Στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, η οποία προκλήθηκε από τη σύγκρουση δύο τρένων αναφέρθηκε ο πρώην σταθμάρχης Λάρισας, Ιωάννης Κολλάτος, ο οποίος προχώρησε σε μία νέα καταγγελία σε βάρος του 59χρονου σταθμάρχη, ο οποίος και θα απολογηθεί αύριο, Σάββατο (4/3), ενώπιον των δικαστικών Αρχών. Συγκεκριμένα, είπε ότι προκειμένου να πάρει τη μετάθεση στη θέση του σταθμάρχη μεσολάβησε κόμμα. «Τον συγκεκριμένο σταθμάρχη εγώ τον γνωρίζω, τον γνωρίζω γιατί ήταν υπάλληλος στο γραφείο μου στο τμήμα των αποσκευών, ήταν υπάλληλος στο τμήμα των αποσκευών. Στα 52 του χρόνια μεσολάβησε το κόμμα και τον έκανε σταθμάρχη», είπε αρχικά ο κ. Κολλάτος.
Πρόσθεσε ότι μετά την τοποθέτησή του στη θέση του σταθμάρχη, ακολούθησε η εκπαίδευσή του η οποία και διήρκεσε συνολικά τρεις μήνες. «Τρεις μήνες πρακτικά κράτησε η εκπαίδευσή του και μετά τον τοποθέτησαν στη θέση του σταθμάρχη», πρόσθεσε στη συνέχεια για την εκπαίδευση, που έλαβε ο σταθμάρχης, ο οποίος ανέλαβε επίσημα καθήκοντα στα τέλη του Ιανουαρίου και βρισκόταν μόλις 5 μέρες στον σταθμό της Λάρισας. «Ηταν περίπου δέκα ημέρες στην Καλαμπάκα, αλλά δε γνωρίζω αν ακολούθησε τη σχετική εκπαίδευση. Ελπίζω να την ακολούθησε», σημείωσε, μεταξύ άλλων. Συνεχίζοντας, είπε ότι κάποια στιγμή ο 59χρονος σταθμάρχης απομακρύνθηκε από τους σιδηροδρόμους, καθώς μετατέθηκε στο υπουργείο Παιδείας και στα σχολικά βιβλία, τα οποία και μοίραζε στα σχολεία.
Πώς δούλευε ο ίδιος όσο ήταν σταθμάρχης
Σε ερώτηση που του έγινε για το πώς δούλευε ο ίδιος, όσο ήταν σταθμάρχης, απάντησε σχετικά: «Μέχρι το 2007, εγώ ήμουν σταθμάρχης στον σταθμό Λάρισας. Το 2007 εργαζόμασταν δύο σταθμάρχες στη βάρδια και επικοινωνούσαμε ο ένας με τον άλλον. Μάλιστα, μέχρι το 2012, δούλευαν δύο σταθμάρχες στη βάρδια. Μετά άρχισαν τα εγκλήματα», είπε για τις συνθήκες που επικρατούσαν, όταν ήταν ο ίδιος στη θέση του σταθμάρχη, συμπληρώνοντας ότι τα «εγκλήματα, που έχουν γίνει, με παράδειγμα τα Τέμπη, είναι τωρινά».
«Το 2007, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Αθηνών με έστειλαν στη Λάρισα, η οποία είχε εγκατασταθεί από το 2000, αλλά ήταν ανενεργά τα μηχανήματα. Με εκπαίδευσαν και προσέλαβαν συναδέλφους από τη Λάρισα και από τους γύρω σταθμούς, τους εκπαίδευσα και λειτουργούσε κανονικά η τηλεδιοίκηση», είπε σχετικά με το σύστημα, με το οποίο παρακολουθούσαν και καθοδηγούσαν με ασφάλεια τα τρένα. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ίδιος πήρε σύνταξη το 2010, με το σύστημα της τηλεδιοίκησης να «αφήνεται στη μοίρα του» το 2012.
Ο σταθμάρχης ήταν μόλις 5 ημέρες στον σταθμό της Λάρισας
Ο 59χρονος σταθμάρχης είχε πιάσει δουλειά στον κομβικό σταθμό της Λάρισας στις 25 Φεβρουαρίου κι αυτό σημαίνει πως όταν έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη βρισκόταν για μόλις 5η ημέρα στη συγκεκριμένη θέση. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως αφέθηκε μόνος του στη βάρδια να διαχειριστεί την κυκλοφορία των τρένων, κάτι που επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος του, Στέφανος Παντζαρτζίδης στο Reader.gr.
Όπως ανέφερε, ο συνήγορός του κατηγορούμενου, τον μήνα που προηγήθηκε, εργαζόταν σε μικρούς σταθμούς, είχε λάβει την πιστοποίησή του λίγο μετά την άφιξη του 2023 και πριν από πέντε ημέρες, μέσα δηλαδή στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ανέλαβε υπηρεσία που θεωρείται από τις πιο δύσκολες και κομβικές του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.