Την προσοχή όλων εφιστούν οι ειδικοί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, συστήνοντας προς όλους να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους και σε μέρη με συνωστισμό. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί και καθημερινά καταγράφονται πάνω από 10.000 (μόνο το Σάββατο καταγράφηκαν 15.839 νέα κρούσματα με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να φλέγονται).
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο OPEN TV, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εμείς (σ.σ. οι επιστήμονες) τονίζουμε διαρκώς τις συστάσεις για χρήση μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Παραμένουν ως ιατρική συμβουλή που ζητάμε από τον κόσμο να τηρεί ανεξαρτήτως προστίμου. Διότι ως γιατρούς μας ξεπερνά το να είναι αναγκαίο το πρόστιμο για να ακολουθηθούν οι συμβουλές μας και αντιλαμβάνεστε όλοι το γιατί».
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Χρειάζεται μάσκα, το λέμε και το λέμε διαρκώς. Εκείνο που δεν λέμε είναι επιβάλετε πρόστιμα». «Σε αυτή τη φάση που είμαστε αυτούς τους αριθμούς μπορούμε να τους δούμε να μετατρέπονται θετικά, δηλαδή να τιθασεύονται και να αναστρέφονται σιγά σιγά εάν χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα όπως τη χρησιμοποιούσαμε το Πάσχα. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε θέλω να πιστεύω αυτοβούλως», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα
Η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού έχει οδηγήσει τον ΕΟΔΥ να ανακοινώσει έκτακτη ενημέρωση για την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Αγράφων 3-5, Μαρούσι), ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για την πανδημία COVID-19 από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Καθηγητή Παιδιατρικής, Θεοκλή Ζαούτη, και τον Α' Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή.
Αν και από το υπουργείο Υγείας διαμηνύουν ότι τα μοντέλα που έχουν δεν δείχνουν ανάγκη επιστροφής μέτρων δεδομένου ότι το κύμα του κορονοϊού που είναι σε εξέλιξη δεν φαίνεται να προκαλούν βαριές νοσήσεις και διασωληνώσεις σε τέτοιο βαθμό που να προκαλούν πίεση στο ΕΣΥ, ωστόσο αυξάνονται οι φωνές των ειδικών που λένε ότι είναι ανάγκη κάποια από τα μέτρα να επιστρέψουν.
Κιουμής: Κορύφωση στα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες
Στην εξέλιξη της πανδημίας, τις τάσεις της, τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, τις επαναμολύνσεις και τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στην περίοδο των διακοπών, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κιούμης: «Πριν από λίγες ημέρες που ξεκίνησε αυτή η έξαρση που παρατηρούμε πάλι το τελευταίο χρονικό διάστημα, είδαμε ότι οι επαναλοιμώξεις ήταν κάτω από το 10%.
Με τα τελευταία στοιχεία φαίνεται πως φτάνουμε το 20% και θα υπάρξει ανοδική πορεία, σας το βεβαιώνω αυτό, τις επόμενες εβδομάδες, για το λόγο ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότεροι από τους συμπολίτες μας που είτε νόσησαν είτε είναι εμβολιασμένοι, σιγά-σιγά εξασθενεί η ανοσία τους, άρα θα είναι ακόμα περισσότερο εκτεθειμένοι σε έναν ιό που έτσι και αλλιώς έχει μία σημαντική διαφυγή από την προστασία των αντισωμάτων, άρα οι επαναλοιμώξεις θα αποτελούν ολοένα και ένα πιο σημαντικό κομμάτι από τις λοιμώξεις που θα καταγράφονται καθημερινά».
Συνεχίζοντας, τόνισε: «Οι λοιμώξεις που καταγράφονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Να υπολογίζετε ότι αυτό το νούμερο θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με έναν παράγοντα που θα πρέπει να είναι ένα 3 ή 4 ή 5, καμιά φορά και περισσότερο. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ξέρουμε ότι οι καταγραφόμενες λοιμώξεις, ιδίως όταν είναι σχετικά ήπιες, ένα μεγάλο μέρος τους διαφεύγει από την καταγραφή, γιατί είτε δεν γίνεται αντιληπτό από αυτούς που νοσούν είτε γιατί δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία είτε γιατί δεν θέλουν να πάνε να τις καταγράψουν.
Πάντως, οι λοιμώξεις είναι πολύ περισσότερες και αυτό σημαίνει ότι και η διασπορά του ιού είναι μεγαλύτερη, από ό,τι αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή. Με βάση την εξέλιξη των στοιχείων, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε την κορύφωση και θα ακολουθήσει μία αποκλιμάκωση και πάλι.
Γιατί δεν έχουμε επιβάρυνση των σκληρών δεικτών
«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπήρξε η ανάλογη επιβάρυνση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, των εισαγωγών στις ΜΕΘ, των διασωληνωμένων και των θανάτων.
Μία εύκολη εξήγηση είναι ότι αυτές οι παραλλαγές του ιού, προκαλούν μία ηπιότερη νόσηση, υπάρχει και άλλη μία άποψη, που λέει ότι ο βαθμός επικινδυνότητας αυτών των παραλλαγών δεν είναι μικρότερος από αυτόν των προηγούμενων, απλώς τώρα ο κορονοϊός έχει να αντιμετωπίσει τώρα ένα τείχος ανοσίας είτε μερικής, είτε πλήρους, με αποτέλεσμα να δίνει ηπιότερες νοσήσεις», είπε.
Ως προς το ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων, ανέφερε: «Θα ευχόμουν να μην γίνει μέσα στο καλοκαίρι η επαναφορά της μάσκας γιατί θα επηρεάσει τον τουριστικό τομέα σε μία κρίσιμη περίοδο, ελπίζω ότι τα πράγματα δεν θα φτάσουν σε αυτό το σημείο.
Θα πρέπει να σκεφτόμαστε όταν βρισκόμαστε σε περιβάλλον υψηλής επικινδυνότητας, με συνωστισμό, συγχρωτισμός, άτομα που πάσχουν από σοβαρές νοσήσεις, ή είναι υπερήλικες, να παίρνουμε τα μέτρα που χρειάζονται και εδώ χρειάζονται οι μάσκες, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Η προηγούμενη νόσηση αν ήταν ήπια, δε σημαίνει ότι προδιαθέτει τον άνθρωπο που θα νοσήσει ξανά, το να περάσει τη νόσο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορεί η δεύτερη φορά να είναι διαφορετική, η τρίτη φορά επίσης διαφορετική. Υπήρξε μία άστοχη διαχείριση του θέματος του τέταρτου εμβολιασμού, γιατί όταν “θολώνει” το μήνυμα, τότε ο κόσμος το εκλαμβάνει αρνητικά και δεν ακολουθεί τις οδηγίες». Τέλος, σχολίασε πως «είναι το μοντέλο διακοπών τέτοιο που δεν συνάδει με περιορισμούς και μάσκες, αυτή είναι η μόνη αλήθεια».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.