Συνεχίζεται το πέρασμα της κακοκαιρίας στην Κρήτη, που ήδη μετρά έναν νεκρό, ο οποίος παρασύρθηκε από χείμαρρο ενώ βρισκόταν στο όχημά του, στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο. Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η αγωνία για την 45χρονη γυναίκα, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στην Αγία Πελαγία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και επέβαινε στο ίδιο ΙΧ με τον νεκρό.
Διαβάστε ακόμη: Κακοκαιρία στην Κρήτη: «Σε 4 ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 5 χρόνια στη Σητεία»
Οι έρευνες των δυτών για την αγνοουμένη σταμάτησαν λόγω του σκότους και των πολλών φερτών υλικών που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή, και θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας, την Κυριακή (16/10), όπως αναφέρει το cretalive.gr. Για τον εντοπισμό της αγνοούμενης επιστρατεύτηκαν δύτες από Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις έρευνες το πρωί θα συμμετάσχουν και από την Ομάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού. Υπενθυμίζεται ότι τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης και είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα.
Σε επιφυλακή τα Δωδεκάνησα
Μετά την Κρήτη, ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα. Το απόγευμα του Σαββάτου (15/10) οι κάτοικοι της Καρπάθου, της Κάσου, της Ρόδου, της Χάλκης και του Καστελόριζου έλαβαν μήνυμα από το 112 με προειδοποίηση για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Κρήτη: «Πάνω από 100 χρόνια είχαμε να δούμε τέτοια φαινόμενα»
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες και ότι είχαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα πάνω από 100 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη, στη Σητεία οι καταστροφές είναι τεράστιες. «Δυστυχώς θρηνούμε ένα θύμα και αναζητούμε μια αγνοούμενη», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
«Ηταν σαν να πέρασε τσουνάμι»
«Μέσα σε 10 λεπτά έγιναν όλα στην Αγία Πελαγία. Όλη αυτή η καταστροφή, η στιγμιαία πλημμύρα, όπως τη λέμε έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας. Ο κ. Λέκκας αφού πραγματοποίησε μία πρώτη αυτοψία στις καταστροφές που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία μίλησε για μία τεράστια καταστροφή λέγοντας πως «στην Αγία Πελαγία έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής».
Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως «Με μία διοχέτευση του νερού που έπεσε στην πάνω περιοχή, παρέσυρε όγκους λάσπης και εδάφους μαζί με αντικείμενα. Κατέβηκε ως κύμα τσουνάμι προς τη θάλασσα παρασέρνοντας τα πάντα». Παράλληλα, ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών τόνισε πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα ήταν ικανό να σταματήσει μία τέτοια καταστροφή «εξαιτίας του μεγάλου όγκου του νερού αλλά και κυρίως επειδή οι είσοδοι των έργων είχαν απομονωθεί από αντικείμενα, δέντρα, αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν». Τέλος, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και «πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.