«Αόρατες» παγίδες κρύβουν πολλά σπίτια, καθώς σε περίπτωση σεισμού πολλά από τα λάθη που κάνουν οι ένοικοι καθημερινά μπορεί να αποβούν μοιραία. Οι ειδικοί συνιστούν αντικείμενα ασφαλισμένα στους τοίχους και ιδιαίτερα αυτά που αποτελούνται από επικίνδυνα υλικά, όπως οι καθρέφτες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παντελή Σερέτη, μέλους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τα έπιπλα πρέπει να στερεώνονται γερά, καθώς και να είναι ανθεκτικά. Άλλωστε οι σεισμολόγοι συστήνουν ότι σε περίπτωση σεισμού οι ένοικοι των κτιρίων θα πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τραπέζια και άλλα μεγάλα και βαριά έπιπλα. Άλλωστε οι δυνάμεις που δεχόμαστε από την ώρα που ο Εγκέλαδος σαρώνει τα πάντα είναι πολύ μεγάλες και θα πρέπει να δημιουργούμε καταφύγια και ασφαλή μέρη μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Καρύδης, ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας, ο οποίος επισκέφτηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία, τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega, ότι οι ελλείψεις στις μελέτες των μηχανικών, η κακή ποιότητα υλικών, αλλά και παράγοντες όπως το έδαφος οδήγησαν στη βιβλική καταστροφή. Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα καλό κομμάτι συμπαγούς μπετόν θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για τους ενοίκους, όμως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία κάτω από τόνους θρυμματισμένου μπετόν.
Επιπλέον, πολλά από τα κτίρια δεν είχαν πέδιλα στα θεμέλια και κατάλληλα στηρίγματα, ενώ τα επιφανειακά ύδατα έκαναν το έδαφος μαλακό και ακατάλληλο για το χτίσιμο ψηλών κτιρίων. Η επέκταση των πόλεων σε αγροτικές περιοχές, σε παλιά μποστάνια όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης, έγινε αλόγιστα, χτίστηκαν κτίρια 12όροφα την ώρα που η περιοχή «σηκώνει» κτίσματα 2 το πολύ 3 ορόφων. Για την Ελλάδα είπε: «Εμείς στην ουσία έχουμε έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό. Είμαστε από τους πρώτους στον κόσμο που είχαμε ξεκινήσει αντισεισμικές κατασκευές. Το κλειδί είναι να ελέγχουμε τα κτίριά μας».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.