Μενού
tzami
Τζαμί | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε αναζήτηση ιμάμη βρίσκεται η διοικούσα επιτροπή του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας προκηρύσσοντας τη θέση του θρησκευτικού λειτουργού για την επόμενη διετία. Με βάση τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καλούνται οι μουσουλμάνοι, που ζουν νόμιμα στην Αττική και επιθυμούν να υπηρετήσουν στη θέση του ιμάμη να υποβάλουν έως και τις 9 Ιανουαρίου 2023 αίτηση. Στα καθήκοντα του περιλαμβάνεται η ευθύνη για την πραγματοποίηση των προσευχών, των θρησκευτικών τελετών και η ομαλή θρησκευτική λειτουργία του τεμένους στο Βοτανικό, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ικανοποίηση των λατρευτικών αναγκών των μουσουλμάνων σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Κορανίου και της Σούννα του Προφήτη Μωάμεθ (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν).

Πρόκειται για θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης 40 ωρών την εβδομάδα διετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης, στην οποία αντιστοιχούν μηνιαίες μικτές αποδοχές ύψους 2.154 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται στο ποσό αυτό το οικογενειακό επίδομα. Οι υποψήφιοι ιμάμηδες θα πρέπει να είναι Ελληνες πολίτες άνω των 30 ετών, οι οποίοι έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση τουλάχιστον 1 χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης και ήταν μόνιμοι κάτοικοι του νομού Αττικής την προηγούμενη τριετία. 

Συνολικά 5 είναι τα υποχρεωτικά προσόντα, που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να υποβάλει αίτηση για τη θέση του ιμάμη: 

  1. Να έχει απομνημονεύσει ένα σημαντικό μέρος του Κορανίου. 
  2. Να κατέχει τους κανόνες tajwid για την σωστή απαγγελία και ανάγνωση του Κορανίου. 
  3. Να έχει καλή γνώση των: Σούνα, Hadith και Tafseer του Κορανίου.
  4. Να γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική (προφορικά και γραπτά) και 
  5. Να γνωρίζει πολύ καλά την γλώσσα του Κορανίου (προφορικά).

Στα επιθυμητά προσόντα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η άριστη γνώση της γλώσσας του Κορανίου και η πλήρης απομνημόνευση του, η τριετής αντίστοιχη εμπειρία, οι δεξιότητες επικοινωνίας και η εξοικείωση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Αναφορικά με την προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής, θα γίνει από άμισθη επιτροπή, που συγκροτείται με υπουργική απόφαση και απαρτίζεται από μουσουλμάνους, που διαθέτουν κατάλληλες θεολογικές γνώσεις. Αφού ελεγχθούν οι φάκελοι των υποψηφίων και αποκλειστούν όσοι δεν κατέχουν τα ελάχιστα απαιτούμενα τυπικά προσόντα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη σε 3 διαφορετικά επίπεδα:

  • Θεολογικές γνώσεις.
  • Προσωπικότητα-Εμπειρία-Προϋπηρεσία-Ηθος.
IMAMHS

Στη συνέχεια θα συναχτεί έκθεση ως προς τη θρησκευτική κατάρτιση των υποψηφίων όπου θα καταγραφεί η γνώμη της επιτροπής για τη θρησκευτική επάρκεια του κάθε υποψήφιου ξεχωριστά, χωρίς συγκριτική αξιολόγηση, ενώ η εισήγηση προς το υπουργείο Παιδείας για την επιλογή ιμάμη είναι στις αρμοδιότητες της διοικούσας επιτροπής του τεμένους. 

Τζαμί στο Βοτανικό: Ανοιξε 14 χρόνια μετά τον πρώτο νόμο

Το τζαμί στο Βοτανικό άνοιξε τις πύλες του τον Νοέμβριο του 2020 έχοντας μεσολαβήσει 14 χρόνια από τον πρώτο νόμο, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η ίδρυση ισλαμικού ταμένους στην Αθήνα. Ανεγέρθηκε σε έκταση 17 στρεμμάτων, που είχε παραχωρηθεί για τη συγκεκριμένη χρήση από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ η κατασκευή του έργου χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως πρώτος ιμάμης υπηρέτησε ο 50χρονος σουνίτης διερμηνέας Μοχάμεντ Ζακί, Ελληνας πολίτης, ο οποίος ήρθε στη χώρα μας από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης πριν από 25 χρόνια. 

Το τέμενος της Αθήνας εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες όχι μόνο των ημεδαπών μουσουλμανικών κοινοτήτων αλλά και μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στην Αττικής. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μεταξύ των 10 πρώτων εθνικοτήτων τρίτων χωρών με ισχύουσες άδειες διαμονής, περιλαμβάνονται τρεις χώρες, των οποίων ο πληθυσμός είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό μουσουλμανικός. Πρόκειται για το Πακιστάν (τέταρτη εθνικότητα), την Αίγυπτο (όγδοη εθνικότητα) και το Μπαγκλαντές (δέκατη εθνικότητα) όταν στην Αττική αναλογούν περίπου τα 2/3 των υπό εκκρεμότητα αιτήσεων αδειών διαμονής σε πανελλαδική κλίμακα. 

Οσον αφορά στην ευθύνη για τη λειτουργία, τη διοίκηση και τη συντήρηση του τεμένους, αρμόδια είναι η διοικούσα επιτροπή του, που αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διορίζεται με απόφαση του/της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τριετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης της για μία ακόμη θητεία. Στην επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, του δήμου Αθηναίων και των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Αττικής. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.