Ο κορονοϊός βρίσκεται σε πλήρη έξαρση με καθημερινά κοντά στα 20.000 κρούσματα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού που θυμίζει όλο και περισσότερο... στατιστικά χειμώνα! Και αν το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει, οι ασθενείς του θα έχουν ανάγκη παρακολούθησης και για να συμβεί αυτό χρειάζεται απαραίτητος εξοπλισμός, ομάδα πολλών ειδικοτήτων, και δημιουργία δομών σε κάθε τριτοβάθμιο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο long covid!
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Πού οφείλονται οι επαναλοιμώξεις - Ποια είναι τα συμπτώματα των μεταλλάξεων
«Οι δομές θα πρέπει να λειτουργήσουν για αρκετούς μήνες, μπορεί και χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας», τονίζει σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο Fm», ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. «Βγαίνοντας από το νοσοκομείο οι άνθρωποι αυτοί και για αρκετό καιρό, περίπου 7 στους 10 ανέφεραν ότι είχαν υπερβολική κόπωση και μυϊκούς πόνους, περίπου 1 στους 5 δήλωσε απώλεια γεύσης ή όσφρησης και τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα στις γυναίκες. Περίπου 1 στους 10 μετά από νοσηλεία έχει σοβαρή επιβάρυνση στην ψυχική του υγεία. Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που συνεχίζεται ακόμη και ένα χρόνο μετά», αναφέρει ο καθηγητής, στην κλινική του οποίου διεξάγεται μελέτη για το long covid που διαπιστώνει δεδομένα τα οποία συνάδουν με άλλα διεθνή και δημοσιεύθηκε το Μάιο στο «Journal of Personalized Medicine». «Έχουμε νοσηλεύσει μέχρι τώρα 2.000 ασθενείς» λέει ο κ. Γουργουλιάνης που είναι και ο συντονιστής της μελέτης. «Ωστόσο η μελέτη μας αφορά 145 ασθενείς που περάσανε βαριά τη νόσο, την περίοδο προ εμβολίων.
Η διαφορά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων
Μεγάλη κουβέντα γίνεται και για το εάν το long covid διαφέρει από εμβολιασμένους σε ανεμβολίαστους. Ο κ. Γουργουλιάνης απαντά ότι ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα. Οι επιστήμονες, εξηγεί, απλά γνωρίζουν ότι «...μετά τον εμβολιασμό οι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία εκδήλωσαν ηπιότερη νόσο και επομένως «περιμένουμε να έχουμε λιγότερο σοβαρό long covid στους ασθενείς που εμβολιάστηκαν και νόσησαν».
Σχετικά με κάποιες επιστημονικές διαπιστώσεις ότι ακόμη και ασυμπτωματικοί μπορεί να εκδηλώσουν βαριά συμπτώματα long covid, ο καθηγητής αναφέρει ότι στατιστικά όσοι παρουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα, είναι αυτοί που έχουν μπει στο νοσοκομείο, έχουν νοσηλευτεί αρκετές μέρες, και έχουν μπει σε ΜΕΘ. «Ωστόσο υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν μακροπρόθεσμες βλάβες σε άτομα που το έχουν περάσει ελαφρά, αλλά είναι μικρότερο το ποσοστό αυτών των ασθενών».
Πάμε για... καλό καλοκαίρι
Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Γουργουλιάνης εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι αυτό το κύμα θα μιμηθεί τα αντίστοιχα κύματα σε χώρες που πήραν τα μέτρα νωρίτερα, όπως είναι η Πορτογαλία. «Φτάνει στην κορυφή του αυτές τις μέρες και θα αρχίσει να εκτονώνεται σιγά-σιγά. Νομίζω ότι ο Αύγουστος θα είναι πάρα πολύ καλός και βλέπουμε από Σεπτέμβριο- Οκτώβριο που θα γυρίσουμε μέσα σε κλειστούς χώρους πώς θα είναι. Ελπίζω τότε να έχουμε καινούργια προσανατολισμένα εμβόλια στα καινούρια στελέχη».
Ποιοι πρέπει να κάνουν 4η δόση εμβολίου - Ποιοι μπορούν να την αναβάλουν
Την ανάγκη να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών με την τέταρτη δόση τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα». «Οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι. Για να έχουν τα προνόμια του εμβολίου, δηλαδή ελαφρύτερη νόσο και μικρότερη πιθανότητα να βρεθούν μπροστά στο απευκταίο πρέπει να κάνουν την 4η δόση. Είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζεται ενίσχυση της άμυνας τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στους κάτω των 60 ετών, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, ο οποίος αφού τους πάρει το ιστορικό, θα τους δώσει μια εξατομικευμένη συμβουλή. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι όσοι νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο, μπορούν να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους με τέταρτη δόση. Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη θετικότητα, η οποία καταγράφεται μόνο σε ένα βαθμό, καθώς όσοι διαγιγνώσκονται μόνο με σελφ τεστ δεν προσμετρώνται στα ημερήσια κρούσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι το σελφ τεστ πρέπει να επιβεβαιώνεται με ένα από τα εργαστηριακά τεστ, είτε rapid είτε PCR, καθώς σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη να λάβουν αντιικά φάρμακα, ο γιατρός μπορεί να τα χορηγήσει μόνο εφόσον είναι καταγεγραμμένη η νόσος. «Αν η νόσος καταγραφεί πέντε μέρες μετά, ενδεχομένως να έχει παρέλθει ο χρήσιμος χρόνος λήψης αυτών των φαρμάκων», δήλωσε.
Πού οφείλονται οι επαναλοιμώξεις
«Δεν βρισκόμαστε στα τελειώματα της πανδημίας». Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται και «δυστυχώς ακόμη, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προβλέψουμε και να το ελέγξουμε». Εμφανίζει νέες παραλλαγές που διαφεύγουν από τις ανοσιακές άμυνες με συνέπεια τις επαναλοιμώξεις, οι οποίες μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον καταγράφουν αυξητική τάση. Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων μειώνουν την πιθανότητα επαναλοίμωξης και αυξάνουν την ανοσιακή προστασία όσον αφορά τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19. Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παππάς, παθολόγος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ερευνητικό έργο στον χώρο των λοιμώξεων.
Εξηγεί ότι ο κύριος λόγος της αύξησης των επαναλοιμώξεων είναι ότι τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον, δηλαδή και το ΒΑ.2 που κυκλοφορούσε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και το ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που επικρατούν πλέον και στην Ελλάδα, είναι στελέχη που διαφεύγουν αρκετά της όποιας προηγούμενης ανοσίας.
Επίσης όπως αναφέρει, η μετάλλαξη Ομικρον (B.1.1.529) που επικρατούσε στην Ελλάδα τέλος Δεκεμβρίου έως μέσα Φεβρουαρίου δεν άφηνε κάποια προστασία από επόμενα στελέχη, η ανοσία είναι πολύ περιορισμένη, ειδικότερα αν κάποιος είναι και μη εμβολιασμένος. «Δεν ξέρουμε αν ισχύσει το ίδιο και για τα επόμενα στελέχη Όμικρον και είναι πολύ νωρίς να το κρίνουμε», σημειώνει ο κ. Παππάς. Προσθέτει ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα και αποτελέσματα μελετών από την Αμερική αναφέρουν ότι, γενικά για τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον ο εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις μειώνει τις πιθανότητες επαναλοίμωξης, ωστόσο εξηγεί δεν γνωρίζουμε ακόμη το χρονικό διάστημα ανοσολογικής προστασίας, η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να φθίνει είτε προέρχεται από τον εμβολιασμό, είτε από νόσηση. «Μέχρι εμείς να κρίνουμε τι γίνεται με το κάθε στέλεχος της Όμικρον έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος Όμικρον, οπότε πρέπει να επικαιροποιούμε και την γνώση μας», αναφέρει, τονίζοντας ότι «αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσηση».
Αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση
«Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι τα συμπτώματα θα είναι ήπια μετά από επαναλοίμωξη, αναφέρει ο κ. Παππάς. Εξηγεί ότι αυτό εξαρτάται από το ιικό φορτίο στο οποίο θα εκτεθεί κάποιος, από την ανοσολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός του εκείνη την στιγμή, από τυχαίους παράγοντες, όπως αν η λοίμωξη θα προσβάλλει το αναπνευστικό. «Είναι πολλά που παίζουν ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πρόκριμα το πώς πέρασες την πρώτη φορά που νόσησες για το πώς θα περάσεις την δεύτερη. Έχουμε δει περιπτώσεις που είναι χειρότερες οι επαναλοιμώξεις».
Σύμφωνα με προδημοσιευμένη μελέτη ερευνητών από την Βοστώνη, σημειώνει ο κ. Παππάς, υπάρχει ένας αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση. Στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές από καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, κ.λ.π. μέσα στο επόμενο εξάμηνο, που είναι σημαντικότερος από ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει. Όταν κάποιος νοσήσει δύο φορές ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο, κάτι που δείχνει ότι «η κάθε νόσηση ακόμα κι αν είναι ήπια αφήνει πίσω της "κουσούρια", σημαδεύει τον οργανισμό και αυτό μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Οπότε κάθε νόσηση είναι επικίνδυνη και εμπεριέχει και την πιθανότητα του long covid, το οποίο μπορεί να σου αλλάξει την καθημερινότητα».
Όσο ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος θα έχει την δυνατότητα να μεταλλάσσεται, αναφέρει ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων προστασίας - χρήση μάσκας ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, καθαρός αέρας σε κλειστούς χώρους, στοχευμένοι έλεγχοι - και ο ευρύτατος εμβολιασμός θα περιορίσουν την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα. Το βασικό, καταλήγει, είναι τα μέτρα να εφαρμόζονται.
Ποια είναι τα συμπτώματα των υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων
Τον Ιούνιο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφεραν ότι οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον BA.4 και BA.5 του κορονοϊού είχαν γίνει κυρίαρχες στις ΗΠΑ.Ο οργανισμός αναθεώρησε αυτή τη δήλωση στις 5 Ιουλίου για να πει ότι το BA.5 αποτελούσε πάνω από το ήμισυ των νέων κρουσμάτων στη χώρα. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα των 2 υποπαραλλαγών και στη χώρα μας.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι γενικά αυτές οι υποπαραλλαγές δεν έχουν σημαντικά αποκλίνοντα συμπτώματα από τις προηγούμενες εκδοχές της Όμικρον. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με BA.4 και BA.5 μπορεί να εμφανίσουν:
- βήχα,
- ρινική καταρροή,
- πονόλαιμο, κόπωση,
- πονοκεφάλους
- μυϊκούς πόνους.
Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης ή να παρουσιάσουν δύσπνοια, σε σύγκριση με όσους έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα ή άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού, δήλωσε ο δρ Πίτερ Τσιν-Χονγκ, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τους New York Times.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.