Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τη σύγκρουση των δύο τρένων ανέδειξε, μεταξύ άλλων, μια τεράστια σειρά παραλείψεων στον ελληνικό σιδηρόδρομο, παραλείψεις που είχαν επισημάνει και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών σωματείων, οι οποίοι και έκαναν λόγο για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Παράλληλα, άνοιξε στο δημόσιο διάλογο, μετά και την παραίτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, και την αντικατάστασή του από τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, μία συζήτηση για το πότε, αλλά και με ποιες αλλαγές θα λειτουργήσουν τα ελληνικά τρένα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο νέος υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε αναφέρει ότι όταν επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος, θα γίνει με μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι ως τα τέλη Μαρτίου μπορεί να επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος. Μάλιστα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε συγκεκριμένα μέτρα, για να βγάλει ξανά τα τρένα στις ράγες και να εξασφαλίσει έτσι εκ νέου την ασφάλεια στις μετακινήσεις.
Οπως αναφέρει ο Alpha, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της τηλεδιοίκησης, για το οποίο και έχει ξεσπάσει και πολιτική κόντρα για το πότε ήταν σε ισχύ και πότε όχι, εξετάζονται τα τρένα να μετακινούνται με μειωμένη ταχύτητα και ειδικότερα στα τμήματα που δεν υπάρχει το σύστημα της τηλεδιοίκησης, αλλά και στις σήραγγες. Το συγκεκριμένο μέτρο σκέφτεται η κυβέρνηση να το εφαρμόσει για τα «μπλε τρένα», τα λεγόμενα Intercity, όπως το αντίστοιχο που ενεπλάκη στη μοιραία σύγκρουση με την εμπορική αμαξοστοιχία και έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.
Παράλληλα, εξετάζεται από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να επανέλθει ο προϊστάμενος αμαξοστοιχίας, ο οποίος, σε γενικές γραμμές, επιτελεί καθήκοντα Διευθυντή Ασφαλείας του τρένου. Επιπλέον, εξετάζεται η μείωση των δρομολογίων έως 50%, αλλά και η μείωση των στάσεων. Η μείωση των στάσεων, σύμφωνα με τον Alpha, σκέφτεται να τεθεί σε εφαρμογή λόγω και του ελλιπούς προσωπικού, που στελεχώνει τον ΟΣΕ και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας. Επίσης, στο επίκεντρο τίθεται και το σενάριο, που είχε αναφέρει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνέντευξη Τύπου, δηλαδή να τοποθετούνται δύο σταθμάρχες ανά βάρδια.
Οι εξαγγελίες Γεραπετρίτη
Οπως αποκάλυψε ο κ. Γεραπετρίτης στόχος είναι να ανοίξουν και πάλι οι γραμμές των τρένων -δίχως να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε επιβατικές ή εμπορευματικές- ακόμη και μέχρι το τέλος του μήνα. Για να συμβεί όμως αυτό θα υπάρξουν βασικές αλλαγές τόσο στη διαχείριση του προσωπικού όσο και στις δεικλίδες ασφαλείας. «Είναι σημαντικό να μπορέσει να ξεκινήσει εκ νέου, να μην αναμένουμε την ολοκλήρωση της αναβάθμισης. πρέπει να στηρίξουμε την εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι στον σιδηρόδρομο. Είναι ένα λαϊκό και οικονομικότερο μέσο. Η επανεκκίνηση και ωσότου ολοκληρωθεί το σύστημα θα γίνει μόνο υπό όρους πλήρους ασφάλειας. Θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο σταθμάρχες σε όλους τους σταθμούς. Ισως σημάνει η μείωση στο μεταφορικό έργο για να εξασφαλίσουμε ικανό αριθμό. Επιπλέον με έναν καλύτερο συντονισμό στις δράσεις. Θα διασφαλιστεί από τους αρμόδιους φορείς. Τις επόμενες δύο ημέρες θα υπάρξουν συζητήσεις. Θα έχουμε αύξηση της παρουσίας του προσωπικού. Δεν θέλουμε να αποψιλώσουμε τις γραμμές που είναι αναγκαίες» σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα»
Αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, στάθηκε στα στοιχεία που προέκυψαν από το σταθμαρχείο στη Λάρισα. Οπως είπε έχει οδηγηθεί σε συγκεκριμένα δεδομένα:
- «Λειτουργούσε το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας.
- Δεν είχε συντελεστεί η αυτόματη χάραξη δρομολογίου πάνω στο πίνακα
- Δεν έγινε η χειροκίνητη αλλαγή του κλειδιού
- Θα έπρεπε σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρωτόκολλο να είχε υπάρξει παρακολούθηση στον πίνακα μετά την αποχώρηση της αμαξοστοιχίας και για μία απόσταση 5,5 χλμ η πορεία. Αν είχε υπάρξει θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο καθώς θα προέκυπτε η μετάπτωση της αμαξοστοιχίας στην εσφαλμένη γραμμή».
«Δεν τα λέω για να τονίσω το ζήτημα του ανθρώπινου λάθους. Αν είχαμε ένα πλήρως σύστημα καθολικό τηλεδιοίκησης το δυστύχημα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε συμβεί. Πέρα από το ανθρώπινο λάθος υπάρχει ζήτημα με την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών συστημάτων. Αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.