Το τελευταίο περιοριστικό μέτρο ενάντια στον κορονοϊό που παραμένει σε ισχύ, η χρήση της προστατευτική μάσκας, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Το βασικό θέμα είναι η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, ωστόσο την επιτροπή θα απασχολήσουν οι χώροι που θα εξαιρεθούν, στους οποίους η μάσκα θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική.
Διαβάστε ακόμη: Τρίτη δόση σε εφήβους 12 – 17 ετών για παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον οι υγειονομικές δομές και οι χώροι όπου φιλοξενούνται ευάλωτα άτομα, όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται το θέμα των σχολείων. Όσον αφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας η διατήρηση του μέτρου μέχρι τις 15 Ιουνίου, έτσι ώστε να παραμείνουν οι μαθητές ασφαλείς και να μην διακυβευτεί η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Τέλος, στις υγειονομικές δομές, δεν αποκλείεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας να διατηρηθεί και μετά την πανδημία.
Προβληματισμός για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Αυτό που αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο για υγειονομικές αρχές και ειδικούς είναι το τι πρέπει να γίνει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) έχουν εκδώσει σύσταση για άρση της υποχρεωτικότητας τόσο εντός των αεροδρομίων, όσο και κατά τη διάρκεια των πτήσεων, αρχής γενομένης από τις 16 Μαΐου.
Ωστόσο, έγκειται στη δικαιοδοσία της κάθε χώρας, το εάν θα ακολουθήσει τη σύσταση ή θα λειτουργήσει με βάση τα δικά της δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο Οργανισμοί επισημαίνουν σε σχετική κοινή ανακοίνωση τους, πως η μάσκα παραμένει μια από τις καλύτερες προφυλάξεις για τη μετάδοση της λοίμωξης Covid-19, κυρίως για τα άτομα με ευάλωτη υγεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν προβληματισμό, σχετικά με τη συγκεκριμένη σύσταση, καθώς -όπως επισημαίνουν- για μια ακόμη φορά, οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση, προκαλώντας σύγχυση στους ταξιδιώτες, εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλείται να γνωμοδοτήσει για το εάν θα συνταχθεί η χώρα ή θα παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή «γραμμή». «Αυτά όλα θα συζητηθούν αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή», δήλωσε την Τρίτη ο Θάνος Πλεύρης.
Από εκεί και πέρα τους ειδικούς θα απασχολήσουν και τα υπόλοιπα ΜΜΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις αερομεταφορές, υπάρχει αυξημένη πίεση και για τα κρουαζιερόπλοια, λόγω του τουρισμού. Όπως όλα δείχνουν, οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές σε αστικές συγκοινωνίες (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό κλπ), ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το μέτρο αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.
Πάντως, οι ορισμένοι επιστήμονες διατηρούν επιφυλάξεις για τη διαφοροποίηση των αποφάσεων μεταξύ των Μέσων, κυρίως διότι εκτιμούν πως μία τέτοια κατεύθυνση θα προκαλέσει αντιδράσεις. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ο βαθμός επικινδυνότητας για μετάδοση του ιού στα αεροσκάφη είναι χαμηλότερος, λόγω του ότι διαθέτουν φίλτρα καθαρισμού του αέρα από τα μολυσματικά μικροσωματίδια (τα γνωστά HEPA filters), τα οποία περιορίζουν τη διασπορά. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ότι ακόμη και αυτά δεν προσφέρουν 100% προστασία.
Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας τόνισε η ότι πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και, όπως δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, δεν μπορεί να ανατραπεί, γι’ αυτό και αναμένεται από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί την αναστολή της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, επανέλαβε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις βάσει των εισηγήσεων της επιτροπής σε ορισμένους χώρους, όπως στα νοσοκομεία και σε ΜΜΜ αστικού τύπου.
«Επειδή θεωρούμε ότι η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο περιορισμού, θέλουμε να ακούσουμε την εισήγηση και να μείνει η μάσκα εκεί που είναι απαραίτητη. Η φιλοσοφία μας είναι να πάμε σε χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο εκεί που είναι απαραίτητη», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης είπε πως βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κα Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους όσο για το να μην ασθενήσουν άτομα-υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.