Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνέντευξή της στο Reader μίλησε μεταξύ άλλων για το νέο σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών, το οποίο - όπως εξήγησε - είναι «απόλυτα διαφανές και αντικειμενικό, κυρίως όμως παιδοκεντρικό». Σημείωσε επίσης ότι στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι «να καταφέρουμε να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα» ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού και στις πολιτικές του υπουργείου που αφορούν στα άτομα με αναπηρία. Ακόμη, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα σχέδιά της για τον Πειραιά μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στην α’ εκλογική περιφέρειά του.
Αναλυτικά η συνέντευξη της Δόμνας Μιχαηλίδου στο Reader
Από την αρχή της θητείας σας στο υπουργείο εργασίας δώσατε προτεραιότητα στην παιδική προστασία και στην αποϊδρυματοποίηση. Σήμερα τρία χρόνια μετά πώς αποτιμάτε την προσπάθειά σας; Ποιες είναι οι προκλήσεις, πώς απαντάτε και τι πρέπει ακόμα να γίνει;
«Ναι είναι αλήθεια ότι η παιδική προστασία σε όλες τις εκφάνσεις της, ήταν και είναι προτεραιότητα μας και ότι ρίξαμε το βάρος των προσπαθειών μας στην αποϊδρυματοποίηση με ένα στόχο: να διασφαλίσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώνει μέσα σε μία οικογένεια με ασφάλεια, εξατομικευμένη φροντίδα και αγάπη. Για το σκοπό αυτό, τον Ιούλιο του 2020 και μετά από ένα χρόνο συστηματικής και σκληρής δουλειάς, θέσαμε σε λειτουργία το νέο σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών το οποίο χαρακτηρίζεται απλό σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, απόλυτα διαφανές και αντικειμενικό, κυρίως όμως παιδοκεντρικό. Η όλη διαδικασία εξελίσσεται με αποκλειστικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Η καταλληλότητα των υποψήφιων γονέων κρίνεται ξεχωριστά για κάθε παιδί, ενώ παράλληλα, μετά την θέσπιση κανόνων λειτουργίας για τους φορείς παιδικής προστασίας, η αποϊδρυματοποίηση ανάγεται σε κύριο σκοπό τους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέσα σε 2 χρόνια καταφέραμε να βγάλουμε 900 παιδιά από τα ιδρύματα. Στόχος μας είναι στο τέλος αυτής της δεκαετίας να εκλείψει εντελώς το μοντέλο ιδρυματικής φροντίδας. Να καταφέρουμε να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα, στηρίζοντας και ενδυναμώνοντας το θεσμό της αναδοχής που σήμερα αποτελεί τη μόνη λύση άμεσης οικογενειακής αποκατάστασης για την συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών. Παράλληλα όμως να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε ευάλωτες οικογένειες και οικογένειες σε κίνδυνο ώστε τα παιδιά να μη αναγκάζονται να τις αποχωρισθούν. Μπορεί να ακούγεται ένας δύσκολος στόχος, όμως αν σκεφτούμε πώς ξεκινήσαμε και τι έχουμε καταφέρει, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Αυτό που χρειάζεται είναι πίστη, σωστός σχεδιασμός και πολύ δουλειά. Τα διαθέτουμε όλα».
Με αφορμή το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού που πρόσφατα ξεκίνησε, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τις πολιτικές του υπουργείου που αφορούν στα άτομα με αναπηρία. Ποιος είναι ο στόχος; Τι θέλετε να αλλάξει;
«Ευχαριστώ για την ερώτηση! Θίγεται ένα θέμα ταμπού για μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που έχει μάθει να ταυτίζει την αναπηρία με την ανημποριά! Ξέρετε ότι περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας μας είναι άτομα με αναπηρία. Ένας στους δέκα συμπολίτες μας! Πόσοι από μας το γνωρίζουμε και πόσοι έχουμε αναρωτηθεί πού βρίσκονται όλοι αυτοί; Γιατί δεν τους βλέπουμε στο δημόσιο χώρο και στους χώρους εργασίας με την ίδια συχνότητα; Έναν ή μία στους δέκα; Γιατί αυτοί οι συμπολίτες μας «επιλέγουν» να μένουν έξω από τον κοινωνικό ιστό; Είναι πράγματι επιλογή ή έμμεσος κοινωνικός καταναγκασμός;
Την απάντηση την γνωρίζουμε. Όπως γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια άδικη συνθήκη που οφείλουμε να την αλλάξουμε. Η αναπηρία είναι μόνο μια διαφορετική ανθρώπινη κατάσταση την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε και να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να χαράξουν και να υλοποιήσουν το δικό τους σχέδιο ζωής. Ο προσωπικός βοηθός είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι όμως το μόνο. Σημαντικό εργαλείο κοινωνικής ένταξης για τα άτομα με αναπηρία είναι η Πρώιμη Παρέμβαση η οποία θα εξασφαλίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα τους. Με την τεχνική υποστήριξη της EASPD (Ευρωπαϊκή Εταιρία Υποστήριξης Προσώπων με Αναπηρία) το υπουργείο επεξεργάζεται ένα συνεκτικό και ολιστικό σχέδιο πρώιμης παρέμβασης που θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στην αρχή για 1500 παιδιά με αναπηρία και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 35 περίπου εκ. ευρώ.
Για πρώτη φορά επίσης στη χώρα μας χρηματοδοτείται 9,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης που θα εφαρμοσθεί αρχικά για 200 άτομα με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υποστήριξη τόσο των ίδιων των ωφελούμενων στην εύρεση και διατήρηση της εργασίας, όσο και στην υποστήριξη του εργασιακού περιβάλλοντος και των εργοδοτών που θα συμμετέχουν.
Να αναφέρω επίσης το πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ μέσω του οποίου θα επιχορηγούνται έργα προσβασιμότητας που αφορούν 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς και 300 δημόσιους χώρους εργασίας. Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι ενεργητικές πολιτικές στήριξης των ανάπηρων συμπολιτών μας και αποβλέπουν σε κάτι κοινό: Πρέπει επιτέλους να κάνουμε ορατή την αναπηρία.
Μια και αναφερθήκατε πριν στην αναπηρία ως διαφορετικότητα είναι γεγονός ότι η διαφορετικότητα σε πολλές μορφές γίνεται συχνά αιτία κοινωνικού αποκλεισμού. Τι σκέφτεστε για αυτό και πώς αντιδράτε;
«Φυσικά και δεν είναι μόνο τα άτομα με αναπηρία! Το διαφορετικό σε πολλές μορφές περιβάλλεται από προκαταλήψεις που γεννούν άρνηση, καχυποψία και φόβο. Σε μια ανδροκρατούμενη αγορά εργασίας οι γυναίκες δύσκολα βρίσκουν τη θέση που τους ταιριάζει, ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι λόγος αποκλεισμού, το ίδιο και η φυλετική και εθνοτική καταγωγή. Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη απαντάμε με πολιτικές ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Αναφέρθηκα πριν στα άτομα με αναπηρία.
Όμως έχουμε ήδη αναπτύξει πολιτικές για την άρση των περιορισμών στην πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, αναβαθμίσαμε την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, δίνοντας την δυνατότητα σε περισσότερες γυναίκες να διεκδικήσουν ή να διατηρήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας. Καταργήσαμε τον επαίσχυντο νόμο που απαγόρευε την αιμοδοσία τους ομοφυλόφιλους. Εντάξαμε στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ζουν στη χώρα μας. Κατοχυρώσαμε το δικαίωμα σε ομόφυλα ζευγάρια και σε ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με HIV ή ηπατίτιδα Β και ακολουθούν τις αναγκαίες θεραπείες, να γίνονται ανάδοχοι ή θετοί γονείς. Αυτά είναι μερικά δείγματα γραφής από μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση που δείχνει έμπρακτα τον σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η υποψηφιότητά σας στην Α’ εκλογική περιφέρεια του Πειραιά έχει ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Μια και είστε πειραιώτισσα πώς αισθάνεστε μ’ αυτήν την εξέλιξη και ποια είναι τα σχέδιά σας για την πόλη;
«Είναι ξεχωριστή τιμή για μένα αυτή η υποψηφιότητα. Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά με τιμά με το χρίσμα της υποψήφιας βουλευτού στη πόλη που γεννήθηκα και έζησα τα παιδικά και νεανικά μου χρόνια και στην οποία πάντα θέλω να επιστρέφω. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη που αγαπώ. Είναι όμως και μια απαιτητική πόλη που πρέπει αντάξια να φέρει τον τίτλο του πρώτου λιμανιού της Μεσογείου. Μια πόλη ανοιχτή στην καινοτομία, λιμάνι συνάντησης πολιτισμών, κέντρο ανάπτυξης και δημιουργίας. Μια συμπεριληπτική πόλη που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους, που στηρίζει τους πιο ευάλωτους, που δεν αφήνει κανέναν πίσω.
Γι' αυτή την πόλη σκοπεύω να δώσω ό,τι καλύτερο μπορώ και σκοπεύω να το κάνω μαζί με τους πολίτες της. Για μένα είναι μια μεγάλη πρόκληση είναι όμως και μια δυνατή επιθυμία που θέλω να τη μοιρασθώ με τις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.