Μενού
  • Α-
  • Α+

Με... σύμμαχο τον χειμώνα φαίνεται πως κινείται η Μόσχα αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί, καθώς τους επόμενους μήνες όλο και περισσότερο οι ευρωπαϊκές χώρες θα πέσουν στην ανάγκη των Ρώσων. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «ποντάρει» στην αύξηση των τιμών, καθώς και στις πιθανές ελλείψεις με τη Γερμανία ήδη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου παίρνοντας έκτακτα μέτρα. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ενέργεια και καύσιμα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης εν όψει των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Εξάλλου, το σημερινό πανευρωπαϊκό ρεκό στην τιμή κιλοβατώρας του φυσικού αερίου απειλεί να... κεραυνοβολήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης σε πρόεδρο Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: «Εχουμε κάνει πολλά, μπορούμε περισσότερα»

Στροφή σε ξυλεία και πέλετ

Η μέχρι τώρα διαχείριση της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα έφερε την κυβέρνηση δίπλα στους πολίτες, ενισχύοντάς τους οικονομικά με επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Ωστόσο, ο προβληματισμός στα νοικοκυριά για τη θέρμανση τον χειμώνα παραμένει, κυρίως λόγω του κόστους, το οποίο είναι πολύ υψηλό. Και αν μέχρι πρότινος οι πολίτες μπορούσαν να αποφύγουν το πετρέλαιο, ή το ρεύμα και να στραφούν στο φυσικό αέριο, το πέλετ, την αντλία θερμότητας και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φέτος τα πράγματα δείχνουν ήδη δυσκολότερα, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά και δημιουργεί ανησυχίες για το τι πρόκειται να συμβεί.

Αύξηση τιμής κατά 30% στα καυσόξυλα

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα καυσόξυλα έχουν πάρει επάνω στην τιμή μέχρι και 30%, όπως αναφέρουν στο κεντρικό δελτίο του Alpha οι υλοτόμοι της Ημαθίας, περιμένοντας ένα ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα. Ωστόσο, η τιμή όλο και ανεβαίνει με τους καταναλωτές να μην έχουν και πολλές φθηνές εναλλακτικές λύσεις, με την ξυλεία και το πέλετ να θεωρούνται τα πιο οικονομικά. Οι έμποροι ξυλείας και ειδών καύσιμων της περιοχής, λένε ότι η φετινή ζήτηση είναι αρκετά μεγαλύτερη μέχρι τώρα. Όσον αφορά στο κόστος, που καλούνται να καταβάλλουν οι κάτοικοι της περιοχής 230-250 ευρώ ο τόνος τα καυσόξυλα, ενώ πέρσι τέτοια εποχή ήταν 140 ευρώ και έφτασαν να πωλούνται και 180 ευρώ ο τόνος. Και 500 ευρώ τα πέλετ, «το πιο φθηνό», όπως λένε χαρακτηριστικά σημειώνοντας με νόημα ότι «φθηνές λύσεις δεν υπάρχουν πια στον τρόπο θέρμανσης». Ερωτηματικό προς το παρόν αποτελεί και το ίδιο το πετρέλαιο θέρμανσης, κόστος, έναρξη προμήθειας (τον Οκτώβριο) και ύψος βοηθητικού επιδόματος από το κράτος.

Η αγορά της Βουλγαρίας... κρίνει το κόστος

Δυσκολία, ωστόσο, αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι έμποροι, καθώς, όπως λένε, μετ’ εμποδίων γίνεται η προμήθειά τους από τη γειτονική Βουλγαρία. Σε σχέση με άλλες εποχές τα καυσόξυλα στη γειτονική χώρα έχουν γίνει δυσεύρετα. Με δυσκολία και η προμήθεια πέλετ, απόρροια των δυσκολιών στην προμήθεια φυσικού αερίου και της αναγκαστικής στροφής για αναζήτηση άλλων πηγών θέρμανσης και στη γειτονική χώρα. Το κυβικό μέτρο αναμένεται να φθάσει φέτος 130 ευρώ από 100 ευρώ πέρυσι και 95 ευρώ τον προπέρσινο χειμώνα. Τις αυξήσεις πυροδοτούν οι ελλείψεις πρώτης ύλης. «Όλο το καλοκαίρι φέτος κουβαλάμε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη πρώτης ύλης, γι’ αυτό και οι τιμές έχουν εκτιναχθεί», λένε ιδιοκτήτες εταιρειών Καυσόξυλων. Το πρόβλημα προκαλείται σε μεγάλο βαθμό λόγω του φραγμού στις εξαγωγές ξυλείας που έχουν βάλει οι Βούλγαροι έμποροι, καθώς στη γειτονική χώρα υπάρχει αυξημένη ζήτηση, ενώ εκτιμάται ότι το κάνουν για να ανεβάσουν τις τιμές μέσα στους επόμενους μήνες. 

Χρεώσεις για μεταφορικά και μίνιμουμ παραγγελίες

Οι τελικές τιμές είθισται να διαμορφώνονται τον Σεπτέμβριο, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν διαφαίνεται «βαλβίδα» εκτόνωσης που να κάνει τις τιμές πιο προσιτές. Σε αυτό το περιβάλλον, άλλες εταιρείες φέτος αναμένεται να περάσουν στους καταναλωτές χρεώσεις για τα μεταφορικά έξοδα, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος και άλλες ανεβάζουν -για να μην περάσουν σε τέτοιες αυξήσεις- τη μίνιμουμ ποσότητα του όγκου των παραγγελιών από το ένα στο ενάμισι κυβικό μέτρο. 

Γεωργιάδης: «Θα είναι δύσκολος χειμώνας»

Εξάλλου, για την ακρίβεια που μεταφέρεται και στο ενερειακό, μίλησε στο Mega o υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε κάτι πολύ δηλωτικό για τον χειμώνα που πλησιάζει την Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι εποχές της ανεμελιάς τελείωσαν και μπαίνουμε σε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα. Είναι προφανές ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι επιπτώσεις της πανδημίας θα επηρεάσουν αθροιστικά τους πολίτες της Ευρώπης», είπε. Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να «οπλιστούν» τον χειμώνα με υπομονή και αποφασιστικότητα και χαρακτήρισε τον χειμώνα του 2022-2023 «δεν θα είναι ένας εύκολος χειμώνας».

«Η μεγαλύτερη επιδότηση ρεύματος παγκοσμίως»

Για το ζήτημα της ενέργειας ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε: «Αν σκεφτείτε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου από την μία μέρα στην άλλη εκτοξεύεται, τότε το κόστος ενέργειας ύπερ-πολλαπλασιάζεται. Βγήκε η κυβέρνηση με μία πολύ μεγάλη επιδότηση να απορροφήσει και τον μήνα Σεπτέμβριο τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και τι απάντησε σε αυτό η αντιπολίτευση. ότι με τα δικά μας λεφτά επιδοτεί η κυβέρνηση το καρτέλ της ενέργειας και η ΔΕΗ πρέπει να περάσει σε κρατικά χέρια. και αναρωτιέμαι αν η ΔΕΗ ήταν σε κρατικά χέρια το κόστος δεν θα αυξανόταν. Το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης των 2 δις ευρώ προέρχεται από τα χρήματα της φορολογίας των εταιριών και δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέσπισε την μεγαλύτερη επιδότηση ρεύματος στον πλανήτη και όχι μόνο στην Ευρώπη, ώστε να μπορεί να στηρίξει τον καταναλωτή. Σχετικά με την διάρκεια που θα έχει η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ο κος Γεωργιάδης εξέφρασε την πρόθεση του πρωθυπουργού όσο κρατάει η κρίση και όσο τα οικονομικά της χώρας το επιτρέπουν, η κυβέρνηση να βοηθάει και να στέκεται δίπλα στους πολίτες.

Φυσικό αέριο: Εκτινάχθηκε στα 300 ευρώ η τιμή στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, σε νέα υψηλά βρέθηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σε επίπεδα άνω των 700 ευρώ ανά MWh ανέρχονται οι τιμές και σε Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Κροατία και Βέλγιο. Στη Γερμανία η τιμή διαμορφώνεται στα 699 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε Ελλάδα και Βουλγαρία οι τιμές φτάνουν τα 402 ευρώ. Στην Ιβηρική, η οποία έχει λάβει ειδική εξαίρεση από τις Βρυξέλλες, η τιμή σε Ισπανία – Πορτογαλία διαμορφώνεται στα 175 ευρώ.

Η Γερμανία «κόβει» φυσικό αέριο και μαζεύει ξύλα

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων, στο πλαίσιο του νόμου για την εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στόχος είναι η μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά το 20% μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε χρόνων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος ανάμεσα στο 5% και 8%.

Από φόβο μήπως η Ρωσία σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου πολλοί Γερμανοί γεμίζουν τις αποθήκες τους με καυσόξυλα και πέλετ παρά τις επιπτώσεις στην υγεία από την καύση. Ο Κρίστιαν Ρέσγκεν, ιδιοκτήτης πριονιστηρίου στην πόλη Σανκτ Άουγκουστιν κοντά στη Βόννη, μίλησε στη DW και ανέφερε πως οι Γερμανοί γεμίζουν τις αποθήκες με ξύλα για το χειμώνα. Ένα πελάτης, λέει ο Κρίστιαν Ρέσγκεν, κατάργησε τη θέρμανση με φυσικό αέριο και έβαλε στο σπίτι του σόμπες με πέλετ, συσσσωματώματα ξύλου από πριονίδι ή βιομάζα. Και όλα αυτά όταν τo 50% των νοικοκυριών θερμαίνονται με αέριο και το 25% με πετρέλαιο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.