Μενού
  • Α-
  • Α+

Η υπόθεση της αυτοκτονίας του 14χρονου Μάκη στα Κάτω Πατήσια και οι ενδείξεις ότι το απονενοημένο διάβημα έγινε εξαιτίας bullying απασχολεί ξανά την ελληνική κοινωνία, σε μια περίοδο που όλο και πληθαίνουν τα επεισόδια εκφοβισμού μεταξύ ανήλικων παρά τις συζητήσεις που είχαν ανοίξει στο παρελθόν παρόμοια ειδεχθή συμβάντα. 

Η χώρα άρχισε να βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες περιπτώσεις και να γνωρίζει τι σημαίνει bullying ή εκφοβισμός από την υπόθεση του Αλεξ στη Βέροια. Από τότε, τα περιστατικά αυξήθηκαν, ενώ το πρόβλημα δεν έχει αμβλυνθεί. Ακολουθούν οι θάνατοι παιδιών που σόκαραν τους πολίτες, αλλά δεν τους επαγρύπνησαν έγκαιρα για να εξαλειφθεί το φαινόμενο από τα σπίτια και τα σχολεία. 

Η δολοφονία του Αλεξ στη Βέροια 

Ήταν Φεβρουάριος του 2006 όταν τα ίχνη του Άλεξ Μεσχισβίλι από τη Βέροια χάθηκαν. Οι έρευνες δεν απέδωσαν, ανακρίθηκαν οι πάντες και τελικά η ετυμηγορία ήταν ότι παιδιά επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Αλεξ. Πέντε συνομήλικοί του έκαναν το αποτρόπαιο έγκλημα και εξαφάνισαν το πτώμα του. Η αφορμή ήταν ότι αν και αλλοδαπός (από τη Ρωσία) διέπρεπε ως μαθητής, είχε άριστες επιδόσεις τόσο στο σχολείο όσο και στις εξωσχολικές του δραστηριότητες, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να τον επαινούν και οι μαθητές (μαζί με τους γονείς) να τον ζηλεύουν. 

Η υπόθεση έκλεισε τυπικά δυο χρόνια μετά την εξαφάνιση του Άλεξ ενώ πέντε ανήλικοι-δύο Ελληνόπουλα, ένας Αλβανός, ένας Ρουμάνος και ένας Βορειοηπειρώτης-καταδικάστηκαν. Καταδικάστηκε επίσης και ο παππούς των δύο Ελληνόπουλων για ψευδορκία και υπόθαλψη εγκληματία. Η σορός του δεν βρέθηκε ποτέ. 

Η δολοφονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Ιωάννινα

Ακόμη μια περίπτωση εξαφάνισης που εκτυλίχθηκε σε θρίλερ, ήταν εκείνη του Βαγγέλη Γιακουμάκη η οποία συνοδευόταν με αποτρόπαιες αποκαλύψεις για bullying σε βάρος του νεαρού. Βίντεο που είχα δει το φως της δημοσιότητας έδειχναν ένα φοβισμένο παιδί να τραμπουκίζεται από τους «λεβέντες» της σχολής. 

Η εξαφάνιση του Γιακουμάκη ανακαλύφθηκε από την μητέρα του η οποία τηλεφωνούσε στο κινητό του, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση.Αρχικά οι έρευνες επικεντρώθηκαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της σχολής, αλλά αργότερα οι έρευνες επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ξεκίνησε στα τηλεοπτικά δίκτυα η προβολή κάρτας στοιχείων του Γιακουμάκη για την διευκόλυνση των ερευνών εντοπισμού, ενώ διάφορες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Επί σαράντα ημέρες οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιούσαν έρευνες τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της σχολής με σκοπό τον εντοπισμό του φοιτητή, του οποίου το πτώμα βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη την Κυριακή 15 Μαρτίου 800 μέτρα από την σχολή. «Του έκλειναν το ζεστό νερό, τον έβαζαν σε ντουλάπια, του πετούσαν κέρματα, τον ξύριζαν παρά τη θέλησή του, τον είχαν κρεμάσει ακόμη και από το παράθυρο» δήλωσε μάρτυρας. 

Στις 28 Ιουνίου 2019, ανακοινώθηκαν από το δικαστήριο οι ποινές που επιβλήθηκαν στους οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους της υπόθεσης οι οποίοι κατηγορούνταν για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ’ εξακολούθηση στο Βαγγέλη Γιακουμάκη, στους τρεις κατηγορούμενους, που ήταν ανήλικοι κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων, καταλογίστηκε ποινή κοινωνικής εργασίας 150 ωρών στον τόπο διαμονής τους, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε φυλάκιση 36 μηνών χωρίς αναστολή, εξαγοράσιμη σε 5 ευρώ την ημέρα, με ανασταλτικό χαρακτήρα στην ασκηθείσα έφεση. Ο ένατος κατηγορούμενος αθωώθηκε.Για την υπόθεση εκκρεμεί η δικογραφία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατ'αγνώστου.

Στις 7 Ιουλίου 2021 οι κατηγορούμενοι στη δίκη για την υπόθεση με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη κρίθηκαν ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό από το δικαστήριο ‒όπως και πρωτόδικα‒ οι 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ και για τους υπόλοιπους τρεις, που εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικοι, το δικαστήριο απεφάνθη ότι τέλεσαν τις πράξεις που κατηγορούνται.

Η αυτοκτονία της Λίνας Κοεμτζή στη Θεσσαλονίκη 

Η 22χρονη φοιτήτρια Λίνα Κοεμτζή πέφτει από την ταράτσα της φοιτητικής εστίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τον Νοέμβριο του 2017. Ολοι ψάχνουν να βρουν τις αιτίες που την έσπρωξαν στην αυτοκτονία με τη μητέρα της να υποστηρίζει ότι ενδεχομένως να την έριξαν από την ταράτσα. Οι εξελίξεις είναι συγκλονιστικές καθώς αποκαλύπτεται διαδικτυακό bulling και εκβιασμός μέσω revenge porn, με την κοπέλα να νιώθει διαρκώς ντροπή που ένιωθε και να βάζει τέρμα στη ζωή της. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχει η οικογένεια η 22χρονη φοιτήτρια εκβιαζόταν πάνω από επτά άτομα τα οποία της έλεγαν «στείλε μας κι άλλο υλικό αλλιώς θα δημοσιεύσουμε κι άλλες φωτογραφίες σου». Μια μαρτυρία φίλης της άτυχης Λίνας, αποκαλύπτει ότι η 22χρονη είχε πέσει θύμα εκβιασμού ατόμων που είχαν στα χέρια τους βίντεο ερωτικού περιεχομένου με την νεαρή κοπέλα και με αυτό την εκβίαζαν να προχωρά και σε άλλες πράξεις με άτομα που της υπαγόρευαν. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει καταδικαστεί. 

Η αυτοκτονία του Νικόλα Φιλίππου στην Αργυρούπολη

Ο Νικόλας Φιλίππου αυτοκτόνησε στις 8 Ιουλίου 2018, στο σπίτι του στην Αργυρούπολη, σε ηλικία μόλις 15 ετών. Αίτιο αυτοκτονίας αποτέλεσε η ομοφοβία και ο σχολικός εκφοβισμός που δεχόταν για αρκετό καιρό από συμμαθητές του. Πριν δώσει τέλος στην ζωή του άφησε ένα γράμμα κατηγορώντας, όχι μόνο τους εκφοβιστές του, αλλά και τους γονείς τους για την παιδεία που είχαν δώσει στα παιδιά τους. Η υπόθεση σόκαρε το πανελλήνιο αλλά λίγο καιρό μετά, έγινε δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας από άλλον μαθητή. 

Λίγες ημέρες πριν από το τραγικό τέλος του, ο 15χρονος Νίκος ζήτησε από τον πατέρα του να σηκώσει ψηλά τις δύο αλυσίδες που κρατούσαν μία κούνια από το δοκάρι της πέργκολας, στη βεράντα του σπιτιού τους.« Ακουμπάνε τα πόδια μου όταν κάνω κούνια», είχε πει στον τραγικό πατέρα, ο οποίος φυσικά δεν μπορούσε να ξέρει το σχέδιο του γιου του, που ήθελε να χρησιμοποιήσει την αλυσίδα ως αγχόνη. «Είναι πολύ πιθανό να έκανε δοκιμή και να είδε ότι το ύψος της αλυσίδας δεν επαρκούσε για να προχωρήσει στην ασύληπτη απόφασή του», καταλήγουν στην εκτίμησή τους οι αστυνομικοί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.