Μενού
Treno-grammes
Γραμμές τρένου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η έννοια της ασφάλειας στη ζωή μας επανήλθε στο προσκήνιο μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ακόμα και επιβάτες συρμών του μετρό αισθάνονται πλέον ανασφάλεια ενώ ερώτημα αποτελεί πως θα αντιδράσει το επιβατικό κοινό όταν επανέλθουν τα δρομολόγια του προαστιακού αλλά και των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ.  Σε άρθρο που συνυπογράφουν οι επίτιμοι πρόεδροι της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης και Νίκος Διαμαντής αναφέρονται στις παραμέτρους της ασφάλειας δηλαδή η έλλειψη της, η παραμέλησή της, η υποτίμησή της, η άγνοια της, σε κάθε βαθμό και από κάθε βαθμού υπεύθυνο.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Το μείζον για άλλη μία φορά θα είναι το μάθημα που θα λάβει η συλλογική συνείδηση των κατοικούντων στη χώρα μας, περί της ανυπολόγιστης αξίας της, μιας και δεν υπάρχει τρόπος κοστολόγησης της απώλειάς της. Βοηθός μας σε αυτές τις σκέψεις θα είναι η στατιστική, των χιλιάδων αριθμών, που ο καθένας από αυτούς αντιστοιχεί σε έναν κάτοικο αυτής της χώρας και που ο καθείς από αυτούς στον ειδικό του ρόλο, είτε ως οδηγός, είτε ως επαγγελματίας της εστίασης, είτε ως χειριστής της φωτιάς, είτε ως εργαζόμενος ή εργοδότης μπαίνει στη θέση του αμελή, ή βαρέως αμελή ή του εκ προθέσεως διακινδυνευτή της ζωής του, όσο και ανθρώπων αγνώστου αριθμού….»

Οδική ασφάλεια

Αρχικά αναφέρονται σε ζητήματα οδικής ασφάλειας λέγοντας στηριζόμενοι σε στοιχεία του 2021 πως «222.312 συμπολίτες μας συνελήφθησαν να οδηγούν με ταχύτητα πάνω του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας, 48.974 συμπολίτες μας συνελήφθησαν να οδηγούν μηχανή χωρίς κράνος, 32.354 συμπολίτες μας συνελήφθησαν να οδηγούν χωρίς ζώνη και 603 χωρίς καθόλου ζώνη, 14.853 συμπολίτες μας συνελήφθησαν να οδηγούν πάνω από το επιτρεπτό όριο αλκοόλ, 10.618 συμπολίτες μας συνελήφθησαν να οδηγούν παραβιάζοντας το σηματοδότη, 9.994 συμπολίτες μας συνελήφθησαν να οδηγούν, κινούμενοι σε αντίθετο ρεύμα, 6.997 συμπολίτες μας συνελήφθησαν να οδηγούν με αντικανονικούς ελιγμούς, 5.611 συμπολίτες μας συνελήφθησαν να οδηγούν χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, 5.534 συμπολίτες μας συνελήφθησαν να οδηγούν επιχειρώντας αντικανονικό προσπέρασμα, 2.442 συμπολίτες μας συνελήφθησαν να οδηγούν σε μονόδρομο, 2.069 συμπολίτες μας συνελήφθησαν να οδηγούν χωρίς φωτισμό και 904 συμπολίτες μας με αντικανονικό φωτισμό, 1.850 συμπολίτες μας συνελήφθησαν να οδηγούν παραβιάζοντας την προτεραιότητα». Την ίδια χρονιά από τα τροχαία ατυχήματα 510 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 505 τραυματίστηκαν σοβαρά και 9.887 ελαφρά.

Φωτιές

Παράλληλα παρουσιάζοντας στοιχεία για το 2021 σχετικά με τις φωτιές σημείωσαν με νόημα ότι «19.380 χέρια συμπολιτών μας, προκάλεσαν ισάριθμες αστικές πυρκαγιές. Με εξερεύνηση σχεδόν των μισών από αυτές, οι 536 αποδίδονται σε πρόθεση και οι 2.943 σε αμέλεια.» Ακόμη «μετά από ελέγχους σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες που υποχρεούνται σε λήψη μέτρων πυρασφαλείας διαπιστώθηκαν παραλείψεις σε 800 περιπτώσεις, όπου δόθηκε προθεσμία συμμόρφωσης, σημαντικές παραβάσεις σε 305 περιπτώσεις, όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα, και σοβαρές παραβάσεις σε 44 περιπτώσεις, όπου έγινε ανάκληση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας». Κατά τη διάρκεια των αστικών πυρκαγιών 63 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 25 υπέστησαν εγκαύματα και 16 τραυματίστηκαν.

Αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές σημείωσαν ότι «9.514 χέρια συμπολιτών μας, προκάλεσαν ισάριθμες δασικές πυρκαγιές. Καίγοντας 506.271 στρ. δάσους, 365,417 στρ.δασικής έκτασης και 460.453 στρ. αγροτογεωργικής έκτασης. Στις παραπάνω δασικές πυρκαγιές, αποτέλεσμα ήταν 1 συμπολίτης μας νεκρός και 33 τραυματίες».

Τρόφιμα

Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται και σε ζητήματα που σχετίζονται με τους ελέγχους 2021 του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (στοιχεία ΕΦΕΤ) σημειώνοντας ότι στις διάφορες εγκαταστάσεις τροφίμων διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 488 επιβλήθηκαν με συνακόλουθες ενέργειες, ποινικές κυρώσεις σε 52 εγκαταστάσεις, ενώ για όλες τις εγκαταστάσεις δρομολογήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων. Επιπλέον, σε 8 εγκαταστάσεις υπήρξε εισήγηση για την αναστολή λειτουργίας. Από αυτές οι διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις αφορούσαν: Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (33,6%), ανεπάρκεια ή Μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (14,4%), διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (13,3%) κ.α.

Εργατικά ατυχήματα

Οι κ.κ. Σταμούλης και Διαμαντής αναφέρονται και σε εργατικά ατυχήματα με βάση στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για το 2019. «Σημειώθηκε σε όλη τη χώρα ο αριθμός των 5.107 εργατικών ατυχημάτων. Από αυτά τα 51 ήταν θανατηφόρα….Σε ό,τι αφορά την αιτιότητα των εργατικών ατυχημάτων και των σοβαρών επαγγελματικών ασθενειών, 6 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οφείλεται σε τυχαία απροσεξία των εργαζομένων τους. Επίσης, 4 στις 10 τα αποδίδουν στην έλλειψη ευαισθητοποίησής τους (39,7%) ενώ 3 στις 10 (31,2%) αντίστοιχα στην άγνοιά τους. Ακολουθούν η έλλειψη μέτρων προστασίας της επιχείρησης (18%), η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης της επιχείρησης (15,4%) και η έλλειψη υποστήριξης από ειδικούς (13,7%).»

Κλείνοντας υπογραμμίζουν πως: «Αν η κουλτούρα ασφάλειας αρχίζει να διατρέχει όλες τις πτυχές δράσεις της καθημερινότητας, με εστίαση σε πολιτικές πρόληψης και εμπέδωσης ότι οι κανόνες της, δεν παζαρεύονται, δεν υποβάλλονται σε εκπτώσεις και δεν υποκαθιστώντας, το πρώτο και ουσιαστικό βήμα θα έχει γίνει. Σαφώς και η οικοδόμηση μιας κουλτούρας ασφάλειας ξεκινά από την κορυφή. Εάν η διοίκηση σε όλα τα επίπεδα δεν είναι πεπεισμένη για τη σημασία και την εγκυρότητα της ασφάλειας και της πρόληψης, είναι αδύνατο να επιτευχθούν συγκεκριμένες αλλαγές. Μέχρι τότε…».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.