Mιλώντας διαδικτυακά στην Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία του κορονoϊού, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, ο Σωτήρης Τσιόδρας, επεσήμανε ότι «υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων» και παρέπεμψε στις συστάσεις του EMA και του ECDC για δεύτερη ενισχυτική δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες.
Διαβάστε ακόμη: Μυρτώ της Πάρου: Αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο για ηθική βλάβη
«Η κούραση της κοινωνίας δεν μας επιτρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα, η ενημέρωση παραμένει ζωτικής σημασίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει», πρόσθεσε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πανδημία και τη νέα παραλλαγή «και θα δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου, με την αξιοποίηση της στρατηγικής των τεστ».
«Χρειαζόμαστε νέο εμβόλιο»
Ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο, σχετικά με τα βήματα που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο ΕΕ για την επιτήρηση των οξειών αναπνευστικών ασθενειών και την παρακολούθηση ανάδειξης νέων μεταλλάξεων. Ρωτήθηκε ακόμη για τη στρατηγική εμβολιασμού, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς και για τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των ανοσοκατεσταλμένων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
«Είναι σημαντική η παρακολούθηση της πανδημίας ενόψει του χειμώνα και η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», απάντησε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι πρέπει να έχουμε συστήματα βιωσιμότητας και επιτήρησης, όχι μόνον για την Covid-19, αλλά και για τη γρίπη και για άλλες νόσους που αποτελούν πανδημική απειλή.
Για τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου είπε ότι «...αν και έχουμε εμβολιάσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού υψηλού κινδύνου με την τέταρτη δόση του αρχικού εμβολίου, έχουμε αποτύχει». Και το ερώτημα είναι, όπως τόνισε, «...ή περιμένουμε για ένα καινούργιο εμβόλιο που δεν ξέρουμε πότε θα είναι διαθέσιμο, με κίνδυνο να έχουμε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, ή αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα εμβόλια».
Σημαντική η συνεισφορά της μάσκας
«Δεν υπάρχει καθαρή απάντηση», σημείωσε ο κ. Τσιόδας, προσθέτοντας ότι «...υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για τη νέα γενιά εμβολίων, αλλά χρειάζονται και περισσότερες μελέτες», ενώ παρέπεμψε στις αποφάσεις που πήραν πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), οι οποίοι συνιστούν τη δεύτερη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων COVID-19 σε άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Ο καθηγητής επεσήμανε ακόμη τη διάσταση της ψυχικής υγείας στην Covid και σημείωσε ότι η Ελλάδα διόρισε υφυπουργό ειδικά στον τομέα αυτό, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας και η καθηγήτρια Έρικα Βλίγκε, επικεφαλής της Στρατηγικής της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων COVID του Βελγίου, ρωτήθηκαν από τους ευρωβουλευτές για τη συμβολή της μάσκας και για τη δυσφορία που προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους, για την έλλειψη συνεκτικών πολιτικών ως προς αυτό το θέμα και ως προς την έμφαση που πρέπει να δοθεί εναλλακτικά στον καλό εξαερισμό και στην ποιότητα του αέρα.
Οι επιστήμονες συγκλίνουν ότι η συνεισφορά της μάσκας είναι σημαντική, σημείωσαν οι δύο εμπειρογνώμονες, δεχόμενοι ότι ως προς την εφαρμογή του μέτρου υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Υπήρξαν ερωτήσεις και έντονος προβληματισμός για τον εμβολιασμό των παιδιών, δεδομένου ότι ασθενούν με ήπια συμπτώματα, θέμα στο οποίο η Έρικα Βλίγκε απάντησε ότι ο κίνδυνος είναι, μαζί με τα παιδιά, να ασθενήσουν και μεγαλύτερες ηλικίες που έρχονται σε επαφή μαζί τους, ενώ προτεραιότητα είναι να μείνουν ανοικτά τα σχολεία και οι δημόσιοι χώροι στους οποίους κινούνται.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.