Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα σε λίγες ώρες από την ανάληψη της ευθύνης της «Κιβωτού του Κόσμου», η νέα διοίκηση και το Δ.Σ. εξέδωσαν την πρώτη ανακοίνωση στη μετά... πατήρ Αντωνίου εποχή, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για έναρξη οικονομικών ελέγχων από διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών, αλλά και έγκριτο δικηγορικό γραφείο. Μετά τις καταγγελίες που ξέσπασαν γύρω από την οικονομική διαχείριση της ΜΚΟ, αλλά και την εμπλοκή της Αρχής για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ήταν... μονόδρομος για τη νέα διοίκηση του Οργανισμού να ξεκινήσει ακριβώς από εκεί το έργο της. 

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: «Γυρνούσε σε πιάτσες αγοραίου έρωτα και χτυπούσε τη γυναίκα του» - Καταγγελίες για το στέλεχος

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ως πρώτο μέλημα η προστασία των παιδιών και ότι η Κιβωτός θα συνεργαστεί με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα.

Η ανακοίνωση:

«Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα. Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών. Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο. Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου». Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών.

Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις.

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου»

  • Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
  • Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
  • Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS».
  • Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».
  • Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».
  • Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι τρεις υποχρεώσεις του νέου ΔΣ της Κιβωτού

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα, αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. «Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη, έχουν αποδείξει στη διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αντεπεξέλθουν. Ως υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Την ίδια στιγμή στο « μικροσκόπιο» της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος μπαίνει η Κιβωτός του Κόσμου. Ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης προχωρά σε έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του ιδρυτή της Οργάνωσης, στενών συγγενών του  και τρίτων προσωπων που θα διαπιστωθεί ότι ασχολούνταν με.τη διαχείριση των οικονομικών της Κιβωτού. Αυτό που θα διερευνηθεί είναι αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα οικειοποιήθηκαν χρήματα της « Κιβωτού» που προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις ή απλούς πολίτες. Των υπό διερεύνηση προσώπων θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, να διαπιστωθεί εάν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις κι εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε από   εγκληματικές πράξεις, με πρώτο ενδεχόμενο αδίκημα.την υπεξαίρεση από τα ταμεία της δομής.

Εμενε και 1 εκατ. ευρώ το χρόνο... κάβα

Στο τέλος κάθε χρόνου μάλιστα, ο απολογισμός έδειχνε ένα πλεόνασμα της τάξης των 500.000-1.000.000 ευρώ παρά τις παρακλήσεις των δομών για επιπλέον δωρεές για να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα. Η Οργάνωση, στην ιστοσελίδα της, έχει τα χρήματα που χρειάζεται κάθε φορά για κάλυψη αναγκών, όπως θέρμανση, στέγαση και τρόφιμα. Ωστόσο, οι εισαγγελείς γνωρίζουν ότι το κεφάλαιο των οικονομικών στοιχείων είναι μία... εξίσωση που θέλει χρόνο και έρευνα για να λυθεί. Και αυτό γιατί κανείς, πέρα από τη διοίκηση της ΜΚΟ, δεν γνωρίζει ακριβώς το ύψος και τα ποσά των χορηγήσεων και των δωρεών που έπαιρνε η «Κιβωτός του Κόσμου», με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως περίπου το 80-90% του ετήσιου προϋπολογισμού των 5.000.000 ευρώ (που δηλωνόταν), προερχόταν από δωρεές. Σε αυτά βέβαια θα πρέπει να υπολογιστούν και οι δωρεές των σπιτιών από ιδιώτες στις δομές. Φυσικά, ούτε λόγος για ανάρτηση των οικονομικών στοιχείων στην επίσημη σελίδα της ΜΚΟ, αν και η πλειοψηφία των οργανώσεων αναρτούν οικονομικές καταστάσεις ή εκθέσεις ελέγχων που διενεργούνται από ανεξάρτητους πιστοποιημένους ελεγκτές.

 Οι μεζονέτες σε Ραφήνα και Βραυρώνα 

Ο ακριβής αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται στα «χέρια» της πρεσβυτέρας και του πατέρα Αντώνιου μέχρι σήμερα παραμένει είναι άγνωστος. Ωστόσο, γνωστά είναι τουλάχιστον δύο σπίτια... μεζονέτες που ανήκουν στην οικογένεια του πατέρα Αντωνίου. Το ένα εξ' αυτών βρίσκεται στη Ραφήνα και αγοράστηκε το 2004 με το συμβόλαιο να αναγράφει -προφανώς- την αντικειμενική αξία των 67.000 ευρώ. Ωστόσο, από μια πρόχειρη έρευνα αγοράς προκύπτει πως το σπίτι είχε πραγματική αξία κοντά στις 200.000 ευρώ. 

Ενα χρόνο αργότερα, η οικογένεια του πατέρα Αντωνίου προχωρά και στην αγορά ενός ακόμη σπιτιού. Μεζονέτα και αυτή και μάλιστα τριώροφη στη Βραυρώνα. Το συμβόλαιο ανέφερε τιμή αγοράς περίπου 70.000 ευρώ με πραγματική αξία στις 210.000 ευρώ. Ενα χρόνο αργότερα, το σπίτι πουλήθηκε σε άτομο - εργαζόμενο στην Κιβωτό του Κόσμου. Αγοραστής ήταν ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του πατέρα Αντωνίου. Μάλιστα, η αγορά έγινε μέσω ενός άτυπου δανείου και όχι με επίσημη πράξη, ή τραπεζικό έγγραφο, αλλά με την... προφορική δέσμευση ότι τα χρήματα θα κρατούνταν από τον μισθό του αγοραστή μέχρι την εξόφληση του δανείου.

Φυσικά, κανένα από τα δύο σπίτια δεν χρησιμοποιήθηκε ως δομή για τη φιλοξενία παιδιών και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αποδείξει με τίνος χρήματα αγοράστηκαν. Εάν δηλαδή, τα χρήματα προέρχονταν από την προσωπική περιουσία του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, ή εάν πρόκειται για χρήματα που ανήκαν στην ΜΚΟ από δωρεές.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.