Ο ΟΣΕ έχει το καθήκον και την ευθύνη για τη συντήρηση, τη διαχείριση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και την ευθύνη για την κίνηση των τρένων και την κυκλοφορία. Αυτό τονίζει η Ferrovie Dello Stato Italiane (FS), μητρική της Hellenic Train, αναφορικά με τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.
Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος τέθηκε υπό ιδιωτική διαχείριση το 2017, όταν η ιταλική δημόσια εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane (FS) απέκτησε τη διαχείριση του δικτύου. Ο ΟΣΕ όμως έχει την κατοχή και την ευθύνη για τη συντήρηση των γραμμών, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο ίδιο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά σε σειρά ατυχημάτων που σημειώθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια.
New York Times: Η Ελλάδα έχει το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό σύστημα στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ έχει μπει τις τελευταίες μέρες η ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε την Τρίτη (28/2) στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μεταξύ των μέσων, που ασχολούνται με τη σύγκρουση των τρένων, είναι και οι New York Times, οι οποίοι στο άρθρο τους χαρακτηρίζουν το σιδηροδρομικό σύστημα της χώρας μας ως το πιο φονικό στην Ευρώπη. Τον χαρακτηρισμό αυτό το βασίζουν σε αρκετά γεγονότα, μεταξύ αυτών και στο ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ αυτοματοποιημένο σύστημα ασφαλείας, γεγονός που «φαίνεται» και στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνει ότι η τεχνολογία κανονικά θα σταματούσε αυτόματα τα τρένα πριν συγκρουστούν, χρόνια καθυστερήσεων και παραμέλησης όμως άφησαν την Ελλάδα με ένα διαλυμένο σύστημα. Στο ίδιο δημοσίευμα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, για την οποία επισημαίνει ότι υποτίθεται ότι θα είχε εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Το εν λόγω σύστημα, μάλιστα, σχεδιάστηκε για να αποτρέψει ακριβώς τέτοιου είδους μετωπικές συγκρούσεις, που σκόρπισαν τον θάνατο στο θεσσαλικό κάμπο.
«Έτσι, καθώς μια εμπορευματική και μια επιβατική αμαξοστοιχία κινούνταν η μια προς την άλλη με υψηλές ταχύτητες στην ίδια γραμμή αργά το βράδυ της Τρίτης, οι σιδηροδρομικοί έπρεπε να βασιστούν σε ένα σύστημα που ήταν πολύ λιγότερο εξελιγμένο από αυτό που χρησιμοποιείται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά ακόμη και αυτό το πιο υποτυπώδες σύστημα δεν ήταν πλήρως λειτουργικό, με φώτα και σήματα εκτός λειτουργίας», προσθέτουν οι «Times» που θίγουν ότι ο πιο πολυσύχναστος σιδηροδρομικός διάδρομος της Ελλάδας έμεινε ευάλωτο, λόγω και της συρροής καθυστερήσεων για το σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει κάθε σύστημα ασφαλείας: το ανθρώπινο λάθος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.