Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επιδημία του κορονοϊού συνεχίζει να κινείται σε ανοδική τροχιά στη χώρα μας με την πλειονότητα των επιδημιολογικών δεικτών να παρουσιάζει σημαντική αύξηση εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, τη στιγμή που τα «κρυφά κρούσματα» υπολογίζονται σε πολύ περισσότερα καθώς αρκετοί πολίτες δεν επιβεβαιώνουν το θετικό self test με rapid, έτσι ώστε να καταγραφεί το περιστατικό.

Διαβάστε ακόμη: Οικονόμου: «Καμία σκέψη για επαναφορά υποχρεωτικότητας της μάσκας»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος των κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 7.065 (+3.158), των επαναλοιμώξεων στις 1.046 (+538), της θετικότητας στο 7,90% (+2,76%) και των εισαγωγών στις 135 (+39). Πτωτικοί παραμένουν, ωστόσο, οι «σκληροί» δείκτες, με τους διασωληνωμένους να διαμορφώνονται στους 101 (-11) και τους θανάτους στους 11 (-2). 

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφεται στις δύο υποπαραλλαγές της παραλλαγής Όμικρον του  ιού Sars-Cov-2, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, στις οποίες αποδίδεται εν μέρει η νέα ταλάντωση της πανδημίας. Ειδικότερα, από τα 55 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, έφτασαν τα 135 χθες, Δευτέρα (21/6), σημειώνοντας αύξηση 145%!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαντικός είναι βέβαια και ο ρόλος της άρσης των περιοριστικών μέτρων, και κυρίως της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η οποία αφήνει πλέον το αποτύπωμά της στα επιδημιολογικά δεδομένα. 

«Κρυφά» κρούσματα

Σημαντική αύξηση καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, οι οποίες  από 87 κατά μέσο όρο στις 30 Μαΐου έχουν πλέον ανέλθει στις 135, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 55%.

Με βάση τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, ο υψηλός αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία υποδηλώνει πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφει ο ΕΟΔΥ. Και αυτό φαίνεται απόλυτα λογικό, δεδομένου ότι ο αριθμός των τεστ – αν και παραμένει από τους υψηλότερους στην ΕΕ- έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ αρκετοί πολίτες δεν επιβεβαιώνουν το θετικό self test με rapid, έτσι ώστε να καταγραφεί το περιστατικό.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε πρόσφατα ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στα προγνωστικά με βάση την εμπειρία από τις άλλες χώρες, στις οποίες έχει προηγηθεί η ταλάντωση με τις νέες υποπαραλλαγές: «Οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%. Προς το παρόν μόνο οι 8 παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων. Με την ολοκλήρωση της (σ.σ. προηγούμενης) εβδομάδας επιβεβαιώνεται η συστημική αύξηση και η έλευση της ταλάντωσης των Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και ΔΕΝ οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια. 

Στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης)».

Το βασικό σενάριο

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες. Όπως ο ίδιος αναφέρει, η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα προβλέπει ότι: 

  • σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19, 
  • η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη, χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων. 

«Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παρακολούθηση του φαινομένου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», σημειώνει ο καθηγητής. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε κάνει λόγο για ένα «θερινό κύμα», το οποίο -όπως ανέφερε- σύμφωνα με τα μοντέλα, δεν φαίνεται ότι θα πιέσει το σύστημα υγείας σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα.  Πάντως, οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση που το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.