Μενού
astynomia
Αστυνομία, σύλληψη | Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)
  • Α-
  • Α+

Η κόντρα αυτή όπως και τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τη φρίκη που έζησε μια 32χρονη από τη Βουλγαρία στον Άγιο Παντελεήμονα όπου 35χρονος από την Αίγυπτο την κρατούσε όμηρο και τη βίαζε για τρεις ημέρες…  Ενα σκηνικό τρόμου που είχε ξαναζήσει η άτυχη γυναίκα ένα χρόνο νωρίτερα με τον 35χρονο να φυλακίζεται τότε αλλά τον Νοέμβριο να αποφυλακίζεται και να επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος»…

Η 32χρονη κατά την εκδίκαση της πρώτης υπόθεσης δεν έκρυβε τον φόβο της ότι ο άντρας αυτός θα της ξανακάνει κακό και έλεγε πως δεν θέλει να βγει από τη φυλακή. Όπως είπε το θύμα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δράστης την έπαιρνε ενώ βρισκόταν στη φυλακή και της έλεγε «εσύ θα είσαι δικιά μου, είσαι γυναίκα μου. Με απειλούσε πως ή θα είμαι γυναίκα του ή θα με σκοτώσει!»

Ο συνήγορος της 32χρονης, κ. Κωνσταντίνος Γώγος, αναλύοντας τα νομικά κενά που οδήγησαν στην επανάληψη της ιστορίας τόνισε χαρακτηριστικά πως στον δράστη επιβλήθηκε «ιδιαιτέρως μικρή» ποινή «7 έτη και χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αφέθηκε ελεύθερος». Ακόμη επισήμανε πως κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, τότε, το θύμα δεν είχε τη δυνατότητα να έχει συνήγορο υπεράσπισης στο ακροατήριο. «Εγώ λοιπόν δεν παραστάθηκα στο δικαστήριο, καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τα απαραίτητα έξοδα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στο δικαστήριο έμεινε ανυπεράσπιστη, πήγε μόνη της».  

Όπως είπε ο κ. Γώγος, στην ΕΡΤ: «Δώσαμε αγώνα δρόμου τότε, όλη την περίοδο της ανάκρισης, προκειμένου να μπορέσουμε να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη και για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Οι εικόνες που είχαμε δει τότε ήταν δραματικές. Το ευχάριστο αν θέλετε της υπόθεσης και το τυχερό στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ότι ακριβώς είχε προλάβει τότε να υπάρχει το βίντεο» 

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι «το κρίσιμο κατά τη δική μου νομική άποψη είναι ότι η ποινή, με βάση και το αποδεικτικό υλικό, το οποίο όλοι έχουμε δει, σίγουρα κατ’ εμέ είναι ιδιαιτέρως μικρή» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Αυτή είναι και η μόνιμη ανησυχία των ανθρώπων οι οποίοι πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής οποιαδήποτε μορφής επίθεσης. Αυτό είναι το θέμα, να υπάρχει ένα νομικό σύστημα το οποίο να προστατεύει αυτόν ο οποίος έχει πέσει θύμα. Αν είναι να καταθέσω μια καταγγελία και την επόμενη μέρα έχω τα ίδια αποτελέσματα, τότε τι νόημα έχει να προσφύγουν στα δικαστήρια;» 

«Οποιος κάνει τέτοιες πράξεις θα ξανακάνει τα ίδια»

Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι: «Σε κάθε περίπτωση θα μιλήσω γενικά λέγοντας ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι τα πρώτα, τα οποία καταλήγουν να προσπαθήσουν να άρουν τις συνέπειες και να προστατέψουν το θύτη. Δυστυχώς. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιος ο οποίος προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις θα ξανακάνει τα ίδια. Άρα αν έχω πέσει θύμα οικογενειακής βίας, το πρώτο πράγμα το οποίο έχω να κάνω είναι να καταγγείλω και να σηκωθώ να φύγω. Όχι να επαναλάβω οποιαδήποτε συμπεριφορά ή σχέση με το πρόσωπο με το οποίο με έχει χτυπήσει».

Το ζήτημα της διαχείρισης των ανθρώπων που έχουν ροπή προς εγκληματικές ενέργειες είναι κομβικής σημασίας. Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ επί πολλά χρόνια εκφράζονται παράπονα ότι ενώ προχωρούν σε συλλήψεις εν τούτοις συλλαμβάνουν τους ίδιους ανθρώπους ξανά. Πέρυσι το καλοκαίρι προέκυψε διαμάχη μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και της Ένωσης Εισαγγελέων. «Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά της, ανταποκρίνεται αποτελεσματικά…Οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τους κακοποιούς όμως η Δικαιοσύνη τηρώντας τους νόμους τους αφήνει ελεύθερους» είχε δηλώσει ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Mega.

Άμεση ήταν η απάντηση της Ένωσης Εισαγγελέων που επεσήμανε ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης, η επιβολή προσωρινής κράτησης, η καταδίκη και η απόλυση καταδίκων, έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα στη δικαστική εξουσία και αποτελούν δικαστική κρίση που υπακούει σε συγκεκριμένες νομοθετικές επιλογές» λέγοντας επιπροσθέτως ότι: «Οι εκπτώσεις στη δικαστικά καθορισμένη χρονική διάρκεια των επιβαλλομένων ποινών, αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της Πολιτείας, η οποία μπορεί να επιφέρει μια ουσιώδη μεταστροφή, με την εισαγωγή κριτηρίων και προϋποθέσεων λειτουργίας ενός πρόσφορου συστήματος που θα εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες προστασίας του κοινωνικού συνόλου χωρίς αυτό να ματαιώνει, να περιορίζει ή να αναιρεί τη δικαιοδοτική κρίση των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αυτονόητα ερμηνεύουν και εφαρμόζουν το νόμο που ισχύει». Το καλοκαίρι του 2006 είχε υπάρξει αντίστοιχη «κόντρα» με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα να δηλώνει ότι η Αστυνομία συλλαμβάνει τους ταραξίες και η Δικαιοσύνη τους αφήνει ελεύθερους και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα να απαντά ότι: «Η Δικαιοσύνη επιτελεί στο ακέραιο το έργο της».

Επιπλέον το 2022, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καταγράφηκαν 11.476 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ο εγκληματολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Άγγελος Τσιγκρής αναφορικά με τη βία στην οικογένεια τόνισε ότι: «Φαινόμενα συστηματικής βάναυσης συμπεριφοράς ταλανίζουν τουλάχιστον μια στις τρεις ελληνικές οικογένειες. Και τούτο ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή μορφωτικού επιπέδου των μελών της.  Μια στις τρεις οικογενειακές εστίες αποτελεί πεδίο μαρτυρίου, με θύματα γυναίκες πρωτίστως, αλλά και ανυπεράσπιστα παιδιά, ή ανήμπορους υπερήλικες. Αυτό μας λένε οι μαρτυρίες, τα στοιχεία, οι έρευνες που διαθέτουμε.  Η βία στην οικογένεια δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά σοβαρή κοινωνική παθογένεια».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.