Μενού
Γραφείο Σταθμάρχη
Ενδείξεις σταθμάρχη σιδηροδρόμων | Facebook
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στο σημείο της σύγκρουσης του επιβατικού και τού εμπορικού τρένου στα Τέμπη, οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν τα αίτια της πρωτοφανούς σιδηροδρομικής τραγωδίας για τα ελληνικά δεδομένα.  Αν λειτουργούσε το σύστημα τηλεχειρισμού και σηματοδότησης στο συγκεκριμένο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου θα μπορούσε να αποφευχθεί το πολύνεκρο δυστύχημα.

Το απαρχαιωμένο σύστημα στον ΟΣΕ έρχεται σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε προηγμένες χώρες.  Οι φωτογραφίες απεικονίζουν το τυπικό γραφείο ενός σταθμάρχη στη Γερμανία. Μπροστά του έχει μία σειρά από οθόνες, στις οποίες απεικονίζονται όλες οι γραμμές που έχει υπό την ευθύνη του. Μία πράσινη γραμμή σημαίνει ότι είναι ελεύθερη και άρα μπορεί να δώσει εντολή ώστε να εισέλθει σε αυτή μία αμαξοστοιχία.

οθόνη σταθμάρχη Γερμανία

Με λευκό χρώμα συμβολίζονται όσες σιδηροδρομικές γραμμές είναι κατειλημμένες και άρα δεν επιτρέπεται να εισέλθει κάποιο τρένο σε αυτές. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος σταθμάρχης προσπαθήσει να «βάλει» τρένο σε κάποια από αυτές τις γραμμές, το σύστημα απλά δε δέχεται την εντολή του. Με το πού ένα τρένο μπει σε κάποια γραμμή, οι φωτεινοί σηματοδότες γίνονται κόκκινοι ώστε να μην μπορεί να εισέλθει κάποιο άλλο τρένο πίσω του. Όταν ο μηχανοδηγός λάβει εντολή να κινηθεί στην αριστερή γραμμή, βλέπει αφενός το σήμα που του δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει και αφετέρου το πράσινο φανάρι που υποδηλώνει ότι η γραμμή είναι άδεια.

Όπως τονίζει στο Reader η Σοφία Παλαμίδη, μηχανοδηγός σε επιβατικές αμαξοστοιχίες της γερμανικής εταιρείας Deutsche Bahn Personenverkehr, ο σταθμάρχης έχει ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα για το πού βρίσκονται όλα τα τρένα υπό την ευθύνη του. Έτσι μπορεί να ειδοποιήσει άμεσα όλα τα τρένα που βρίσκονται στην περιοχή για κάποιο έκτακτο γεγονός, όπως η ακινητοποίηση ενός συρμού λόγω μηχανικής βλάβης ή αδιαθεσίας του μηχανοδηγού.

Επικοινωνία σταθμάρχη – μηχανοδηγού κάθε μισό λεπτό!

Στο γερμανικό σιδηρόδρομο όλοι οι μηχανοδηγοί οφείλουν να ενημερώνουν συνεχώς το σύστημα ότι όλα... κυλάνε σωστά στο δρομολόγιό τους. Για αυτό το λόγο σε κάθε τρένο υπάρχει ένα πεντάλ, το οποίο ο μηχανοδηγός πρέπει να πατάει κάθε 30 δευτερόλεπτα. Έτσι επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε με την αμαξοστοιχία, ούτε με τον μηχανοδηγό. Σε διαφορετική περίπτωση εκπέμπεται στο χώρο του μηχανοδηγού οπτικό και ηχητικό σήμα. Αν και πάλι ο μηχανοδηγός δεν αντιδράσει μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, τότε το τρένο ακινητοποιείται. Αυτόματα ενημερώνεται ο σταθμάρχης και ζητά από όλα τα τρένα της περιοχής να σταματήσουν.

Τι βλέπει ο μηχανοδηγός στην οθόνη του

Στην οθόνη που υπάρχει μέσα στο τρένο, ο μηχανοδηγός βλέπει το πρόγραμμα με τα σημεία της γραμμής στην οποία κινείται το τρένο του. Είτε αφορούν ένα σταθμό, είτε μία διακλάδωση. Επίσης (στο αριστερό σημείο της οθόνης) την ανώτατη ταχύτητα με την οποία μπορεί να κινηθεί στο συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής. Πχ. 160 χλμ/ώρα και στο επόμενο κομμάτι 90 χλμ/ώρα. Στο δεξί τμήμα υπάρχουν οι χρόνοι άφιξης και αναχώρησης από κάθε σημείο της διαδρομής. 

οθόνη τρένου Γερμανία

Ό,τι βλέπει στην οθόνη θα πρέπει να ταυτίζεται με τα σήματα που υπάρχουν στις ράγες, ώστε να διαπιστώνει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.