Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση και ελέγχεται στη χώρα μας. Σταθερά καταγράφονται λιγότερα κρούσματα και λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και η κοινωνία προχωρά σε μια νέα κανονικότητα με περισσότερες ελευθερίες, ακολουθώντας και όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αίρουν τα μέτρα και αρχίζουν να ζουν (όσο γίνεται) φυσιολογικά. Ετσι, από Κυριακή 1 Μαΐου 2022, αίρονται πολλά από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού που ίσχυαν μέχρι τώρα, με την κανονικότητα να επιστρέφει. 

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η COVID-19 δεν έχει τελειώσει και ότι μπαίνουμε σε φάση χρονιότητας. Συνεπώς δεν θα έχουμε έκτακτα, αλλά μόνιμα μέτρα, τα οποία θα αλλάξουν κάπως τον τρόπο, ζωής μας. Θα πρέπει να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας από δω και πέρα, έχοντας στο μυαλό μας ότι υπάρχει ένα αναπνευστικά μεταδιδόμενο νόσημα, που μπορεί για κάποιους να γίνει βαρύ, ενίοτε και να αποβεί μοιραίο. Άρα πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα την κοινωνική μας ζωή. Δηλαδή οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να συνηθίσουν να αποφεύγουν τους συνωστισμούς και να φοράνε μάσκα. Οι πιο νέοι θα πρέπει από την πλευρά τους να προσέχουν τους πιο ηλικιωμένους κλπ.

Διαβάστε ακόμη: Πρωτομαγιά: Χωρίς Μετρό και Τραμ η Αθήνα την Κυριακή, 1 Μαΐου - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM ο κ. Βατόπουλος εκφράζει την αισιοδοξία ότι τα επόμενα επιδημικά κύματα θα είναι πολύ πιο ήπια (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου εμφάνισης μιας μετάλλαξης, η οποία θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια, που είναι ένα υπαρκτό σενάριο). Η επιδημία, όπως έχουμε δει, λέει ο καθηγητής, εξελίσσεται σε επάλληλα επιδημικά κύματα.

«Αυτά τα κύματα κρατούν κάπου δυο-τρεις μήνες, με δύο τρεις μήνες μεσοδιάστημα ηρεμίας. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο τέταρτο. Άρα έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ότι μετά θα έρθει ένα πέμπτο, ένα έκτο, ένα έβδομο κύμα, τα οποία υποθέτουμε, ότι θα είναι πολύ πιο ήπια, διότι ήδη ο πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό είναι ανοσοποιημένος, είτε από το εμβόλιο, είτε από τη νόσο, είτε και από τα δύο. Δεν είναι απόλυτο ότι όσο περνάει ο χρόνος θα γίνεται πιο ήπιος ο ιός. Το είδαμε με τη Δέλτα, που έδινε πιο σοβαρό νόσημα σε σχέση με την προηγούμενη παραλλαγή Άλφα. Δεν είμαστε βέβαιοι για το τι πρέπει να περιμένουμε. Λογικά θα επικρατούν οι πιο μεταδοτικές και λιγότερο παθογόνες παραλλαγές, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο» είπε ο κ. Βατόπουλος.

Σχετικά με την αύξηση της θετικότητας τα τελευταία 24ωρα, λόγω της έντονης κινητικότητας τις ημέρες του Πάσχα ο κ. Βατόπουλος αναφέρει ότι «λογικά θα υπάρξει μία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε τύψεις ότι «ξεσαλώσαμε» το Πάσχα. Μετά από δύο χρόνια ο κόσμος έχει ήδη μπει σε μία νέα φάση. Άλλωστε και ψυχολογικά όταν έχεις μία συνεχή κατάσταση, παύει να είναι οξεία. Και να σημειώσουμε ότι αλλιώς αντιμετωπίζαμε τη μόλυνση πριν από δύο χρόνια και αλλιώς σήμερα, όταν πχ μαθαίνουμε ότι κάποιος από το περιβάλλον μας είναι θετικός».

Τα νέα μέτρα από 1η Μαΐου

  • Αναστολή covid pass. Δηλαδή αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς.
  • Επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.Οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.
  • Ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας

Εξακολουθούμε να φοράμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και αυτό αποτελεί και ισχυρή σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Στους εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζονται μάσκες. Παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρινίζει ότι δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση και οδηγούμαστε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό, ο οποίος συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και συνεπώς ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει μαζί του, καθώς επιστρέφει σε σημαντικό βαθμό στις συνήθειές του.

Μέτρα στα σχολεία

Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.

Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές, εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα διενεργούν προληπτικά ένα rapid test την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. (Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022)

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί διενεργούν 2 self test (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν self test οι πρώτοι και rapid test οι δεύτεροι την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν self test οι πρώτοι και rapid test οι δεύτεροι την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

  • Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες. Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση. Σε αντίθετη περίπτωση παρατείνεται η απομόνωση. 
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο 1 φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.