Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένας αγώνας μπάσκετ ανάμεσα σε παιδιά που είχαν ανάγκη μια πατρική φιγούρα στον Κολωνό κι ένας ρασοφόρος που προσπαθούσε να τους προσεγγίσει για να τους προσφέρει βοήθεια, ήταν η αρχή για να «γεννηθεί» η Κιβωτός του Κόσμου το 1998. Ο ιερέας ήταν ο πάτερ Αντώνιος Παπανικολάου, μόλις 26 ετών τότε, που ήθελε να δώσει φως σε αθώες ψυχές που το είχαν ανάγκη, σε μια περιοχή με έντονα κοινωνικά προβλήματα. «Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, τη πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις; Ότι ο Χριστός σώζει; Τα ακούει βερεσέ» λέει ο ίδιος. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, η Κιβωτός του Κόσμου έχει ανοίξει το σπίτι σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά που το είχαν ανάγκη, Έλληνες και μετανάστες. Αυτές τις μέρες, όμως, οι καταγγελίες για ασέλγεια σε παιδιά από ανθρώπους της φιλανθρωπικής ΜΚΟ, σοκάρουν το πανελλήνιο.

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: Ερευνα για 3 καταγγελίες ασέλγειας και 4 ξυλοδαρμού - Πρόσωπο υπεράνω υποψίας στο κάδρο

O ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου υπηρέτησε ως εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό. Ξεκίνησε την ιερατική του δράση το 1998 σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες τότε περιοχές, στον Κολωνό στην Αθήνα. Η αλήθεια ήταν ότι ο νεαρός κληρικός είχε προηγουμένως διαβεί μέσα από τις ζούγκλες της Αφρικής και τις φαβέλες τη Νότιας Αμερικής με τις ιεραποστολικές του εξορμήσεις σε Γκάνα, Κένυα και Βραζιλία. Εκεί όπου βίωσε την εξαθλίωση των πεινασμένων και φοβισμένων μικρών παιδιών και συνειδητοποίησε ότι η περιθωριοποίηση και η απελπισία υποθάλπουν την παραβατική συμπεριφορά. Μέσα σε λίγο καιρό, άνοιξε την αγκαλιά του για δεκάδες πολλά παιδιά στον Κολωνό. Και οι δεκάδες, έγιναν εκατοντάδες. 

Σε αυτόν του τον αγώνα, πάντα στο πλάι του η σύντροφος και αρωγός, η σύζυγός του Σταματία Γεωργαντή, με την οποία τότε, όπως και τώρα θυσιάζονται και μοιράζονται τις αγωνίες, τις δυσκολίες και φυσικά την ικανοποίηση του εγχειρήματος. Η Κιβωτός καλύπτει εξ ολοκλήρου και φροντίζει τα απροστάτευτα παιδιά. Σε συνεργασία με Εισαγγελίες Ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αναλαμβάνει το μεγάλωμα των ανηλίκων στα τέσσερα μέχρι σήμερα, σπίτια φιλοξενίας. Πρόκειται για παιδιά από βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση τους, τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση και πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Τα παιδιά ζουν σε μεγάλα σπίτια με παιδαγωγούς –φροντιστές για την καθημερινότητά τους και είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια, μη θυμίζοντας σε τίποτα την ιδρυματικού τύπου φροντίδα.

Στην «Κιβωτό» προσφέρουν βοήθεια περισσότεροι από 3.000 ενεργοί εθελοντές, και εκτός από το τετραώροφο κτήριο στην οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό, η οργάνωση έχει επεκταθεί με παραρτήματα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Πωγωνιανή της Ηπείρου, στην ακριτική Κόνιτσα Ιωαννίνων, στο χωριό Αίπος της Χίου, στο Διμήνι Μαγνησίας έξω από τον Βόλο έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο μέριμνας και φροντίδας για τα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.

Οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις του πατέρα Αντωνίου

Η «Κιβωτός του Κόσμου» βραβεύθηκε το Νοέμβριο του 2003 σε μία συγκινητική τελετή στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις πάνω στη μέριμνα του παιδιού στην Ελλάδα. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία επέλεξε την «Κιβωτό του Κόσμου» ως «το φωτεινότερο παράδειγμα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ελλάδα για το έτος 2003». Το Δεκέμβριο του 2004 η Κιβωτός βραβεύτηκε για το έργο της από την UNESCO. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2005 σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η «Κιβωτός του Κόσμου» βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια ξανά ως μία από τις καλύτερες οργανώσεις στην Ελλάδα πάνω στη μέριμνα του παιδιού. Επίσης, στις 30/12/2008 με την απονομή Βραβείου από την Ακαδημία Αθηνών για βράβευση Έλληνα που διακρίθηκε για πράξη ανθρωπισμού και κοινωνικής αρετής, στον Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, ιερέα και ιδρυτή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», για το εξαιρετικό εθελοντικό του έργο που επιτελεί για τα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά. Τα βραβεία δεν έμειναν μόνο σε εγχώριο επίπεδο. Το 2018 έλαβε το βραβείο «Επίδειξης θάρρους στην ηγεσία Mary Chirwa» και το 2019 έλαβε από τις Βρυξέλλες το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη.

Η μήνυση για ρατσισμό το 2019 

Μηνυτήρια αναφορά για τις ξενοφοβικές δηλώσεις εκ μέρους της Κιβωτού του Κόσμου, κατέθεσε το 2019 του Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στο πλαίσιο του προγράμματος του Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων. Η αναφορά, με την επισήμανση ότι όσα αναφέρονται στην επίμαχη επιστολή της Κιβωτού «συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του διαδικτύου», στρέφεται κατά της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» και του επικεφαλής της παπά Αντώνη Παπανικολάου, και άλλων.

Η μήνυση 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.

24 Νοεμβρίου 2019

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά της ΜΚΟ “Κιβωτός του Κόσμου” και του επικεφαλής της παπά-Αντώνη Παπανικολάου αναφορικά με δύο ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές επιστολές τους, το 2017 και το 2019, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου (και άλλους φορείς), καθώς και κατά της δημοτικής σύμβουλου Χίου Αγγελικής Παμπάλου, η οποία εκπροσωπώντας την παράταξη της “Χίος Μπροστά” διάβασε την εν λόγω επιστολή στη συνεδρίαση της 22ης Νοεμβρίου 2019 του ΔΣ.

Με τις ρατσιστικές αυτές επιστολές “αντιτίθενται απόλυτα” στην κατασκευή δύο προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) κοντά σε δομή της ΜΚΟ θεωρώντας τους μετανάστες δημόσιο κίνδυνο για τους ανήλικους που φιλοξενούνται στη δομή καθώς “η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (οπού π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες,  πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες.

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, δυστυχώς, αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, ίσως και λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης τους, αλλά και άλλων λόγων, δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες που γειτνιάζουν με τους χώρους διαμονής τους και έχουν προξενήσει μεγάλες φθορές και κλοπές”. Όλα τα παραπάνω συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του διαδικτύου.

Επίσης η παρούσα αναφορά στρέφεται και κατά της Εισαγγελέα για Ρατσιστικά Εγκλήματα Σπυριδούλας Σταυράτη για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος επειδή όταν της υποβλήθηκε η επιστολή της Κιβωτού του Κόσμου τον Ιούνιο 2017 με το ίδιο ακραία ξενόφοβο και ισλαμόφοβο περιεχόμενο δεν προχώρησε σε άσκηση ποινικής δίωξης, όπως δεν φαίνεται να έκανε το ίδιο και με το πρόσφατο ακραία ξενόφοβο και ισλαμόφοβο κείμενο της ΜΚΟ του 2017. Παράλληλα φέρεται, όπως λέει η ΜΚΟ, να έχει αναθέσει στην ισλαμόφοβη οργάνωση τη φιλοξενία περίπου 200 ασυνόδευτων ανηλίκων που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μουσουλμανικές οικογένειες. Ακολουθούν τα δημοσιεύματα του “Αστραπάρη” της 22 Νοεμβρίου 2019 και 1 Ιουνίου 2017. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Αναλυτικά η τότε ανακοίνωση της Κιβωτού του Κόσμου

«Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων έχει πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη, την ασφάλεια των παιδιών, τόσο αυτών που απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον τους, για να προστατευτούν, με την εντολή του εισαγγελέα, όσο και των ανηλίκων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, των οποίων η ασφάλεια, αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για οποιαδήποτε δράση ή ανακοίνωση στις οποίες προβαίνει. Η Δομή του Παιδικού Χωριού της Χίου, στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα, έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 200 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, και τούτο το έπραξε κατά την αρχική περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών (έτη 2015-17), όταν είχε μόλις ενσκήψει το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήλικων προσφυγόπουλων, και μάλιστα αυτοβούλως χωρίς να επιδιώξει οιαδήποτε δημοσιότητα και χωρίς να λάβει την παραμικρή βοήθεια.

Η επίμαχη επιστολή, κατετέθη προς τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασίας των ανήλικων ευπαθών ομάδων που φιλοξενεί. Κάποιες μεμονωμένες λέξεις και φράσεις των επίμαχων επιστολών, οι οποίες αναπαράγονται και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, έχουν μοναδικό στόχο να καταδείξουν στις αρμόδιες αρχές την ένταση του προβλήματος και να τονίσουν τους υπαρκτούς κινδύνους που εγκυμονούν οι αποφάσεις τους. Λόγω ακριβώς της επικέντρωσης μας στο κοινωφελές έργο μας, δεν έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε και να απαντούμε άμεσα σε δημοσιεύματα, διότι μοναδικό μέλημα μας είναι η καθημερινή φροντίδα των παιδιών μας και των οικογενειών που στηρίζουμε. Η επίμαχη επιστολή, συντάχθηκε και προσυπογράφηκε από την διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου Νικόλαο Τάγαρη (διευθυντή) και Έλλη Παπαϊωάννου (εθελόντρια, διοικητικό στέλεχος) που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην δομή της και όχι από τον πατέρα Αντώνιο προσωπικά.

Ο 19χρονος και η καταγγελία που άνοιξε το δρόμο για τις σημερινές καταγγελίες

Την αρχή έκανε ένας 19χρονος, ο οποίος πήγε την Τετάρτη (16/11) στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στην Κιβωτό του Κόσμου, ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, του συμπεριφερόταν με εξευτελιστικό τρόπο και είχε ασελγήσει πάνω του. Ακόμα είπε ότι υπήρχαν κι άλλα παιδιά που είχαν πέσει θύμα ασέλγειας ή άλλης μορφής κακοποίησης. Κληθείς να απαντήσει γιατί τώρα κι όχι τότε, ο 19χρονος είπε ότι ο άνδρας αυτός τον απειλούσε πως θα έκοβε το επίδομα της μητέρας του που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του. Η αστυνομία ερευνά τρεις υποθέσεις ασέλγειας, σε βάρος δύο ενήλικων και ενός ανήλικου αγοριού που φιλοξενούνται στα σπίτια της ΜΚΟ και φαίνεται να έχουν πέσει θύματα ασέλγειας από το ίδιο άτομο που εργάζεται στη δομή, και είναι υπεράνω πάσης υποψίας, ενώ υπάρχουν και τέσσερις περιπτώσεις παιδιών που έχει κατονομάσει ο 19χρονος στην κατάθεσή του, που είχαν ξυλοκοπηθεί άγρια από άτομα στα οποία έδινε εντολές το συγκεκριμένα άτομο.

Στο μικροσκόπιο και οι δομές των Ιωαννίνων

Προκαταρκτική έρευνα σε τουλάχιστον πέντε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», μεταξύ αυτών και στις δομές των Ιωαννίνων-Κόνιτσας διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, έπειτα από σειρά καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης και ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων. Παράλληλα, τον περασμένο Αύγουστο ο αθλητής και πρώην συνεργάτης της Κιβωτού του Κόσμου στο Διμήνι του Βόλου, Χρόνης Χλίτσιος, κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό τριών παιδιών, και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η ανακοίνωση της Κιβωτού και η απάντηση του πατήρ Αντωνίου

Η Κιβωτός σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών και ότι είναι στη διάθεση των Αρχών», ενώ μιλώντας το πρωί στην Κατερίνα Καινούργιου, ο πατήρ Αντώνιος εμφανίστηκε χολωμένος και δήλωσε πλήρη άγνοια, πρόσθεσε ότι δεν έχει κληθεί από καμία Αρχή, ενώ επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι ο καταγγελλόμενος άνθρωπος της Κιβωτού. Ο πατήρ Αντώνιος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι συγκεκριμένες καταγγελίες να είναι εκδικητικές από την πλευρά των παιδιών. «Φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα που ξέρουμε. Είναι μεγάλα σε ηλικία, από παραβατικές οικογένειες. Παιδιά που δεν ξέρουν από όρια. Που θέλουν να παραβούν τα όρια. Εμείς το πρώτο που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα της ψυχής του. Και αυτό πολλές φορές δεν μας το συγχωρούν. Πως πήραμε τη θέση της οικογένειας» είπε.

Και πρόσθεσε: «Είναι πάρα πολύ λυπηρό, εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά, αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους. Προφανώς εννοείται... λέτε να το ξέραμε και να μιλούσαμε τώρα έτσι;». «Δεν ξέρετε σε ποιον αναφέρεται;» ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους κι απάντησε: «Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι».

Οπως αναφέρει η Κιβωτός του Κόσμου στην ανακοίνωσή της: «Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρος προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Κιβωτός του Κόσμου» και προσθέτει ότι «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές. Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας. Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.