Ήταν στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 στις 14:56 όταν 5,9 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Αθήνα. Ο σεισμός της Πάρνηθας μπορεί να μην ήταν μεγάλος σε ένταση της κλίμακας Ρίχτερ αλλά το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 9-14 χιλιόμετρα. 145 με 153 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, γεγονός που κατατάσσει τον σεισμό ως τον πιο θανατηφόρο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια. Υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον άλλοι 85 σώθηκαν μέσα από τα συντρίμμια, 2.000 τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι.
Στο εξαώροφο κτήριο της Ρικομέξ στο Μενίδι, που στεγάζονταν οι εταιρείες Ρικομέξ και Εστία Εμπορική, σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους δύο έγκυες γυναίκες. Πέρασαν 24 χρόνια και η Λένα Λιάγκουρα που διασώθηκε από το εργοστάσιο, μέχρι σήμερα λέει πως δεν μπορεί να κοιμηθεί στο σκοτάδι και την ησυχία. Η κυρία Γιάμπουρα βρισκόταν για 6 ώρες στα χαλάσματα, πάνω από το σώμα του νεκρού συνεργάτη της και μιλώντας στο MEGA αναφέρει πως «οι μνήμες δεν κοιμούνται ποτέ μένουν στο μυαλό και την ψυχή σου ανεξίτηλες μέχρι να κλείσεις τα μάτια σου».
Οταν έγινε ο σεισμός «πήγα από ένστικτο κάτω από ένα τραπέζι. Ο σεισμός έριξε το κτήριο αμέσως, δεν κατάλαβα τι συνέβη. Ο θάνατος του συνεργάτη μου ήταν ακαριαίος. "Κλείδωσα" στο μυαλό μου πως ήταν αναίσθητος, δεν μπορούσα να δεχτώ πως ήταν νεκρός. Από πάνω μου είχαν έρθει δύο πλάκες. Από τους κάτω ορόφους άκουγα ουρλιαχτά, φωνές μαρτυρίου παγιδευμένων ανθρώπων. Ακουγα παντού ουρλιαχτά. Ούρλιαζα και εγώ με όση δύναμη είχα αλλά μετά οι δυνάμεις μου με εγκατέλειψαν». «Ο θάνατος του Βασίλη ήταν η δική μου ζωή. Με το σώμα του προστάτεψε το κεφάλι μου», λέει.
«Ηθελα να ζήσω, είχα τη δύναμη» λέει η κυρία Λένα που με «το δάχτυλό μου που μπορούσε να κινηθεί άγγιξα τις μπότες του διασώστη. Οταν ήρθε ο διασώστης με νερό, ήταν τόσο έντονες και τραγικές στιγμές, ακόμα θυμάμαι τη μυρωδιά της πορτοκαλάδας που είχε το μπουκάλι. Δεν νομίζω ότι είχα ανάγκη από νερό, είχα ανάγκη να ζήσω. Βρέθηκα ζωντανή σε κενοτάφιο». 24 χρόνια μετά, η Λένα Γιάμπουρα είναι καρδιακή φίλη με τον διασώστη Στέλιο Τζουμπάρα.
Ρικομέξ: Τα δικαστήρια και οι αποζημιώσεις
Η επιχείρηση έφθασε μέχρι τα δικαστήρια από συγγενείς των θυμάτων. Το 2007, από τους 33 κατηγορούμενους για την κατάρρευση του εργοστασίου όλοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες. Κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων πήραν τις εξής αποζημιώσεις:
- 17.000 ευρώ για νεκρό αδερφό
- 30.000 ευρώ για νεκρό γονιό
- 40.000 ευρώ για νεκρό παιδί
Τον Μάιο του 2010 αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η Νομαρχία έχει αυτοτελείς ευθύνες, καθώς δεν διενήργησε σωστά τους προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους στην κατασκευή του εργοστασίου και πρέπει να αποζημιώσει τα θύματα με 18 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά το 2012 αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η καταβολή 13 εκατομμυρίων ευρώ σε συγγενείς των θυμάτων από τους πόρους της περιφέρειας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.