Μενού
Treno-grammes
Γραμμές τρένου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ενα νέο πόρισμα πραγματογνωμόνων, που σχετίζεται με τις καταγγελίες που έκαναν ανά τακτικά διαστήματα τα συνδικαλιστικά σωματεία στους σιδηροδρόμους και αφορούσαν τα ελλιπή συστήματα ασφαλείας στην κυκλοφορία των τρένων, έρχεται στο «φως» της δημοσιότητας με αφορμή τη μετωπική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Ειδικότερα, σε τεχνική έκθεση που διενέργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τον Μάιο του 2018, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017, που έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, προτείνονταν μέτρα για τα συστήματα τηλεδιοίκησης, τα οποία και θα εξασφάλιζαν τις ασφαλείς διαδρομές. Υπενθυμίζεται ότι το Reader αποκάλυψε χθες, Τετάρτη (8/3) την επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) στον ΟΣΕ, με την οποία ζητούσε την επιτάχυνση των διαδικασιών για να ολοκληρωθεί το σύστημα σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης στη γραμμή Λάρισα-Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των μέτρων που πρότειναν από το ΑΠΘ ήταν η ραδιοεπικοινωνία των σταθμαρχών με τους μηχανοδηγούς με πιο «δομημένο τρόπο, ανάλογο με αυτόν που γίνεται στις αεροπορικές μεταφορές και σε άλλα σιδηροδρομικά δίκτυα». Η αυστηρή πειθαρχία στην τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία του ETCS, δηλαδή του συστήματος προστασίας που έχει καθολική εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η ανάταξη της ηλεκτρικής πλευρικής σηματοδότησης σε όλα τα τμήματα των σιδηροδρομικών αξόνων.

Η έκθεση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί και «προφητική» για το δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς παρά τα χρόνια που πέρασαν ελάχιστα έργα έγιναν για τη βελτίωση των επικοινωνιών στους σιδηρόδρομους. Σημειώνεται ότι και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, στο πλαίσιο των ερευνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ζήτησε να του διαβιβαστεί η δικογραφία για το δυστύχημα στο Άδενδρο, προκειμένου να διαπιστώσει αν χρειάζεται να ανοίξει εκ νέου η έρευνα.


Η επίμαχη έκθεση

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, το δυστύχημα σημειώθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στις 21.36, όταν η αμαξοστοιχία Intercity 58, με 61 άτομα, εκ των οποίων τα 5 ήταν μέλη του πληρώματος, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, εκτροχιάστηκε λίγο έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αδένδρου. Πέρα από την ανάλυση των αιτιών του εκτροχιασμού της αμαξοστοιχίας, επισημαίνεται και μια σειρά μέτρων για να αποφευχθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον. Η έκθεση τονίζει, συγκεκριμένα, την ανάγκη πειθαρχίας όσον αφορά στην τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη (σταθμάρχες, μηχανοδηγοί, προϊστάμενοι συρμών), καθώς και την ευλαβική τήρηση των βραδυποριών και του εγχειριδίου δρομολογίων από τους μηχανοδηγούς.

Επίσης, υπογραμμίζεται η ανάγκη ύπαρξης ενός συστήματος ηλεκτρικής σηματοδότησης σε πλήρη λειτουργία, καθώς και ύπαρξης αυτόματων συστημάτων προστασίας συρμού. Προτείνεται, ακόμη, η πρόσθετη εγκατάσταση ενός συστήματος που να «υποβοηθά τον οδηγό στην οδήγηση», επιτελώντας λειτουργίες όπως η προειδοποίηση του μηχανοδηγού για υπέρβαση ταχύτητας, η σηματοδότηση στον θάλαμο οδήγησης (ενδείξεις για τα όρια ταχύτητας), η επιτήρηση της επιτρεπόμενης ταχύτητας γραμμής κ.ά. Η έκθεση καταλήγει πως η «υλοποίηση ενός συστήματος προστασίας συρμού σημαίνει σε κάθε περίπτωση την ύπαρξη μιας διασύνδεσης μεταξύ του τροχαίου υλικού και της γραμμής, χωρίς τη μεσολάβηση του μηχανοδηγού και άρα την ύπαρξη ενός εξοπλισμού τοποθετημένου στη γραμμή και ενός εξοπλισμού τοποθετημένου επί του συρμού».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.