Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ενεργειακή κρίση, απότοκο και του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία, αλλά και η κλιματική αλλαγή επιταχύνουν τις διαδικασίες για ένα νέο «πράσινο» αύριο, με χαμηλότερες καταναλώσεις, λιγότερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και πόλεις που δεν θα ασφυκτιούν από τους ρύπους που προκαλούνται από τα καύσιμα.

Διαβάστε ακόμη: Κλιματικός νόμος: Ταξί με μηδενικές εκπομπές, τέλος οι καυστήρες πετρελαίου και υποχρεωτική ασφάλιση κτηρίων στην Ελλάδα

Συνολικά η Ευρώπη βρίσκεται εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της Κομισιόν για το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας ενώ την ίδια στιγμή η χώρα μας με αφορμή τόσο τα ενεργειακά αποθέματα όσο και τον νέο κλιματικό νόμο, σχεδιάζει την επόμενη ημέρα που θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τα όσα ισχύουν τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συντάσσει πλάνο αφενός για την άμεση εξοικονόμηση ενέργειας που περιλαμβάνει μέτρα και συστάσεις προς τους πολίτες για την καθημερινότητά τους και ιδιαίτερα για τη θέρμανση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών αλλά τις μεταφορές και τις μετακινήσεις.

Αλλάζουν μορφή οι πόλεις για λιγότερα καύσιμα

Μέτρα που θα καθιερώσουν ημέρες χωρίς αυτοκίνητο και θα μειώσουν τα όρια ταχύτητας ώστε να απαιτούνται λιγότερα καύσιμα. Επίσης συστάσεις για μικρές παρεμβάσεις που θα εξοικονομήσουν ενέργεια όπως για παράδειγμα να είναι η κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται. Πριν από τις συγκεκριμένες αποφάσεις η χώρα μας έχει χαράξει και έναν δικό της οδικό άξονα με το βλέμμα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στις αρχές του μήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση όλων όσοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε λογαριασμούς και υποχρεώσεις ρεύματος και φυσικού αερίου, «κλείδωσε» και δύο κινήσεις που με τη σειρά τους θα δώσουν, μακροπρόθεσμα, πνοή σε ενεργειακά ζητήματα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Αλλαγή συσκευών, χρήση ηλιακής ενέργειας

Η ανακύκλωση συσκευών, με την απόσυρση οικιακών ηλεκτρικών συσκευών που λόγω παλαιότητας είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες με νέες, καινούριας τεχνολογίας, αναμένεται να ανακουφίσει τόσο τους καταναλωτές όσο και το ίδιο το περιβάλλον. Στην ίδια κατεύθυνση το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών και των επιχειρήσεων. Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους. Αλλωστε όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί την καλύτερη «ασπίδα».

Ηλεκτροκίνηση αντί για βενζίνη και πετρέλαιο

Οι συγκεκριμένες κινήσεις θα έχουν άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα, ωστόσο οι αλλαγές που έρχονται αναμένεται να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα της διαβίωσης. Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νέος κλιματικός νόμος, άμεσα από το 2023, θέτονται σε εφαρμογή νέα μέτρα.  Με βάση τις προβλέψεις του νέου νόμου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτροκίνηση με στόχο σταδιακά να αλλάξουν τα εταιρικά αυτοκίνητα, τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα οχήματα σε ηλεκτρονικά, με το βλέμμα φυσικά στην οριστική απαγόρευση της ταξινόμησης νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι το μέτρο να ισχύσει από το 2035.

«Στοπ» στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ενας ακόμη άξονας είναι η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια και έτσι προβλέπεται από το 2025 η απαγόρευση πώλησης και εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Ενώ από το  2030 γίνεται υποχρεωτική η χρήση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο θα είναι αναμεμειγμένο με βιοκαύσιμα σε ποσοστό 30%. Ο μεγάλος στόχος για την επόμενη ημέρα αποτελεί η απολιγνιτοποίηση και έτσι προβλέπεται η διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 με ρήτρα επανεξέτασης το 2025, με προϋπόθεση τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού. 

Μέτρα προσαρμογής στην κλιματική κρίση

Από το 2025, για τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση κινδύνου (προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου), μετά από σχέδια που θα ετοιμάσουν οι Περιφέρειες. Ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται:

  • Σε ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας, όπως αποτυπώνονται στους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας. 
  • Σε ζώνες που είναι κοντά σε δασικές περιοχές, που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.