Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη διάσωση ναυαγών στη θαλάσσια περιοχή, 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου, χωρίς όμως αυτές να έχουν αποφέρει επιπλέον αποτελέσματα για το ναυάγιο που συνέβη χθες τα μεσάνυχτα, για τον εντοπισμό δεκάδων αγνοουμένων, μετά τη βύθιση μικρού σκάφους που μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό προσφύγων - μεταναστών. Οι προσπάθειες μέχρι και αργά το απόγευμα παρέμεναν άκαρπες, καθώς και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δυστυχώς δεν βοηθούν την επιχείρηση. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 5 με 6 μποφόρ και έχει ταραγμένη θάλασσα, ενώ από τους διασωθέντες ένας μικρός αριθμός αυτών φορούσε σωσίβιο και οι υπόλοιποι όχι.
Διαβάστε ακόμη: Χαλκίδα: «Στρατιά» από μέδουσες διασχίζει τα νερά στη γέφυρα - Παρασύρονται από την παλίρροια
Μέχρι τις πέντε το πρωί είχαν περισυλλεγεί σώα 29 άτομα, όλοι άνδρες, δύο μεταφέρθηκαν από ελικόπτερο super puma στην Κάρπαθο και 27 από ένα ελληνόκτητο τάνκερ στην Κω. Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Οι πρόσφυγες - μετανάστες ανέφεραν ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά περίπου 60 με 80 άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο επιχειρούν δύο ναυαγοσωστικά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο super puma.
Τον πλήρη έλεγχο και τη δικαιοδοσία του περιστατικού έχει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος και τα παραπλέοντα πλοία δεν ανταποκρίνονται σε οδηγίες από δύο τουρκικές ακταιωρούς που έχουν φθάσει σε κοντινή απόσταση από το σημείο του συμβάντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι που επέβαιναν στη βάρκα είχαν ξεκινήσει πριν από δύο ημέρες από την Αττάλεια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, όταν το μικρό σκάφος βρέθηκε χθες βράδυ σε δυσχερή θέση, λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Από τους διασωθέντες οι περισσότεροι είναι Ιρακινοί, Ιρανοί και Αφγανοί. «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί καθημερινό μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας», δήλωσε σχετικά ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης» με αμείωτη ένταση. Σημείωσε επίσης ότι τα δύο τελευταία χρόνια, σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού έχουν διασωθεί πάνω από 6.000 άτομα.
Ενημέρωση Χαρδαλιά και Φλώρου
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, επισκέφθηκε, σήμερα, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ), όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της ευρείας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, η οποία λαμβάνει χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Ρόδου.
Στην επιχείρηση οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με το Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ το οποίο μετέβη άμεσα στην περιοχή και έχει αναλάβει καθήκοντα «On Scene Commander» (OSC), με το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, με τρία Ελικόπτερα (1 S-70 , 1 Super Puma και 1 AB - 205) και 1 UAV HERON, ενώ έχει κληθεί και προσεγγίζει την περιοχή και η Φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, παρουσία τόσο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όσο και του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, συνεχάρη τα στελέχη του Κέντρου για την αποτελεσματική διαχείριση και συντονισμό και αυτού του περιστατικού και τους ευχαρίστησε για το συνολικό έργο που με αφοσίωση και ζήλο καθημερινά επιτελούν για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών.
Χτύπησε συναγερμός στο Λιμενικό
Εξάλλου, από χθες τα μεσάνυχτα είχε ξεκινήσει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 80 αλλοδαποί επιβαίνοντες, βρέθηκε σε δυσχερή θέση και βυθίστηκε. Στην επιχείρηση περισυλλογής των μεταναστών από τη θάλασσα επιχειρούν δύο ναυαγοσωστικά σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA.
Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώα 29 άτομα, ενώ κατά δήλωση των επιβαινόντων επί του σκάφους επέβαιναν περίπου 80. Οι διασωθέντες είναι όλοι άντρες διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ αυτών Ιρακινοί και Αφγανοί.
Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ξεκινήσει πριν από δύο ημέρες από την Αττάλεια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία και το σκάφος τους βρέθηκε σε δυσχερή θέση στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς επικρατούσαν άνεμοι 6 μποφόρ. Ένας μικρός αριθμός μεταναστών κατά τη διάρκεια της περισυλλογής φορούσε σωσίβια, ενώ οι υπόλοιποι όχι. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί εντάσεως 5 με 6 μποφόρ.
Από την πρώτη στιγμή για το συμβάν ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.