Μια επίσκεψη - μήνυμα με πολλαπλούς δέκτες, πραγματοποιεί σήμερα, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στον Εβρο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Στην επίσημη ατζέντα της επίσκεψης περιλαμβάνεται η παραλαβή νέων οχημάτων που θα ενισχύσουν τον στόλο των Συνοριοφυλάκων, επίσκεψη στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 126, από όπου θα ξεκινήσει η νέα φάση επέκτασης του φράχτη και συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες. Σίγουρα όμως η ουσία της επίσκεψης θα βρίσκεται στις δηλώσεις του υπουργού που, όπως αναμένεται θα αφορούν από τη μια πλευρά την Τουρκία, από την άλλη όμως την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τον αμερικανικό παράγοντα.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, θεωρεί πως για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα με την εργαλειοποίηση των χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στα εδάφη της, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τις συνέπειες, όχι μόνο οι εταίροι μας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και οι ΗΠΑ. Και αυτό γιατί πλέον στην Αλεξανδρούπολη, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η βάση στην οποία έχει εγκατασταθεί η task force του αμερικανικού στρατού για τα Βαλκάνια, που πέραν της μάχιμης δύναμης περισσοτέρων των 400 στρατιωτών, έχει στηθεί και μια μόνιμη εφοδιαστική αλυσίδα.
Εβρος: «Μήνυμα» και στους Αμερικανούς
Οι συγκεκριμένοι κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν σχετικά στο Reader: «Δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι που πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι στον Εβρο αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, σχεδιασμένο και μεθοδευμένο από την τουρκική πλευρά που χρησιμοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να πιέζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε. Και ο αμερικανικός παράγοντας πρέπει να καταλάβει πως μια ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών από ολόκληρη την Ασία και τη Μέση Ανατολή, θα έχει δυσεπίλυτες επιπτώσεις ασφαλείας και όχι μόνο για τη χώρα μας».
Και είναι γεγονός πως η πίεση των ροών μεταναστών και προσφύγων στα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία, έχει ξεπεράσει πλέον κατά πολύ τη συντονισμένη και τότε μαζική απόπειρα παραβίασης των συνόρων στον Εβρο, την άνοιξη του 2020. Και όπως λένε στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, σε εκείνη την περίπτωση το σύνολο των προσφύγων και των μεταναστών ήταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Φέτος η πίεση στα σύνορα εμφανίζεται σχεδόν σε όλο το μήκος του ποταμού Εβρου με μεγάλες ομάδες που κατευθύνονται από την τουρκική αστυνομία, και σε πολλές περιπτώσεις μεταφέρονται με λεωφορεία σε σημεία που οι Τούρκοι εκτιμούν πως δεν θα υπάρχει επαρκής φύλαξη.
Εβρος: Φράχτης 120 χιλιομέτρων
Αυτός είναι και ο λόγος που το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την επέκταση του φράχτη του Εβρου σε ένα συνολικό μήκος 120 χιλιομέτρων έτσι ώστε να «στεγανοποιηθεί» ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι των συνόρων και να ελέγχονται πλέον με τον καλύτερο τρόπο οι περιοχές στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους τεχνικό εμπόδιο. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως έχει αποφασιστεί η προμήθεια και νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού ηλεκτρονικής επιτήρησης, που θα περιλαμβάνει από ειδικές κάμερες πρωινής και νυχτερινής παρατήρησης, μακράς εμβέλειας, αλλά και μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα τα οποία θα φέρουν επίσης ανάλογες κάμερες. Η επέκταση του φράχτη του Εβρου θα γίνει σταδιακά και από σημεία που θα αποφασιστούν σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, έτσι ώστε να καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη τρωτότητα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.