Μενού
ithopoios
Διαμαρτυρία των ηθοποιών | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει για το προεδρικό διάταγμα 85/2022 που αναγνωρίζει στους αποφοίτους των σχολών θεάτρου, προσόντα απολυτηρίου λυκείου. Φορείς σπουδαστών, άνθρωποι του θεάτρου, γνωστοί ηθοποιοί, αλλά και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταγγέλλουν υποβάθμιση των σπουδών, ενώ ο «Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου» προχώρησε σε διήμερη κατάληψη της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

«Σε μία περίοδο που το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν υποτιθέμενο διάλογο περί διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με το Εθνικό Θέατρο να διοργανώνει μία διημερίδα για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών, η κυβέρνηση αποφασίζει να εκγυμνώσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας την σπουδή μας με την μη σπουδή, ανακηρύσσοντας μας “ανειδίκευτους εργάτες”», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

Παράλληλα, αναφέρει: «Δεν ντρεπόμαστε να είμαστε εργάτες, εργάτριες και άτομα που εργάζονται στην τέχνη μας, ωστόσο προσπαθούμε να είμαστε ικανοί, εκπαιδευμένοι, πιστοί στην τέχνη και την δουλειά μας. Γι’αυτό και πιστεύουμε πως η νέα γενιά σπουδαστών δεν πρέπει να παραδοθεί σε άλλη μία πράξη περιφρόνησης και υποβάθμισης απέναντι στους καλλιτέχνες. Είναι ξεκάθαρο για ακόμη μία φορά πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο να συρρικνώσει τον προϋπολογισμό για τον σύγχρονο πολιτισμό και να περικόψει όσα εργασιακά δικαιώματα και προοπτικές απέμειναν στους εργαζόμενους του χώρου μας, αντιμετωπίζοντάς μας επίσημα ως χομπίστες».

https://www.facebook.com/sfdramaschool.ntg/posts/pfbid0npGBN71ohLprvRHRNDCNCBTAJeVEZc7TEE4e24cGqEieWFfi3HBVKtXTwEufuXbgl

Από την πλευρά του, το ΣΕΗ τονίζει: «Όλοι οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών εξισώνονται με απόφοιτους λυκείου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα εργασιακά τους δικαιώματα, πέρα από την καταφανέστατη ηθική, καλλιτεχνική και επαγγελματική τους απαξίωση! Οι καλλιτέχνες, λοιπόν, είναι απλοί εμπειροτέχνες που έχουν ολοκληρώσει μόνο την δωδεκαετή δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα».

Επιπλέον, το Σωματείο υπογραμμίζει: «Η μη αναγνώριση των διπλωμάτων μας, και κυρίως η διαιώνιση αυτής της άνισης και άδικης μεταχείρισης, σημαίνει κυρίως, ότι επειδή ακριβώς ισοδυναμούν με απολυτήριο Λυκείου, οι ηθοποιοί, δεν μπορούμε να κάνουμε μεταπτυχιακά στην ειδικότητά μας, όσοι είμαστε κάτοχοι master ή PhD ξένων πανεπιστημίων (που μας δέχτηκαν είτε λόγω παράλληλης απόκτησης πτυχίου άλλου γνωστικού αντικειμένου, είτε αναγνωρίζοντας τη χαώδη ελληνική πραγματικότητα), όταν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, αυτά δεν αναγνωρίζονται, ότι στον ΟΑΕΔ επιδοτούμαστε αναλογικά λιγότερο, ότι εν τέλει οι εργασιακές μας απολαβές είναι μειωμένες».

https://www.facebook.com/Hellenic.Actors/posts/pfbid031mBz4RfyjY3UVdodqkSXqHMndssTNmU6wmciT5jFhwbhkQEw4562TK7LkoCPLgeBl

Στο ίδιο πλαίσιο, μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (23/12) έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος αλλά και άμεση θεσμική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, «με περαιτέρω στόχο την εξίσωση τους με τις σπουδές των ΑΕΙ και την αύξηση της χρηματοδότησής τους».

Την κινητοποίηση διοργάνωσε το συντονιστικό της κατάληψης της«Ανωτέρας» Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, με την παρουσία σπουδαστών, σπουδαστριών και αποφοίτων από διάφορες άλλες δραματικές σχολές.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Τη δική του απάντηση στις αιτιάσεις των ηθοποιών έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέροντας ότι το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο δεν αλλάζει τίποτα για τα δικαιώματα των αποφοίτων των δραματικών σχολών.

«Το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο, που αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη θέση των αποφοίτων δραματικών σχολών, διατηρώντας τους στο ίδιο επίπεδο με τα προϊσχύσαντα προσοντολόγια του Δημοσίου. Επίσης, το νέο προσοντολόγιο δεν αφορά προσλήψεις στην εκπαίδευση, οι οποίες για τους καλλιτέχνες γίνονται με το ειδικό καθεστώς που ίσχυε και πριν».

«Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στο οποίο καμία θετική παρέμβαση δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι πράγματι σοβαρό και θα αντιμετωπιστεί. Αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης και συνολικού σχεδιασμού από την Κυβέρνηση» συνέχισε ο κ. Οικονόμου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», σημείωσε πως το ΠΔ 85/2022 υπογράφεται από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας και δεν αφορά τις προσλήψεις σε σχολεία, αλλά σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς. Σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη, το προσοντολόγιο και το κλαδολόγιο που θεσπίζεται με το ΠΔ 85/2022 δεν επιφέρει αλλαγές σε όσα ίσχυαν και με προηγούμενες κυβερνήσεις πάνω στο ίδιο ζήτημα, καθώς και ότι οι κάτοχοι τίτλων δραματικών σχολών δεν επηρεάζονται αρνητικά όσον αφορά ζητήματα βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξής τους. Επιπλέον, για καλλιτέχνες που ήδη απασχολούνται σε κατηγορία Τεχνικής Εκπαίδευσης, δεν επέρχεται οποιαδήποτε δυσμενής μεταβολή.

Όπως τονίζει ο κ. Γιατρομανωλάκης, «το υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει το σοβαρότατο και άλυτο επί δεκαετίες θέμα της διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και για αυτό έχει προσεγγίσει το υπουργείο Παιδείας καθώς η συνδρομή του είναι αναγκαία για την επίλυσή του. Ως προς το προσοντολόγιο, το υπουργείο Πολιτισμού είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να παρασχεθούν σαφείς διευκρινίσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.