Με άρθρο του, ο πρώην επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του brexit, λόρδος Ντέιβιντ Φροστ, κινείται στην κατεύθυνση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Με ένα εκτενές άρθρο στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», με τίτλο «Η Βρετανία θα πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα», ο λόρδος Φροστ επισημαίνει ότι το βρετανικό Μουσείο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε «μυστικό διάλογο» με την Ελλάδα για να βρεθεί λύση και καταθέτει την οπτική του, εν μέσω έντασης της συζήτησης στον βρετανικό τύπο γύρω από την ενδεχόμενη επιστροφή τους.
Αφού αναφέρεται στη φημολογία περί «μυστικού διαλόγου» μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείο με την Ελλάδα, ο Φροστ σημειώνει ότι «οι ζωφόροι του Παρθενών αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της αρχαίας Ελληνικής, άρα Δυτικής, τέχνης. Δημιουργήθηκαν για την ανάγκη ενός συγκεκριμένου κτηρίου με ένα συγκεκριμένο πολιτισμικό και θρησκευτικό πλαίσιο. Αντίθετα, δε, με αρκετά αρχαία γλυπτά, γνωρίζουμε ποιο ήταν το πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν και τι σηματοδοτούσαν. Δεν είναι τυχαία μουσειακά εκθέματα. Για όσο διάστημα δεν παρουσιάζονται σαν σύνολο είναι ελλειπή».Όπως σημειώνει, επίσης, «για εμάς τους Βρετανούς τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα - αν και σημαντικό - έκθεμα στα μουσεία μας. Για την Ελλάδα αποτελούν μέρος της εθνικής τους ταυτότητας και έναν εθνικό πολιτισμό στόχο».
Οι τρεις όροι του Φροστ
Αυτή η εταιρική σχέση θα μπορούσε να έχει τρεις συνιστώσες, σύμφωνα με τον Βρετανό αξιωματούχο.
- «Πρώτον, μια μουσειακή σύμπραξη: υψηλής ποιότητας αντίγραφα των μαρμάρων στο Λονδίνο συν μια συμφωνία της Ελλάδας να δανείσει μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης της, προσωρινά, σε αντάλλαγμα, ίσως και σε μουσεία εκτός Λονδίνου.
- »Δεύτερον, μια ευρύτερη πολιτιστική εταιρική σχέση: ένα διμερές ίδρυμα, ίσως χρηματοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό από τους πολλούς πλούσιους ιδιώτες που ενδιαφέρονται για το ζήτημα αυτό, για να ανεβάσει την ακαδημαϊκή και επιστημονική συνεργασία σε ένα νέο επίπεδο, και μια συμφωνία για τη χαλάρωση ή την εξάλειψη των περιορισμών (τα εμπόδια είναι πολύ ισχυρότερα στην ελληνική πλευρά από ό,τι στη δική μας) στη διδασκαλία της γλώσσας, στο πολιτιστικό έργο και στην καλλιτεχνική απόδοση από τους πολίτες του άλλου κράτους.
- »Τρίτον, μια κοινή εκστρατεία για την επιστροφή στην Ελλάδα όσων τμημάτων των μαρμάρων βρίσκονται σε άλλα μουσεία παγκοσμίως, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αν και το Βρετανικό Μουσείο έχει τα περισσότερα, δεν τα έχει όλα. Μια τέτοια σύμπραξη θα πρέπει να βάλει τέλος στην αντιπαράθεση γύρω από τα καλά και τα στραβά της αρχικής απόκτησης και της μετέπειτα μεταχείρισης των μαρμάρων από τις δύο χώρες. Θα έπρεπε επίσης να είναι σαφές ότι δεν θα αποτελεί προηγούμενο για αιτήματα "επιστροφής" για οτιδήποτε άλλο».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.