Τον εφιάλτη βίωσαν το βράδυ της Δευτέρας (20/2) οι κάτοικοι της Τουρκίας μετά και τους νέους ισχυρούς σεισμούς , οι οποίοι και άφησαν πίσω τους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 8 νεκρούς. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε για το ρήγμα, στο οποίο σημειώθηκε η δόνηση των 6,3 Ρίχτερ, το οποίο και βρίσκεται στο νότιο κομμάτι του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας. Στο κομμάτι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου σημειώθηκαν οι τελευταίες δονήσεις, φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη ενεργοποίηση, η οποία και απλώνεται συνεχώς.
«Η αραβική πλάκα, η Αραβία, το νότιο κομμάτι προωθείται προς τον βορρά και διεμβολίζει την Τουρκία, την οποία και διαχωρίζει σε δύο, ίσα μέρη. Η προώθηση της αραβικής πλάκας έχει δώσει τους σεισμούς των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ στο κεντρικό τμήμα της προώθησης και βεβαίως αυτή η προώθηση ενεργοποιεί και τα ρήγματα και προς το νότο, προς τη Νεκρά Θάλασσα, τη Συρία, το Ισραήλ, τον Λίβανο και τη νοτιοδυτική πλευρά της Κύπρου, το οποίο είναι διαφορετικό κομμάτι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας. Ο καθηγητής, εξηγώντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις δονήσεις, είπε ότι ο χθεσινός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ ήταν στο νότιο κομμάτι, περίπου λίγο μετά την Αττάλεια.
Ο Ευθύμης Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το νότιο ρήγμα, αναφέροντας ότι από τη νότια πλευρά της Κρήτης πάει προς τον κόλπο της Τουρκίας και την Αττάλεια και δε συνεχίζεται στον ελληνικό χώρο. «Είναι δύο διαφορετικά τόξα, αυτό της Ελλάδας με αυτό της Κύπρου», σημείωσε σχετικά με το συγκεκριμένο ρήγμα. Ο καθηγητής, σε ερώτηση αν μπορεί να προκληθεί σεισμός στην Ελλάδα, απάντησε πως οι σεισμοί που έγιναν στη χώρα μας δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα έγιναν στην Τουρκία. Έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου», όμως, για την προώθηση της αραβικής πλάκας προς τον βορρά, μπορεί να ενεργοποιήσει το βόρειο τμήμα του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Το συγκεκριμένο ρήγμα περνάει από την Κωνσταντινούπολη και φτάνει και στο Αιγαίο.
Για αυτό το λόγο υπάρχει κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα ο οποίος βασίστηκε σε μελέτες, να σημειωθεί σεισμός μέχρι και 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος και θα έχει τεράστιες συνέπειες στην πόλη. Σημείωσε σχετικά ότι υπάρχει σύνδεση με τον ελλαδικό χώρο, αλλά το τελευταίο γνωστό περιστατικό έγινε το 1999, όπου είχε διαπιστωθεί ότι η Τουρκία είχε έρθει πέντε με έξι μέτρα προς τον ελληνικό χώρο. «Όμως ένας νέος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι απαραίτητο να ενοχλήσει και πάλι την Ελλάδα, πρέπει να γίνει ο σεισμός, να δούμε τις μετακινήσεις και τα χαρακτηριστικά και να καταλάβουμε αν θα ενοχλήσει την Ελλάδα. Κάθε σεισμός που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, δε σημαίνει ότι θα επηρεάσει και την Ελλάδα».
Τι αναφέρουν Έλληνες εθελοντές για τον σεισμό
Στη νοτιοανατολική Τουρκία συνεχίζουν να δρουν Έλληνες εθελοντές, όπως είναι και ο Νίκος Ράγκος, ο οποίος βρίσκεται στην Αντιόχεια και μίλησε για τις στιγμές καταστροφής που αντίκρισε αλλά και όσα συγκλονιστικά βίωσε μετά τον χθεσινό σεισμό στην Τουρκία. «Εμείς είμαστε εδώ από την Πέμπτη. Έχουμε δει τι έχει περάσει η πόλη. Η κατάσταση είναι τραγική, ειδικά μετά τον χθεσινό σεισμό. Εκεί που πίναμε ένα τσάι για αν ζεσταθούμε, κρυφτήκαμε κάτω από το τραπέζι. Με τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ ακούγαμε τα κτήρια να καταρρέουν και βλέπαμε το απόλυτο σκοτάδι. Μετά ακούγαμε φωνές και σειρήνες».
Ο κ. Ράγκος δήλωσε πως η οργάνωση στην οποία συμμετέχει είναι μια ανθρωπιστική οργάνωση, που συνήθως βοηθάει πρόσφυγες. Δουλειά τους είναι να παρέχουν και ψυχολογική βοήθεια. «Όταν έγινε ο πρώτος σεισμός αποφασίσαμε να έρθουμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Εμείς παρέχουμε και ψυχολογική βοήθεια και αυτό που βλέπουμε είναι τρομοκρατημένα παιδιά και δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Ο οποιοσδήποτε κρότος τους τρομάζει. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να φύγουν ή δεν έχουν που να πάνε».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.