Μενού
tempi - treno
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τέσσερις συμβάσεις που υπογράφηκαν το διάστημα 2005-2015 και αφορούν έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου ερευνά εδώ και μήνες ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο οποίος αναζητά ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων από την ΕΡΓΟΣΕ, ως αναθέτουσας αρχής, αλλά και ιδιωτών από την πλευρά των εργοληπτών. Ολα αυτά ενώ 57 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την πρωτοφανή στα χρονικά σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, με τα δύο τρένα που συγκρούστηκαν μετωπικά αργά το βράδυ της Τρίτης (28/2).

Η έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας αναζητά το ενδεχόμενο διάπραξης σοβαρότατων αδικημάτων όπως αυτό της απιστίας και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, από τις ανολοκλήρωτες συμβάσεις, τις ανανεώσεις και όλες τις κωλυσιεργίες που ουσιαστικά άφησαν ανεκτέλεστα μία σειρά από έργα. Οι τέσσερις συμβάσεις αποτελούν ένα μέρος από το πλέγμα αναθέσεων που έχουν γίνει για υποδομές και μέτρα για την ασφάλεια της γραμμής.

Αναλυτικά, στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας έχουν τεθεί:

  1. Μία σύμβαση του 2005 που σχετίζεται σε εργασίες σηματοδότησης του εθνικού δικτύου
  2. Δύο συμβάσεις του 2013 που αφορούν έργα ολοκλήρωσης και
  3. Μία σύμβαση του 2015 που αφορά το σύστημα τηλεδιοίκησης ETCS

Οι συμβάσεις αφορούν διαφορετικά τμήματα του δικτύου.

Για τη σύμβαση 717 που ήρθε στην επικαιρότητα καθώς αφορά την τηλεδιοίκηση όπως και τις επεκτάσεις ή ανανεώσεις της, με αρχή το έτος 2014, η Οικονομική Εισαγγελία είχε διενεργήσει έρευνα η οποία κατέληξε σε αρχειοθέτηση καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις για τη διάπραξη του ερευνώμενου αδικήματος της απιστίας.

Ωστόσο, πριν περίπου έναν χρόνο η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο, ενόψει νέων στοιχείων σχετικά με το σκέλος που αφορά τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο ερευνάται πλέον από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Τι τρέχει με τη σύμβαση 717

Ειδικότερα, μόνο προβληματισμό προκαλούν τα όσα έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας για το μοιραίο δυστύχημα με τα δύο τρένα στα Τέμπη και αφορούν συγκεκριμένα τη σύμβαση 717/2014 της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και τις καθυστερήσεις της εφαρμογής της. Η συγκεκριμένη σύμβαση υπογράφηκε το 2014 και αφορούσε την ανάταξη της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης, συστήματα ασφαλείας που δεν είχαν τεθεί σε λειτουργία και για τα οποία διαμαρτύρονταν συνδικαλιστικά σωματεία, λαμβάνοντας όμως ως απάντηση εξώδικα από την ΟΣΕ

Συγκεκριμένα, η σύμβαση αφορούσε το ευρωπαϊκό σύστημα ECTS (European Train Control System) για την αυτοματοποιημένη λειτουργία του δικτύου και οι πρώτες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της τέθηκαν το 2015  από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία και είχε θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της σύμβασης 717, Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εφαρμογή, καθώς δόθηκαν συνολικά επτά παρατάσεις. Μάλιστα, σε περίπτωση που είχε τεθεί σε εφαρμογή η σύμβαση 717 θα κρινόταν ως αδύνατη μία μετωπική σύγκρουση, όπως αυτή που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη (28/2) και στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας.

Οπως αναφέρει και η «Καθημερινή» οι τεράστιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της σύμβασης είχε επιπτώσεις στην υποβάθμιση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου. Αξιο αναφοράς είναι ότι τα προβλήματα αυτά γίνονταν, συνεχώς, γνωστά στους υπεύθυνους του έργου για την «Ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας». Μάλιστα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» το ζήτημα των καθυστερήσεων της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου αλλά και της τροποποίησης αυτού, είχε εγείρει ο Χρήστος Κατσιούλης, ο οποίος είχε υποβάλλει την παραίτησή του στις 27 Απριλίου, ως πρόεδρος της σύμβασης ETCS 10005, όπου και είχε καταγγείλει πάλι τη μη τήρηση των φυσικών αντικειμένων των συμβάσεων.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Μεγάλες καθυστερήσεις στα δημόσια έργα

Μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των δημοσίων έργων διαπιστώνει από την πλευρά του το Ελεγκτικό Συνέδριο στην τελευταία έκθεσή του. Καθυστερήσεις οι οποίες φτάνουν «κατά μέσο όρο 2,5 φορές περισσότερο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί», ενώ οι παρατάσεις αφορούν περίπου τα 2/3 των συνολικών έργων που ελέγχθηκαν. Ιδιαίτερα, όπως σημειώνεται, «σε ορισμένα συγχρηματοδοτούμενα έργα τέθηκαν, προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση, τόσο βραχείες προθεσμίες εκτέλεσης, ώστε με βεβαιότητα δεν θα επαρκούσαν για την ολοκλήρωση των έργων». Μεταξύ των 24 φορέων που ελέγχθηκαν είναι και η ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε για την εν λόγω εταιρεία του ΟΣΕ, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είχαν εκπονηθεί πριν από τη δημοπράτηση του έργου κάποιες από τις απαιτούμενες μελέτες ή δεν είχαν επικαιροποιηθεί ή εμπεριείχαν σφάλματα, ιδίως ως προς την ύπαρξη και την ακριβή θέση των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας και τις προμετρήσεις των εργασιών, η αναγκαιότητα διόρθωσης των οποίων προκάλεσε καθυστερήσεις. «Σε έργο αναβάθμισης σιδηροδρομικής γραμμής η μη εκπόνηση πριν από τη δημοπράτηση μελέτης πυροπροστασίας και μελέτης εφαρμογής κυκλοφοριακής εξασφάλισης ασφαλούς κυκλοφορίας συρμών προκάλεσε καθυστέρηση 5 μηνών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις καθυστερήσεις σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι αυτές οφείλονται και στο ότι «δεν είχαν εκτελεσθεί οι απαιτούμενες προκαταρκτικές εργασίες πριν από τη δημοπράτηση του έργου, ενώ  σε πολλές περιπτώσεις, τα έργα δημοπρατήθηκαν χωρίς να έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις». Ενδεικτικά, αναφέρονται σε έργο αναβάθμισης σιδηροδρομικής γραμμής, «το οποίο εκτελέστηκε σε συνέχεια διαλυθείσας εργολαβίας και σημειώθηκε σημαντική καθυστέρηση μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή των εκτελεσθεισών, με τη διαλυθείσα σύμβαση, εργασιών, ενώ παρουσιάστηκαν προβλήματα και κατά τη διαδικασία ανάληψης και αξιοποίησης των υλικών της υπηρεσίας που θα ενσωματώνονταν στο έργο».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση: «Παρά τις καθυστερήσεις στα έργα συνεχιζόντουσαν οι χρηματοδοτήσεις, ανεξάρτητα αν προϋπόθεση της χρηματοδότησης ήταν η ολοκλήρωση του έργου» υπογραμμίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο και συνεχίζει:

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καθορισθείσες προθεσμίες εκτέλεσης του έργου ήταν εμφανώς μη ρεαλιστικές. Παρατηρήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις ότι καθορίσθηκαν βραχύτατες προθεσμίες εκτέλεσης έργων, οι οποίες δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να τηρηθούν, με αποτέλεσμα την πρόκληση καθυστερήσεων πολλαπλάσιων σε διάρκεια σε σχέση με τις αρχικές συμβατικές προθεσμίες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών, ο καθορισμός βραχύτατων προθεσμιών εκτέλεσης των έργων συνδεόταν με τη χρηματοδότησή τους, αφού συνιστούσε προϋπόθεση της χρηματοδότησης η εντός ορισμένου χρονικού πλαισίου ολοκλήρωσή τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.