τι έγινε στο μοιραίο πλοίο, όπου και σκοτώθηκαν αρκετοί Γάλλοι τουρίστες ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι. 

Η γραμμή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Τάσο Σεχιώτη, έδωσε απαντήσεις για τον ρόλο που έπαιξε ή μάλλον δεν έπαιξε ο Γάλλος φοιτητής στην τρομοκρατική ενέργεια, απαντήσεις που επιβεβαιώθηκαν και από τις έρευνες της ασφάλειας. Ειδικότερα, οι έρευνες από τα εγκληματολογικά εργαστήρια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο προέρχονταν από το όπλο του Άντναν και ο Βινιερόν δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό. 

Ο στόχος και η παραφωνία στη Φατάχ

Ενας από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, στην οποία και υπαγόταν το μοιραίο κρουαζιερόπλοιο, σημείωσε πως υπήρχαν πληροφορίες, τις οποίες και δεν κατονόμασε για ευνόητους λόγους, ότι πρόκειται να σημειωθεί επίθεση σε ελληνικό πλοίο γεγονός που ανάγκασε, σύμφωνα με το «Βήμα», αρκετούς από τους συναδέλφους του να σταματήσουν τις μεγάλες κρουαζιέρες που διεξάγονταν προς το ανατολικό Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, ο ίδιος είχε πάρει και τα δικά του μέτρα πρόληψης βάζοντας -έναντι αμοιβής- φρουρούς στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ, όμως, δεν περίμενα ότι θα γινόταν η επίθεση στο City of Poros».

Οι έρευνες των Αρχών, την ίδια ώρα, βρίσκονταν σε εξέλιξη και εν τέλει κατάφεραν να διαπιστώσουν ποιος ήταν ο στόχος της ενέργειας που στοίχισε τη ζωή σε 13 συνολικά αθώα θύματα, τόσο στο πλοίο, όσο και στο αυτοκινητο. Στόχος φαίνεται πως δεν ήταν κάποιο «βαρυσήμαντο» πρόσωπο, που ενδεχομένως επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο, αλλά ένα γκρουπ 100 Αμερικανών για τους οποίους είχαν πληροφορίες ότι εκείνη τη μέρα θα απολάμβαναν το ηλιοβασίλεμα στον Αργοσαρωνικό. Οι τρομοκράτες φαίνεται πως είχαν βρει το ταξιδιωτικό πρακτορείο, το οποίο σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το σχετικό ταξίδι με τους Αμερικανούς αλλά το ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Τη νεότερη εξέλιξη, όπως αποδείχθηκε, φαίνεται πως δεν την αντιλήφθηκε ο Άντναν ο οποίος και σκόρπισε τον θάνατο στο κατάστρωμα και στις καμπίνες του πλοίου.

Αξιο αναφοράς είναι ότι το σχέδιο ήταν διπλό και συσχετιζόταν το παγιδευμένο -με εκρηκτικά- αυτοκίνητο με τους πυροβολισμούς στο πλοίο. Παράλληλος στόχος ήταν συγκεκριμένα το αυτοκίνητο να πλησιάσει τον χώρο αποβίβασης των επιβατών και με την ανατίναξή του, που θα προκαλούσε τη μεγάλη αιματοχυσία, ο Σοζάντ θα πυροβολούσε από το κατάστρωμα. Οταν του έγινε γνωστό ότι το αυτοκίνητο ανατινάχτηκε λίγα μέτρα μακριά από τον χώρο αποβίβασης, αυτός αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό του «μονοπάτι» και να ανοίξει πυρ με αποτέλεσμα και τον θάνατό του.

Την ενέργεια, όπως και διαπιστώθηκε από τις σχετικές έρευνες, ανέλαβε να πραγματοποιήσει η Παλαιστινιακή οργάνωση, Fatah-RG, η οποία και ιδρύθηκε το 1974 μετά και τη διάσπαση που σημειώθηκε στο κόμμα του Αραφάτ λόγω και της διαφωνίας που είχε εγείρει ο Αμπού Νιντάλ ο οποίος και ήταν αρχηγός της Fatah-RG. Ο «πρωταγωνιστής» της ενέργειας Χατζάμπ Τζαμπαλά ήταν ένας από τους πιο έμπιστους του Νιντάλ και οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του μετά την ενέργεια ήταν αμφιλεγόμενες. Παρόλο που μερικές (σ.σ. πληροφορίες) ανέφεραν ότι κατάφερε να επιβιώσει από το μακελειό, καθώς και ότι δεν επέβαινε στο αυτοκίνητο, δημοσιογράφος του Observer ανέφερε ότι ήταν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του «πυρήνα» στο Ι.Χ. και σκοτώθηκε στην έκρηξη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.