Δεν του δόθηκε η ευκαιρία να τον δει ένας γιατρός. Αν τον είχε δει κι ένας γιατρός, ακόμα και λάθος να είχε κάνει, θα μιλούσαμε για ένα ιατρικό λάθος. Τώρα, έγινε λάθος όλη η διαδικασία, είπε ο Θάνος Πλεύρης για τον 49χρονο που ξεψύχησε έξω από το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας κι αποκάλυψε ότι ο νεκρός, δεν έλαβε διάγνωση από γιατρό, αλλά μια... εκτίμηση από τη νοσηλεύτρια. «Δεν ξέρω αν τον αναλάμβανε γιατρός θα είχε σωθεί» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για «ευρύτερο λάθος και πρόβλημα, ότι αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε σ' αυτήν την κατάσταση τελικά, γιατί δεν υπήρχαν σαφείς οδηγίες τι έπρεπε να γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις».
«Η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από γιατρό, αν πάνε κάποιον σε νοσοκομείο που δεν εφημερεύει. Σε προηγούμενο περιστατικό δύο ώρες πριν η ίδια νοσηλεύτρια, κάλεσε γιατρό, τον είδε και τον έστειλαν τον ασθενή νοσοκομείο που εφημέρευε. Και λειτούργησε με απόλυτα υποδειγματικό τρόπο, σ' αυτό το περιστατικό (σ.σ.: θάνατος 49χρονου), δυστυχώς δεν έγινε διάγνωση από γιατρό. Ο άνθρωπος αυτός πήγε κι έγινε μια εκτίμηση μη ορθή από τη νοσηλεύτρια ότι δεν έχριζε άμεσης νοσηλείας και του είπε να πάει σε εφημερεύον...» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης αναφορικά με τον θάνατο του 49χρονου για τον οποίο έχει κινηθεί ΕΔΕ και ζητήθηκε η παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου.
Δεν υπάρχει κλειστό νοσοκομείο
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν πως όταν δεν εφημερεύει ένα νοσοκομείο δεν εξυπηρετεί ασθενείς, ότι «δεν υπάρχουν κλειστά νοσοκομεία. Προφανώς οι πολίτες πρέπει να πηγαίνουν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία γιατί εκεί υπάρχουν ανοιχτά αρκετά τμήματα. Το πρωτόκολλο λέει πως αν για κάποιο λόγο κάποιος άνθρωπος βρεθεί σε ένα νοσοκομείο που δεν εφημερεύει η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από γιατρό. Απαξ και ένα περιστατικό μπει σε νοσοκομείο τότε το νοσοκομείο οφείλει να το διαχειριστεί».
Πίεση στο ΕΣΥ, ανησυχία για τα νησιά τον Αύγουστο
Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «η νοσηλεία σε απλές κλίνες είναι πολύ μεγάλη. Αρχίζει, ωστόσο, να υπάρχει ισορροπία σε εξιτήρια και εισαγωγές» προσθέτοντας πως «το 30-35% των ασθενών έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται με κορονοϊό κατά τη νοσηλεία τους».
Επεσήμανε δε πως «οι νοσηλείες τριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος» και πως «η πίεση ήταν στην Αθήνα κατά βάση»
Ο Αύγουστος με ακόμα περισσότερο πληθυσμό στις τουριστικές περιοχές προκαλεί μία ανησυχία. Η Αθήνα όσο και να πιεστεί, αντέχει, ωστόσο, τα νησιά μπορεί να δεχτούν πίεση και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για να προλάβουμε καταστάσεις και να κάνουμε διακομιδές όπου χρειαστούν, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Πολλά τα κρούσματα, λίγες οι νοσηλείες σε ΜΕΘ
Υπό την έννοια των κρουσμάτων υπάρχουν πολλά σημεία με κρούσματα, αλλά, σε νοσηλείες δεν υπάρχει αύξηση, τόνισε ο υπουργός κι επεσήμανε πως δεν μεταφέρονται οι απλές κλίνες σε ΜΕΘ. Οι μεταλλάξεις δεν έχουν την ίδια νοσηρότητα. Και στους θανάτους έχουμε πέσει, οι δύσκολοι μήνες ήταν Ιανουάριος-Απρίλιος. Πρώτη χώρα αυτή τη στιγμή σε θανάτους είναι η Πορτογαλία σε θανάτους, που ήταν υπόδειγμα εμβολιασμών κατά τους προηγούμενους μήνες.
Περιμένουμε πίεση τον Σεπτέμβριο
Εχουμε προετοιμάσει τον κόσμο ότι το Φθινόπωρο θα έχουμε μεγαλύτερη πίεση, ακόμα και με τις ίδιες μεταλλάξεις. Σε αντίθεση με τη Δέλτα, που αντίστοιχα ήταν πιο νοσηρή στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έχουμε μια πολύ πιο διαχειρίσιμη μετάλλαξη. Εχουμε ήδη μοντέλα που τρέχουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρα πολλές δομές, και ιδιωτικές, καθώς τη Δέλτα δεν μπορούσαν να την διαχειριστούν, τώρα μ' αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να τις διαχειριστεί γιατί είναι απλές νοσηλείες, κατέληξε ο κ. Πλεύρης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.