Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αντίδραση της κυβέρνησης έφεραν τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου αναφορικά με τις παρακολουθήσεις και τα πρόσωπα που φέρονται να παρακολουθούνταν με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα «υλικό χρήσιμο για τη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας» και προσάπτει πολιτικό δόλο στους αντιπάλους της κυβέρνησης.

«Η διερεύνηση της λειτουργίας λογισμικών παρακολούθησης στην ελληνική επικράτεια, σε κάθε της πτυχή και έκφανση, έχει ήδη ξεκινήσει από την ελληνική Δικαιοσύνη, με τη συνδρομή των δημοσίων Αρχών. Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος, έχοντας ξεκαθαρίσει εξαρχής την αδιαπραγμάτευτη βούλησή της για την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων και την απηνή τιμωρία τόσο των εμπλεκομένων όσο και των διασπορέων ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών.

Η τροφοδότηση της κοινής γνώμης με πληθώρα δημοσιευμάτων και μάλιστα σε δόσεις, τα οποία στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ευφάνταστες αφηγήσεις, δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο, συσκοτίζει και δεν διαφωτίζει. Ιδίως όταν πρώτη ύλη αυτών των δημοσιευμάτων είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες αδιαφανείς πηγές.

Υλικό που είναι πολύ χρήσιμο για τη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας, στα οποία εσχάτως εξειδικεύεται ο κ. Βαξεβάνης, αλλά εντελώς ακατάλληλο για την διερεύνηση των πτυχών της υπόθεσης. Εξάλλου, είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά. Η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με απόλυτη θεσμικότητα και σοβαρότητα, ώστε να λάμψει η αλήθεια, να διασφαλιστεί η ομαλότητα και να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα. Το σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης, μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης, στο οποίο επενδύει ο κ. Τσίπρας για να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα, πέφτει στο κενό για άλλη μια φορά. Εξάλλου, με την λάσπη πρώτα λερώνονται όσοι την πιάνουν στα χέρια τους για να την εκτοξεύσουν».

Τα δημοσιεύματα

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το Predator ενεργοποιήθηκε αρχικά σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ, με αναφερόμενη ενημέρωση του ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γραμματέα πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. «Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στους παρακολουθούμενους ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από ένα χρόνο – μέσω ύποπτου SMS» αναφέρει η εφημερίδα. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Νίκος Δένδιας «στη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013 – 2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών Sepura (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών Tetra) με το τρικ "δωρεάς" από ανύπαρκτη εταιρεία». Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή «και αυτό γιατί ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του Predator στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο».

Εξάλλου, 38 νέα ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, επικοινωνιολόγων, στελεχών του κυβερνητικού μηχανισμού, περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα που φέρεται να παρακολουθούνταν από το κακόβουλο λογισμικό Predator. Τη λίστα δημοσιεύει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Documento και στα ονόματα περιλαμβάνονται υπουργοί πρώτης σειράς, όπως ο Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και ο αναπληρωτής Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η λίστα

  1. Γιώργος Γεραπετρίτης (Υπουργός επικρατείας)
  2. Άκης Σκερτσος (Υπουργός επικρατείας)
  3. Νίκος Παπαθανάσης (Υπουργός αναπληρωτής ανάπτυξης και επενδύσεων)
  4. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών)
  5. Ορσάκη Ρουσσέτου (μέλος πολιτικής γραμματείας ΝΔ, συμμετέχει στον “πρωινό καφέ”)
  6. Θωμάς Βαρβιτσιώτης (ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας V and O)
  7. Βασίλης Γκρίζης (υπαρχηγός ΕΥΠ)
  8. Ελίνα Κυπραίου (Συνεργάτρια του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2004 και κόρη της ιστορικής γραμματέως του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Σάκης Κυπραίου)
  9. Φίλιππος Βρυώνης (επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης τηλεοπτικών σταθμών Extra και Epsilon)
  10. Άρτεμις Σίφορντ (μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το facebook και μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου του αμερικανικού think tank Atlantic Council)
  11. Σπύρος Καρανικόλας (Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)
  12. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος (πρώην διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα)
  13. Μαρία Σαράφογλου (δημοσιογράφος παρουσιάστρια ειδήσεων ΑΝΤ1)
  14. Πέτρος Κουσουλός (δημοσιογράφος εκδότης εφημερίδας ΜΠΑΜ)
  15. Γιάννης Ολύμπιος (Συνιδρυτής της διαφημιστικής εταιρείας V+O)
  16. Κωστής Μουσουρούλης (συντονιστής του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης πρώην υπουργός)
  17. Χρήστος Αγραφιώτης (μέλος διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Καθημερινή)
  18. Αργυρώ Ξαγοράρη (συνεργάτιδα της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι)
  19. Νίκος Σιγάλας (Διευθυντής του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και στενός) συνεργάτης του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη
  20. Ειρήνη Εξάρχου (μετακλητή υπάλληλος στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη πρώην μετακλητή στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή. Η αδερφή της Φοίβη ήταν γραμματέας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα)
  21. Ολίνκα Βαρβιτσιώτη (σύζυγος Θωμά Βαρβιτσιώτη)
  22. Χάρις Κούτση (μέχρι πρόσφατα ειδική σύμβουλος για επιχειρήσεις και επενδυτές στη γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού)
  23. Μιχάλης Μπεκίρης (διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή)
  24. Αγγελική Ρούσσου (πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ)
  25. Γιώργος Πατεράκης (αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου)
  26. Άρης Αλεξόπουλος (αντιναύαρχος γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων)
  27. Σπύρος Κουσουνής (πρώην στέλεχος της αντιτρομοκρατικής και πρώην διευθυντής ασφάλειας στην Coca-Cola 3Ε)
  28. Μαίη Ζαννή (ειδική σύμβουλος στη γενική γραμματεία πρωθυπουργού πρώην σύντροφος του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη)
  29. Γιάννης Αναστασάκος (Στενός συνεργάτης του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη)
  30. Σπύρος Σιδέρης (δημοσιογράφος Euraktiv και ieidiseis)
  31. Μανώλης Γραφάκος (Γενικός Γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων)
  32. Στέφανος Χίος (εκδότης της εφημερίδας “Μακελειό”)
  33. Γκρατσιέλα Κλάδη (εργαζόμενοι στο τμήμα εμπορίας καυσίμων της εταιρείας Aegean)
  34. Βαγγέλης Πιττερός (ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι)
  35. Τόνια Πρίμπα ( δικηγόρος σύμβουλος στη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων)
  36. Τάσος Παπαγεωργίου
  37. Τάκης Θεοδωράτος
  38. Παναγιώτης Ζαρκάδας
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.