Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη διατήρηση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Το μέτρο θα επανεξεταστεί στις 31 Μαΐου. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας συνιστάται σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός.  Σχετικά με την ενισχυτική δόση εμβολίοτ, τόσο η κυρία Γκάγκα, όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσαν ότι χρειάζεται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπου η ανοσοποίηση όσο περνά ο χρόνος γίνεται και ασθενέστερη.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τέλος τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από 1η Μαΐου - Τι ισχύει με τα rapid test

Η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι δεν υπάρχει  ιδιαίτερη ανησυχία για την ηπατίτιδα στα παιδιά, ενώ από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τη Μεγάλη Βρετανία, πρόκειται για μια σπάνια περιπλοκή. 

Tα κρούσματα πέφτουν η πανδημία έχει μπει πραγματικά σε δρόμο αποδρομής, ξεκινάμε μια κανονικότητα ακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που αρχίσουν να ζουν κανονικά, τόνισε η Μίνα Γκάγκα που αναφέρθηκε και στην απόφαση που πάρθηκε νωρίτερα από την επιτροπή ειδικών για κατάργηση του COVID PASS προκειμένου κανείς να εισέλθει στην χώρα καθώς και στις υπόλοιπες εισηγήσεις, συνοψίζοντας σε κάθε περίπτωση πως οι μάσκες παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους.

Αναφερόμενη στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, υπήρξε καθησυχαστική τονίζοντας πως πρέπει να προσέχουμε αλλά να μην ανησυχούμε. Παράλληλα, τόνισε πως οι υγειονομικές αρχές είναι ούτως ή άλλως σε επαγρύπνηση, και εξήγησε πως τα κρούσματα δεν συνδέοντα το ένα με το άλλο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κάλεσε τους γονείς να παρακολουθούν την κλινική εικόνα των παιδιών τους και εφόσον δουν ύποπτα συμπτώματα (πχ στο χρώμα των ούρων) να απευθυνθούν σε γιατρό.

Μαγιορκίνης: «Τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής για την ηπατίτιδα»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για αποκλιμάκωση της πανδημίας, με 20% μείωση στις νοσηλείες στις απλές κλίνες και 13% μείωση στις ΜΕΘ. Επίσης ανέφερε ότι παρουσιάζονται ήπιες αυξητικές τάσεις της πανδημίας στο νότιο ημισφαίριο λόγω του γεγονότος ότι εκεί διανύουν τη χειμερινή τους περίοδο. Επίσης ανέφερε πως από την αρχή της πανδημίας σε όλο τον κόσμο σημειώθηκαν 511 εκατομμύρια διαγνώσεις και 6,2 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ σε παγκόσμια βάση την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε μείωση κατά 11% των διαγνώσεων με 626.000 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα και μείωση κατά 3% των θανάτων.

Ακολούθως τόνισε ότι στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα, η πανδημία μειώθηκε κατά 29% στις διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα και σημειώθηκε αύξηση κατά 4% στους θανάτους. Στην Ελλάδα είχαμε την τελευταία εβδομάδα μείωση των διαγνώσεων κατά 19% και αύξηση των θανάτων κατά 4%.

Οσο για την ηπατίτιδα που έχει εμφανιστεί τόνισε πως «είναι μία σπάνια επιπλοκή και χρειάζεται η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής», ανέφερε χαρακτηριστικά, στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.