Την ώρα που οι μωβ μέδουσες έχουν κατακλύσει τις παραλίες σε Αιγαίο και Ιόνιο, στη χώρα μας εμφανίζονται και οι γαλάζιες μέδουσες. Οπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουν την πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. «Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά - μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας», εξηγεί το Παρατηρητήριο.
Διαβάστε ακόμη: Αθήνα: Σύγχρονοι, ασφαλείς και με νέα άσφαλτο 785 μικροί και μεγάλοι δρόμοι
Γαλάζιες μέδουσες: Τι να προσέχουμε
Αν μας αγγίξει μία Rhizostoma pulmo, νιώθουμε κάψιμο και φαγούρα. Όμως δεν είναι καν απαραίτητη η επαφή, αφού εξαιτίας της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν οι συγκεκριμένες μέδουσες στο νερό, μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και τη φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και απλώς τύχει να κολυμπάμε δίπλα τους.
Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολο κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή να τις αγγίξει κάποιος, «να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα», προειδοποιεί το Παρατηρητήριο, παραλληλίζοντας την αίσθηση με την ενόχληση που έχει κανείς, αν ακουμπήσει το εσωτερικό μιας chili πιπεριάς και μετά αγγίξει το πρόσωπό του.
Δείτε εδώ τον χάρτη με τις καταγραφές των μεδουσών για το 2022
Οι Rhizostoma pulmo είναι μεγάλες σε μέγεθος και η καμπάνα τους φτάνει έως και τα 90 εκατοστά του μέτρου σε διάμετρο. Έχουν είτε λευκό χρώμα ή είτε μπλε χρώμα και μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.
Ενεργοποίηση του JellyReport για εβδομαδιαία ενημέρωση
Το JellyReport θα εκδίδεται κάθε Κυριακή με χρήσιμες πληροφορίες εμφανίσεων μεδουσών για τον μήνα που βρισκόμαστε, για καιρικές συνθήκες όπως ανέμους που μας έρχονται την εβδομάδα που ακολουθεί αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν γενικά τις μέδουσες.
Για σωστή ενημέρωση οι πολίτες καλούνται να ανεβάζουν τις καταγραφές τους στο iNaturalist μέσω της ιστοσελίδας: https://www.inaturalist.org/observations/upload ή την αντίστοιχη εφαρμογή “iNaturalist” που υπάρχει για κινητά android και ios.
Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η συστηματική άρνηση μερικών πολιτών να νοιάζονται προσωπικά μόνο για τα δικά τους μπάνια και να μην αφιερώνουν 1-2 λεπτά για να βάλουν τις καταγραφές μεδουσών στο iNaturalist δημιουργεί ένα μικρό πρόβλημα έλλειψης σωστής ενημέρωσης για το σε ποιες παραλίες έχουν εμφανιστεί μέδουσες, τι είδη μεδουσών και τις πληθυσμιακές τους εξάρσεις αν υπάρχουν στην εκάστοτε περιοχή.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.