Ηταν ξημερώματα 14 Ιουλίου του 2008 και πιο συγκεκριμένα λίγο μετά τις 04:00 το πρωί, πριν τον σιδηροδρομικό σταθμό στον Μπράλο, όταν η επιβατική αμαξοστοιχία 605 με 502 επιβάτες, εκτελούσε το δρομολόγιο από τα Δίκαια προς την Αθήνα και στον σταθμό Αρπίνης έκανε διασταύρωση με το εμπορικό τρένο 80502 που κινούνταν από Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη με 34 βαγόνια και πέντε μηχανές. Μετά τη διασταύρωση, οι μηχανοδηγοί του 605 έλαβαν σήμα και συνέχισαν το δρομολόγιο. Πέντε χιλιόμετρα μετά τον σταθμό, σε δεξιά στροφή, πάνω στην γραμμή υπήρχαν 27 βαγόνια που είχαν λυθεί από τον εμπορικό συρμό με αποτέλεσμα να συγκρουστεί πάνω τους.
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega και του «Live News», σόκαρε την Ελλάδα, καθώς 14 από τα 27 βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας αποκόπηκαν και «αδέσποτα», πλέον, συγκρούστηκαν με το επιβατικό. Η πραγματογνωμοσύνη του ατυχήματος θα ρίξει «φως», αλλά θα βάλει και νέα στοιχεία στην υπόθεση, τα οποία και αναλύθηκαν από τις εφημερίδες της εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής», η οποία και επισήμανε ότι «στα 17 υπεράριθμα υπερφορτωμένα βαγόνια αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το σιδηροδρομικό ατύχημα στον Μπράλο στο οποίο εμπλέκονται τουλάχιστον οκτώ εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πόρισμα σχετικά με το ατύχημα του ΟΣΕ στον Μπράλο επισημαίνεται ότι τα 17 υπεράριθμα βαγόνια θα έπρεπε να έχουν αποσυνδεθεί στο Θριάσιο και να μη συνεχίσουν τη διαδρομή τους έως την Κεντρική Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον Χρήστο Ρετσίνα, πρώην διευθυντή ασφαλείας και κυκλοφορίας αμαξοστοιχιών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, νυν Hellenic Train, ανέφερε ότι τα βαγόνια ήταν χωρίς παραστατικά, γεγονός που άνοιξε μία νέα συζήτηση, την οποία και είχαν αποκαλύψει με ανάλογο δημοσίευμά τους τα «Νέα» για «μαφία λαθραίων μεταφορών στον ΟΣΕ». Ειδικότερα, στο δημοσίευμά τους είχαν αναφέρει: «Μαφία λαθραίων μεταφορών στον ΟΣΕ, κύκλωμα "μαύρων βαγονιών" που λυμαίνεται τον ΟΣΕ τα τελευταία χρόνια αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, διερευνούν η διοίκηση του Οργανισμού και το Υπουργείο Μεταφορών».
Στο ίδιο δημοσίευμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα βαγόνια δεν ήταν δηλωμένα στον ΟΣΕ, ήταν κοινώς άγνωστο στον Οργανισμό. Αναφορές έκανε και για το βάρος της εμπορικής αμαξοστοιχίας, η οποία πλησίαζε τους 350 τόνους. Αίσθηση, παράλληλα, στην τότε υπόθεση θα προκαλέσουν τόσο οι αναφορές του υπουργού Μεταφορών, όσο και εργαζομένου που ανέφερε ότι μέσα στον Οργανισμό επικρατούσε ένα ισχυρό κύκλωμα διαφθοράς, ενώ αποκαλύπτονται και επιστολές επιχειρηματιών που σημειώνουν ότι όλοι είχαν πάρει χαμπάρι ότι κάτι συμβαίνει εκτός από τους αρμόδιους.
«Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι το κύκλωμα των ‘μαύρων’ βαγονιών, φαίνεται ότι ανέπτυξε δράση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκτελώντας λαθραίες μεταφορές εμπορευμάτων με αδήλωτα βαγόνια, τα οποία ως υπεράριθμα δένονται σε εμπορικές αμαξοστοιχίες», υπογραμμίζεται, παράλληλα, στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας.
Τα στοιχεία του ατυχήματος με τα βαγόνια που ξεκόλλησαν και τράκαραν την επόμενη αμαξοστοιχία σοκάρουν:
- Από 20 βαγόνια έφτασε να έχει 34
- Με ανώτατο επιτρεπόμενο 1.250 τόνους, μετέφερε 1.590 τόνους
- Πουθενά δε φαινόταν ο τύπος του φορτίου
- Η αμαξοστοιχία είχε 2 μηχανές αλλά μετέφερε και άλλες 4
Οι αναφορές από εφημερίδες
«Κύκλοι του ΟΣΕ και του υπουργείου Μεταφορών έκαναν χτες λόγο για ‘κατάσταση Ζωνιανών στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο του Οργανισμού’, επισημαίνοντας ότι στον ΟΣΕ έχει τις ρίζες του ένα «σύστημα διαφθοράς μικρού και μεσαίου μεγέθους», έγραφαν «ΤΑ ΝΕΑ». Μέσα σε αυτό το κλίμα δυσωδίας, οι καταγγελίες ακόμα και για κυκλώματα στην εκποίηση παλιών βαγονιών οργιάζουν, ενώ επιστολή επιχειρηματία θα καταγγείλει:
«Το πάνω χέρι το έχει ένας κύριος εκτός ΟΣΕ, που όπως άκουσα τον αποκαλούν ‘προικισμένο μερακλή με τη μαύρη Ρorsche’». Μέχρι σήμερα οι απαντήσεις για το αν έχει επιτέλους μπει τάξη είναι, θα πουν εργαζόμενοι, ένα ακόμα μεγάλο ζητούμενο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.